PRINT

Τι είναι το έλαιο MCT ( mct oil ); Ποιά τα οφέλη του για την υγεία;

Τι είναι το έλαιο mct;

Το έλαιο MCT ή αλλιώς τριγλυκερίδια μέσης αλύσου είναι ένα λάδι με πολλαπλά οφέλη για την υγεία.
Το γνωρίσαμε τα τελευταία χρόνια και ξεχώρισε για την βοήθεια που παρέχει στο αδυνάτισμα. Ομως οι ιδιότητες του δεν μένουν μόνο εκεί. Σε αυτό τον οδηγό θα μάθετε τα πάντα για αυτό το λάδι, τις ιδιότητες και τον τρόπο χρήσης του!

Κατηγορίες λιπαρών οξέων ανάλογα με τη μοριακή μορφή τους

Γενικά τα λίπη κατηγοριοποιούνται σε 3 κατηγορίες όσον αφορά τη σύνθεση των δεσμών τους: κορεσμένα,ακόρεστα (πολυακόρεστα και μονοακόρεστα) και τρανς.
Τα ακόρεστα λιπαρά οξέα περιέχουν τουλάχιστον έναν (μονοακόρεστα) ή περισσότερους (πολυακόρεστα) διπλούς δεσμούς στην αλυσίδα των λιπαρών οξέων.
Τα ακόρεστα θεωρούνται υγιής πηγή λίπους, και μελέτες επιβεβαιώνουν οτι βοηθάνε στην μείωση της φλεγμονής. Μπορεί να τα βρει κάποιος σε τροφές όπως άγριος σολομός και σαρδέλες, αβοκάντο, καρύδια, αμύγδαλα, αλεσμένους σπόρους chia και λιναριού, λινέλαιο, ελαιόλαδο και λάδι αβοκάντο.
Τα κορεσμένα λιπαρά οξέα δεν έχουν διπλούς δεσμούς μεταξύ των ατόμων άνθρακα.
Η κατηγορία των κορεσμένων λιπαρών περιλαμβάνει λίπη που βρίσκονται κυρίως στο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Θεωρούνται λιγότερο υγιεινά. Αρκετές μελέτες συνδέουν την υπερκατανάλωση τους με καριαγγειακά προβλήματα. Ωστόσο υπάρχουν και εξαιρέσεις όπως πχ το λάδι καρύδας του οποίου η κατανάλωση φαίνεται να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου για καρδιαγγειακά αλλά και στην αύξηση του μεταβολισμού.
Τα τρανς λιπαρά είναι αυτά που θεωρούνται βλαβερά και υπάρχουν φυσικά σε ορισμένα ζωικά προϊόντα. Τα τρανς λιπαρά περιλαμβάνουν επίσης μερικώς υδρογονωμένα έλαια (PHOs) ή φυτικά έλαια που έχουν γίνει στερεά λίπη. Έχουν συνδεθεί με αύξηση της LDL (καλή χολυστερόλη) και μείωση της HDL (κακή χολυστερόλη), αύξηση βάρους και διαβήτη.

Κατηγορίες ανάλογα τη χημική τους δομή

Οσον αφορά το μήκος των δεσμών τα λιπαρά χωρίζονται σε:
Τριγλυκερίδια μέσης αλυσίδας (MCTs), τριγλυκερίδια μακράς αλυσίδας (LCT) και τριγλυκερίδια βραχείας αλυσίδας (SCTs).
Η διαφορά στη σύνθεση αλλάζει τον τρόπο που μεταβολίζονται απο το σώμα και τα πιθανά τους οφέλη για την υγεία.

Τριγλυκερίδια μέσης αλυσίδας (MCTs)

Τα MCT είναι ένας τύπος κορεσμένου λίπους που έχει μικρότερο μήκος από άλλους τύπους λιπαρών οξέων. Τα MCT μεταβολίζονται γρήγορα από το ήπαρ, παρέχοντας μια γρήγορη πηγή ενέργειας και είναι λιγότερο πιθανό να αποθηκευτούν ως σωματικό λίπος. Βρίσκονται συχνά στο λάδι καρύδας, το φοινικέλαιο και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Τριγλυκερίδια μακράς αλυσίδας (LCT)

Τα LCT είναι ένας τύπος κορεσμένου και ακόρεστου λίπους που έχει μεγαλύτερο μήκος από τα MCT. Μεταβολίζονται πιο αργά και αποθηκεύονται στα λιποκύτταρα του σώματος για να χρησιμοποιηθούν αργότερα ως ενέργεια. Τα LCT βρίσκονται σε πολλά τρόφιμα όπως το βούτυρο, το βόειο κρέας, το χοιρινό και άλλα ζωικά προϊόντα, καθώς και σε ορισμένα φυτικά έλαια όπως το ελαιόλαδο.

Τριγλυκερίδια βραχείας αλυσίδας (SCTs)

Τα SCT είναι ένας τύπος κορεσμένου λίπους που είναι ακόμη μικρότερος σε μήκος από τους MCT. Χαρακτηριστικό τους είναι η γρήγορη απορρόφηση και μεταβολισμός τους απο το ήπαρ, όπως τα MCT, αλλά δεν απαντώνται συνήθως σε διατροφικά προϊόντα.

Τύποι έλαιων MCT και οφέλη τους

Υπάρχουν μερικοί τύποι MCT που αποτελούνται από διαφορετικούς αριθμούς ατόμων άνθρακα:

καπροϊκό οξύ, το οποίο έχει 6 άτομα άνθρακα. (C6)
καπρυλικό οξύ, το οποίο έχει 8 άτομα άνθρακα. (C8)
καπρικό οξύ, το οποίο έχει 10 άτομα άνθρακα. (C10)
λαυρικό οξύ, το οποίο έχει 12 άτομα άνθρακα. (C12)

Ο αριθμός των ατόμων άνθρακα σε ένα τριγλυκερίδιο καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα τα επεξεργάζεται για ενέργεια.
Αναλυτικά
C6 – Καπροϊκό οξύ
Μετατρέπεται σε κετόνες αρκετά γρήγορα ωστόσο δεν μπορεί να εξαχθεί εύκολα απο το λάδι καρύδας και έτσι δεν υπάρχει σε συμπλήρωμα

C8 – Καπρυλικό οξύ

Μπορεί να υποστηρίξει τη διαύγεια και την εστιασμένη σκέψη. Είναι επίσης ένας πολύ καλός αντιβακτηριακός παράγοντας και μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση λοιμώξεων όπως ο στρεπτόκοκκος και ο σταφυλόκοκκος.

C10 – Καπρικό οξύ

Έχει ισχυρές αντιμυκητιακές ιδιότητες και γιαυτό χρησιμοποιείται συχνά για την αντιμετώπιση της καντιντίασης (candida).

C12 – Λαυρικό οξύ

Αποτελεί περίπου το 48-49% του λαδιού καρύδας αλλά βρίσκεται και στο μητρικό γάλα και είναι μια από τις πιο ισχυρές αντιβακτηριακές ενώσεις που υπάρχουν. Στο σώμα, μετατρέπεται σε μονολαυρίνη, το οποίο είναι ένα εξαιρετικό συστατικό για το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Είναι επίσης ένα αντιικό και να βοηθήσει στην αντιμετώπιση παθήσεων όπως η ιλαρά, ο έρπης, ο σταφυλόκοκκος, ακόμη και το E. Coli.

Προέλευση έλαιου MCT

Το λάδι MCT συνήθως παρασκευάζεται από λάδι καρύδας ή φοινικοπυρηνέλαιο. Και τα δύο έχουν MCT μέσα τους.
Η διαδικασία εξαγωγής του MCT απο την πρώτη ύλη γίνεται μέσω κλασματοποίησης. Αυτό διαχωρίζει το MCT από το αρχικό λάδι και το συμπυκνώνει.

Σε ποιες παθήσεις μπορεί να βοηθήσει το έλαιο MCT;

Πεπτικά προβλήματα: Εαν αντιμετωπίζετε προβλήματα με την πέψη άλλων ειδών λίπους ή αγωνίζεστε να λάβετε τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε (συμβαίνει συχνά στις παρακάτω νόσους:
Προβλήματα με το πάγκρεας σας, αφαίρεση μέρος στομάχου,εκτομή λεπτού εντέρου, νόσος του λεπτού εντέρου,σύνδρομο βραχέος εντέρου), τότε η λήψη mct σε συνεννόηση με το γιατρό σας μπορεί να είναι ευεργετική.

Επιληπτικές κρίσεις: Μελέτες δείχνουν ότι μια κετογονική δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά μειώνει τις κρίσεις. Μπορεί να βοηθήσει ορισμένα παιδιά με επιληψία που δεν αντιδρούν στη φαρμακευτική αγωγή.

Διαβήτης: Εάν έχετε διαβήτη τύπου 1, τα λιπαρά οξέα που παράγονται από το MCT μπορούν να βελτιώσουν την εγκεφαλική λειτουργία που επηρεάζεται απο τις κρίσεις υπογλυκαιμίας. Επίσης, η κατανάλωση τους απο άτομα με διαβήτη τύπου 2 επιρρεάζει θετικά τη μείωση του σωματικού λίπους και την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Αυτισμός: Σύμφωνα με μελέτη, η προσθήκη MCT σε μια κετογονική δίαιτα χωρίς γλουτένη βοήθησε στη βελτίωση των συμπτωμάτων σε παιδιά με αυτισμό.

Νευρολογικές διαταραχές: Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι το έλαιο MCT μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση προβλημάτων με τη σκέψη, τη μνήμη ή την κρίση. Εάν πάσχετε από τη νόσο του Αλτσχάιμερ, ο εγκέφαλός σας μπορεί να μην χρησιμοποιεί καλά τη γλυκόζη. Μερικοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι η χρήση κετονών ως πηγή ενέργειας μπορεί να βοηθήσει τον εγκέφαλό σας να λειτουργήσει καλύτερα.

Καρδιακές παθήσεις: Μια δίαιτα κετο με έλαιο MCT μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε επιπλέον βάρος, το οποίο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου. Το έλαιο MCT στη διατροφή σας μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της LDL (της «κακής») χοληστερόλης ενώ επίσης αυξάνει την HDL (την «καλή») χοληστερόλη σας.

Δοσολογία ελαίου mct

Το έλαιο MCT καταναλώνεται συνήθως σε υγρή μορφή ως συμπλήρωμα διατροφής και είναι παρόμοιο στην εμφάνιση με το ελαιόλαδο. Το λάδι MCT μπορεί να προστεθεί σε ένα ζεστό ρόφημα όπως το τσάι ή o καφές (χωρίς ζάχαρη, ώστε να μην αντιτίθεται στα οφέλη των MCT) ή σε αναμεμειγμένα ποτά όπως τα smoothies.
Ξεκινείστε απο χαμηλή δόση 1κ γλυκού ωστε να επιτρέψετε το πεπτικό σύστημα να προσαρμοστεί στην απορρόφηση του λίπους. Μπορείτε να αυξήσετε σε 1 κουταλιά της σούπας. Οι περισσλοτεροι άνθρωποι ανέχονται μέχρι 6 κσ. Για ανθρώπους με ιδιαίτερα ευαίσθητο πεπτικό σύστημα ιδανική λύση είναι η σκόνη mct.

Επειδή τα περισσότερα λάδια MCT έχουν χαμηλό σημείο καύσης, δεν είναι καλή ιδέα να τηγανίζετε πράγματα με αυτό.

Η ποσότητα που πρέπει να λάβετε εξαρτάται από το πόσο καλά την ανέχεστε και το όφελος που προσπαθείτε να αποκομίσετε. Στην ιδανική περίπτωση, εαν χρειάζεστε μεγάλη δόση, θα πρέπει να απλώσετε αυτές τις κουταλιές της σούπας όλη την ημέρα.

Πιθανές παρενέργειες για το έλαιο mct

Σε κατανάλωση μεγάλης ποσότητας μπορεί να έχετε τα εξής συμπτώματα

-Πόνος στο στομάχι
-Αέρια
-Κράμπες
-Φούσκωμα
-Διάρροια
-Εμετός

Γιαυτό ξεκινήστε την κατανάλωση του σταδιακά ωστε να προλάβετε οποιοδήποτε τέτοιο σύμπτωμα.

Συμπέρασμα για το έλαιο καρύδας mct

Το λάδι MCT είναι ένα συμπλήρωμα λιπαρών οξέων ευεργετικό για τον οργανισμό μας. Χρησιμοποιείται για την αύξηση ενέργειας και την απώλεια βάρους.Βοηθά στην καταπολέμηση λοιμώξεων, τη διαχείριση ορισμένων νευρολογικών καταστάσεων, τη μείωση της πιθανότητας καρδιακών παθήσεων χαρη στις αντιβακτηριδιακές αντιικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του. Εάν θέλετε να το εισάγετε στη διατροφή σας, ξεκινείστε σταδιακά την κατανάλωση του ωστε να αποφύγετε πιθανές παρενέργειες.

Δείτε όλη τη γκάμα mct oil της LifeTree

14.02.2024 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Διαβάστε επίσης
ΠΙΣΩ ΣΤΑ ΝΕΑ