PRINT

6 βασικές παρενέργειες όταν παίρνετε συμπλήρωμα μαγνησίου

Το μαγνήσιο, ένα ζωτικό μέταλλο, παίζει καθοριστικό ρόλο στη συνολική υγεία και ευεξία μας.
Tο σώμα μας χρησιμοποιεί μαγνήσιο για μια σειρά από καθήκοντα που μας κρατούν υγιείς, όπως: ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, δημιουργία πρωτεΐνης, οστών και DNA, μυϊκή λειτουργία, νευρική λειτουργία.
Μερικά από τα πρώτα σημάδια ανεπάρκειας μαγνησίου μπορεί να είναι: κούραση,απώλεια όρεξης, μυικοί σπασμοί, ναυτία, ακαμψία, αδυναμία. Αρκετοί άνθρωποι όμως δεν εμφανίζουν καθόλου σημάδια ανεπάρκειας.
Η σοβαρή ανεπάρκεια μαγνησίου μπορεί να οδηγήσει σε: μη φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό, μούδιασμα και μυρμήγκιασμα, αλλαγές προσωπικότητας και επιληπτικές κρίσεις.
Επειδή οι ανάγκες του οργανισμού είναι μεγάλες και η ποσότητα που παίρνουμε από τις τροφές μικρή λόγω των χημικών που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες, πολλοί από εμάς καταφεύγουν στην χρήση συμπληρώματος.

Υπάρχουν αντενδείξεις και παρενέργειες από τη χρήση του; Και σε τι δοσολογίες μπορεί να εμφανιστούν;

Πολλά άτομα που λαμβάνουν συμπληρώματα μαγνησίου μπορεί να μην εμφανίσουν παρενέργειες, αλλά είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι υπάρχουν πιθανές παρενέργειες, ιδιαίτερα με υψηλές δόσεις.

Ποια είναι τα σημάδια της υπερβολικής ποσότητας μαγνησίου;

Εμετός και ναυτία

Το μαγνήσιο είναι ένας τύπος ηλεκτρολύτη που αλληλεπιδρά με το νάτριο στο σώμα και εμπλέκεται στην πέψη, ιδίως στο λεπτό έντερο και το παχύ έντερο.
Οι μεγάλες δόσεις μαγνησίου μπορεί να προκαλέσουν εμετό και ναυτία, κάτι που ονομάζεται τοξικότητα μαγνησίου ή υπερμαγνησιαιμία.

Αν και ο εμετός και η ναυτία που προκαλούνται από τη λήψη συμπληρωμάτων μαγνησίου είναι σπάνια, συμβουλευτείτε πάντα το γιατρό σας όταν παίρνετε νέα ή άγνωστα συμπληρώματα και ακολουθήστε τη σωστή δοσολογία.

Διάρροια και αφυδάτωση

Τα συμπληρώματα μαγνησίου μπορεί να διεγείρουν τη λειτουργία του εντέρου, προκαλώντας διάρροια, πόνο από κράμπες, στομαχικές διαταραχές και απώλεια όρεξης.Η διάρροια και η καθαρτική δράση των αλάτων μαγνησίου οφείλονται στην ωσμωτική δραστηριότητα των μη απορροφούμενων αλάτων στο έντερο και στο κόλον και στη διέγερση της γαστρικής κινητικότητας.
Διάρροια που δεν αντιμετωπίζεται μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση. Ειδικά σε έγκυες γυναίκες η διάρροια μπορεί να επηρεάζει τον όγκο του αμνιακού υγρού.
Οι μορφές μαγνησίου που αναφέρονται συχνότερα ότι προκαλούν διάρροια περιλαμβάνουν το ανθρακικό μαγνήσιο, το χλωριούχο, το γλυκινικό και το οξείδιο.

Κοιλιακό άλγος

Μια άλλη συχνή παρενέργεια της λήψης συμπληρωμάτων μαγνησίου είναι ο κοιλιακός πόνος.
Ο κοιλιακός πόνος συνήθως υποχωρεί μέσα σε λίγες ώρες από τη λήψη του συμπληρώματος. Ωστόσο, εάν επιμένει, θα πρέπει να ενημερώσετε αμέσως το γιατρό σας.

Αρρυθμίες

Υπερβολική λήψη μαγνησίου μπορεί να προκαλέσει αρρυθμίες και υπόταση. Σε ιδιαίτερα υψηλές δοσολογίες μπορεί να προκαλέσει ακόμα και καρδιακή ανακοπή σε ορισμένα άτομα.

Υπνηλία

Ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι λαμβάνουν συμπληρώματα μαγνησίου είναι ότι ορισμένες μορφές του μετάλλου, όπως το γλυκινικό μαγνήσιο, βοηθούν στην πρόκληση ύπνου.
Ωστόσο είναι πιθανό αν το λάβουμε κατα τη διάρκεια της ημέρας και όχι το βράδυ να προκαλέσουν υπνηλία.

Τοξικότητα

Τα συμπτώματα της τοξικότητας από μαγνήσιο, τα οποία συνήθως αναπτύσσονται αφού οι συγκεντρώσεις στον ορό υπερβούν τα 1,74-2,61 mmol/L, μπορεί να περιλαμβάνουν υπόταση, ναυτία, έμετο, έξαψη προσώπου, κατακράτηση ούρων, ειλεό, κατάθλιψη και λήθαργο πριν προχωρήσουν σε μυϊκή αδυναμία, δυσκολία στην αναπνοή, ακραία υπόταση, ακανόνιστος καρδιακός παλμός και καρδιακή ανακοπή . Ο κίνδυνος τοξικότητας από μαγνήσιο αυξάνεται με μειωμένη νεφρική λειτουργία ή νεφρική ανεπάρκεια επειδή η ικανότητα απομάκρυνσης της περίσσειας μαγνησίου μειώνεται ή χάνεται

Ποιοι πρέπει να αποφεύγουν τα συμπληρώματα μαγνησίου;

Τα συμπληρώματα μαγνησίου μπορεί να μην είναι ασφαλή για άτομα που λαμβάνουν διουρητικά, φάρμακα για την καρδιά ή αντιβιοτικά.
Άτομα με διαβήτη, εντερική νόσο, καρδιακή νόσο ή νεφρική νόσο θα πρέπει να τα λαμβάνουν μόνο εάν τους τα συνταγογραφήσει γιατρός.
Σε άτομα που λαμβάνουν φάρμακα που μειώνουν τη γλυκόζη του αίματος, τα συμπληρώματα μαγνησίου μπορεί να αυξήσουν την απορρόφηση ορισμένων αντιδιαβητικών φαρμάκων, όπως οι σουλφονυλουρίες, από τον οργανισμό. Ωστόσο, το αντιδιαβητικό φάρμακο μετφορμίνη μπορεί να προκαλέσει μείωση των επιπέδων μαγνησίου.
Τα συμπληρώματα μαγνησίου μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης σε άτομα που λαμβάνουν φάρμακα για την αρτηριακή πίεση. Είναι σημαντικό τα άτομα που λαμβάνουν φάρμακα για την αρτηριακή πίεση να συμβουλεύονται το γιατρό τους πριν λάβουν μαγνήσιο.
Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι τα άτομα με νεφρικά προβλήματα έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν παρενέργειες όταν λαμβάνουν συμπληρώματα μαγνησίου.

Ποια φάρμακα αλληλεπιδρούν με το μαγνήσιο;

Υπάρχουν ορισμένα φάρμακα που μπορεί να αλληλεπιδράσουν με τα συμπληρώματα μαγνησίου ή να επηρεάσουν τα επίπεδα μαγνησίου στον οργανισμό:
Τα από του στόματος διφωσφονικά για τη θεραπεία της οστεοπόρωσης, ιδίως η αλενδρονάτη (Fosamax).
Τα διουρητικά όπως η φουροσεμίδη (Lasix) μπορεί να αυξήσουν την απέκκριση μαγνησίου και να αυξήσουν τον κίνδυνο ανεπάρκειας μαγνησίου.
Οι αναστολείς της αντλίας πρωτονίων, όπως το μαγνήσιο εσομεπραζόλης (Nexium) που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της παλινδρόμησης οξέος μπορεί επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο ανεπάρκειας μαγνησίου.
Τα αντιβιοτικά όπως οι τετρακυκλίνες, οι φθοριοκινολόνες και η νιτροφουραντοΐνη μπορεί επίσης να επηρεαστούν από τη συμπληρωματική χορήγηση μαγνησίου επειδή μειώνουν την απορρόφηση του μαγνησίου.
Άλλα αντιβιοτικά περιλαμβάνουν τη λεβοφλοξασίνη (Levofloxacin) και την σιπροφλοξασίνη (ciprofloxacin), τα αντιβιοτικά κινολόνης όπως η δοξυκυκλίνη (Vibramycin) και η ντεμεκλοκυκλίνη (Declomycin).

Πώς μπορούν να εξαλειφθούν οι παρενέργειες του μαγνησίου;

Οι κύριες παρενέργειες από τη λήψη συμπληρωμάτων μαγνησίου μπορούν σίγουρα να αποφευχθούν ακολουθώντας απλώς τη σωστή δοσολογία.

Συνιστώμενες δόσεις

ΠΑΙΔΙΑ
1-3 χρόνια 80 mg/ημέρα
4-8 ετών 130 mg/ημέρα
9-13 ετών 240 mg/ημέρα

ΓΥΝΑΙΚΕΣ
14-18 ετών 360 mg/ημέρα
19-30 ετών 310 mg/ημέρα
31 ετών και άνω 320 mg/ημέρα
Εγκυες
Κάτω των 19 ετών: 400 mg/ημέρα
19 έως 30 ετών: 350 mg/ημέρα
31 ετών και άνω: 360 mg/ημέρα
Θηλάζουσες
Κάτω των 19 ετών: 360 mg/ημέρα
19 έως 30 ετών: 310 mg/ημέρα
31 ετών και άνω: 320 mg/ημέρα

ΑΝΔΡΕΣ
14-18 ετών 410 mg/ημέρα
19-30 ετών 400 mg/ημέρα
31 ετών και άνω 420 mg/ημέρα

Η λήψη συμπληρωμάτων μαγνησίου με τροφή ή με ορισμένα τρόφιμα μπορεί να μειώσει την επίδραση στο γαστρεντερικό σύστημα. Επομένως, αποφύγετε τη λήψη συμπληρωμάτων με άδειο στομάχι.
Πριν από τη λήψη ενός συμπληρώματος, είναι σημαντικό να κάνετε έρευνα σχετικά με το συμπλήρωμα. Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν γνωστές παρενέργειες όταν λαμβάνεται με υπάρχοντα φάρμακα ή φαρμακευτική αγωγή.
Τέλος, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε ένα συμπλήρωμα μαγνησίου υψηλής ποιότητας που περιέχει μια λογική ποσότητα μαγνησίου.

 

 

Συμπέρασμα

Τα συμπληρώματα μαγνησίου, αν και είναι ωφέλιμα για πολλούς, μπορεί να έχουν διάφορες παρενέργειες.
Τα συμπτώματα της υπερβολικής δόσης περιλαμβάνουν εμετό και ναυτία, διάρροια και αφυδάτωση, πόνος στην κοιλιά, αρρυθμίες και αν η δόση είναι πάρα πολύ υψηλή μπορεί να επιβαρύνει υπάρχοντα προβλήματα με τα νεφρά, απώλεια αντανακλαστικών, καρδιακή ανακοπή. Σε πάρα πολύ μεγάλες δόσεις (πάνω από 5000mg/μέρα) μπορεί να προκαλέσει ακόμα και τοξικότητα με συμπτώματα όπως υπόταση, ναυτία, έμετο, έξαψη προσώπου, κατακράτηση ούρων, ειλεό, κατάθλιψη και λήθαργο πριν προχωρήσουν σε μυϊκή αδυναμία, δυσκολία στην αναπνοή, ακραία υπόταση, ακανόνιστος καρδιακός παλμός και καρδιακή ανακοπή.

Όπως με κάθε συμπλήρωμα, είναι απαραίτητο να προσεγγίζετε την κατανάλωσή του με προσοχή. Η υπερβολική πρόσληψη μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα συμπτώματα που μπορεί να επηρεάσουν τη συνολική υγεία του ατόμου. Ακολουθείστε τις αναγραφόμενες δοσολογίες και επιλέξτε το σωστό μαγνήσιο ανάλογα με τις ανάγκες του οργανισμού σας

[1] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26404370/
[2] https://journal.chestnet.org/article/S0012-3692(20)33132-9/
[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK554593/
[4] https://ods.od.nih.gov/factsheets/Magnesium-HealthProfessional/
[5] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5637834/

Διαβάστε ακόμα:

Μαγνήσιο. Πως να επιλέξετε το κατάλληλο για εσάς!

Ασβέστιο, βιταμίνη D, βιταμίνη Κ2 και μαγνήσιο!

Δείτε όλα τα συμπληρώματα μαγνησίου της LifeTree

09.11.2023 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Διαβάστε επίσης
ΠΙΣΩ ΣΤΑ ΝΕΑ