PRINT

Kετογονική δίαιτα και αλκοολ… συνδιάζονται;

Ακολουθείτε κετογονική διατροφή και εργάζεστε για να χάσετε τα ανεπιθύμητα κιλά, όταν ξαφνικά υπάρχει μια πρόταση να βγείτε για ένα πάρτι ή ένα μπάρμπεκιου.
Ξέρετε ότι το αλκοόλ εκεί θα είναι άφθονο… 🍸🍷🍹🥂 Τι να κάνετε;
Επιπλέον, το καλοκαίρι, που τα βράδια του είναι μεγάλα και ζεστά, μπορεί να έχετε μεγαλύτερη επιθυμία για μια κρύα μπύρα ή ένα κοκτέιλ.

Σε τέτοιες στιγμές, τίθεται το ερώτημα: μπορεί η κατανάλωση αλκοόλ να επηρεάσει τα αποτελέσματα της διατροφής σας;
Εξάλλου, τα προϊόντα που επιλέγονται σε μια κετογονική δίαιτα πρέπει να είναι θρεπτικά και να μην περιέχουν υδατάνθρακες… Πως λοιπόν μπορεί να χωρέσει λίγο αλκόολ στην δίαιτα σας; Υπάρχει αλκοόλ χωρίς ζάχαρη;
Απα
ντάμε σε όλες αυτές τις καυτές ερωτήσεις!

 


Κετογονική Διατροφή και Αλκοόλ
Καταρχάς, πρέπει να τονιστεί ότι η κατανάλωση αλκοόλ δεν συνιστάται σε καμία δίαιτα που στοχεύει στη μείωση του λίπους και την απώλεια βάρους.
Η κετογονική δίαιτα δεν αποτελεί εξαίρεση. Είναι μια δίαιτα πλούσια σε λιπαρά που χαρακτηρίζεται από σοβαρά περιορισμένη πρόσληψη υδατανθράκων και θέτει τα λίπη ως την κύρια πηγή ενέργειας.
Και παρόλο που το καθαρό αλκοόλ δεν περιέχει αυτούς τους υδατάνθρακες, εξακολουθεί να είναι μια πηγή κενών θερμίδων. Επιπλέον, δεν παρέχει καθόλου μέταλλα ή θρεπτική αξία στον οργανισμό και επειδή το χωνεύει πρώτο το συκώτι, αυτό επηρεάζει αρνητικά την καύση του λιπώδους ιστού, η οποία θα μπορούσε να επιβραδύνει τη διαδικασία απώλειας βάρους.

Η επίδραση και ο μεταβολισμός του αλκοόλ είναι ατομική υπόθεση. Όλα εξαρτώνται από το βάρος, την κατάσταση της υγείας, την εμπειρία, τη διάθεση, καθώς και από την ικανότητα του σώματος να αφομοιώσει διάφορα συστατικά. Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στον τρόπο που αφομοιώνεται το αλκοόλ από τον οργανισμό μας.
Το αλκοόλ που καταναλώνεται, διασπάται σχεδόν αμέσως από το  συκώτι και στη συνέχεια το σώμα προσπαθεί να το αποβάλει όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Ως αποτέλεσμα, σε μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες, η αίσθηση της μέθης εμφανίζεται πολύ πιο γρήγορα λόγω της δράσης των μεταβολικών ουσιών. Επιπλέον, αν και τα αλκοολούχα ποτά είναι πλούσια σε ενέργεια, στην πραγματικότητα δεν περιέχουν θρεπτικά συστατικά αλλά περιέχουν κυρίως μια σημαντική δόση σακχάρων, τα οποία είναι εντελώς ανεπιθύμητα στην κετογονική διατροφή.

Τι να κάνετε λοιπόν στην περίπτωση ενός μπάρμπεκιου με φίλους, ενός πάρτι γενεθλίων, ενός γάμου; Μπορείτε να πιείτε αλκοόλ τότε ή θα πρέπει να απέχετε απολύτως;
Όλα εξαρτώνται από την ποσότητα και το είδος των αλκοολούχων ποτών. Το πιο σημαντικό είναι να μην διαταραχθεί η κατάσταση της κέτωσης.

Ποιο αλκοόλ απαγορεύεται στην κετογονική διατροφή;
Σε μια δίαιτα κετο, η κατανάλωση αλκοόλ που περιέχει εμφανείς ποσότητες σακχάρων απαγορεύεται. Επομένως, όλα τα ποτά με γλυκές γεύσεις, όπως λικέρ, βάμματα, ρακόμελο, γλυκά και ημίγλυκα κρασιά, πρέπει να αποφεύγονται. Περιέχουν πολλά σάκχαρα, που σημαίνει σημαντική δόση υδατανθράκων, διαταράσσοντας έτσι τη μείωση του λιπώδους ιστού και εμποδίζοντας την απώλεια βάρους.

Τι αλκοόλ επιτρέπεται στην κετο;
Αν και η έννοια του κετοαλκοολούχου ποτού δεν υπάρχει, μπορείτε, σε μικρές ποσότητες, να πιείτε ουίσκι, βότκα, κονιάκ ή τεκίλα. Αυτοί οι τύποι ισχυρών αλκοολών δεν έχουν πρόσθετη ζάχαρη και επομένως δεν περιέχουν υδατάνθρακες. Απλώς ελέγξτε οτι είναι καθαρά ποτά σε αυτήν την περίπτωση, χωρίς την προσθήκη γλυκών αναψυκτικών ή χυμών.
Όσο για το κρασί, βεβαιωθείτε ότι είναι ξηρό κρασί, καθώς η ποσότητα των υδατανθράκων που περιέχει δεν θα διαταράξει την κατάσταση της κέτωσης.
Επιπλέον, ένα ποτήρι κρασί έχει θετική επίδραση στο κυκλοφορικό και βελτιώνει την πέψη.
Το γλυκό και ημίγλυκο κρασί, ανεξαρτήτως χρώματος, περιέχει μεγάλες ποσότητες υδατανθράκων και τέτοιες αλκοόλες σίγουρα δεν είναι ευπρόσδεκτες σε μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες.
Μπορείτε να δείτε παραπάνω πληροφορίες για διάφορα είδα αλκοόλ στους παρακάτω συνδέσμους coctails , Whisky, Beer, Sangria, Pina Colada, Margarita

Επιτρέπεται η μπύρα στην κατάσταση κέτωσης;
Η μπύρα είναι από τα πιο δημοφιλή και συχνής κατανάλωσης αλκοόλ. Ωστόσο, συχνά αναφέρεται ως “υγρό ψωμί”, καθώς περιέχει πολλούς εύπεπτους υδατάνθρακες, επομένως αυτό το ρόφημα απαγορεύεται εντελώς στην κετογονική δίαιτα. Ακόμη και η ελαφριά μπύρα περιέχει από 2 έως 5 g καθαρών υδατανθράκων. Ακόμη και μικρές ποσότητες μπύρας μπορούν να καταστρέψουν τα αποτελέσματα της δίαιτας. 


Συμπέρασμα
Η κατανάλωση αλκοόλ παρέχει κενές θερμίδες στο σώμα. Η περιστασιακή κατανάλωση αλκοόλ με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες δεν θα είναι πρόβλημα, αλλά η υπερβολική ποσότητα μπορεί να οδηγήσει στο αντίθετο αποτέλεσμα, στην αύξηση βάρους. Επιπλέον, η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει την πείνα και επηρεάζει αρνητικά το μεταβολισμό και τα επίπεδα ορμονών.
Πρέπει λοιπόν να αποκλειστεί εντελώς το αλκοόλ από την κετογονική δίαιτα;
Εξαρτάται από το στάδιο της δίαιτας. Αξίζει να το αποφύγετε, ειδικά στην αρχική φάση της δίαιτας όπου το σώμα προσαρμόζεται στην κέτωση. Στην αρχική φάση, το σώμα μαθαίνει να αντλεί ενέργεια από λίπος και όχι από υδατάνθρακες. Σε αυτήν την αρχική περίοδο, το αλκοόλ μπορεί να απειλήσει την  προσαρμογή επειδή το συκώτι αρχίζει να το επεξεργάζεται αμέσως μετά την κατανάλωση. Είναι λοιπόν καλύτερο να αποφεύγετε το αλκοόλ τις πρώτες εβδομάδες της δίαιτας.
Αφού περάσετε το στάδιο κετοπροσαρμογής, μπορείτε περιστασιακά να επιτρέπετε στον εαυτό σας μικρές ποσότητες επιτρεπόμενων τύπων αλκοόλ.

Είμαι σε κετωση. Και έχω ήδη πιει ένα ποτό. Τι παρενέργειες μπορώ να έχω;
Η κετογονική δίαιτα, εκτός από μια σειρά από οφέλη, έχει και παρενέργειες. Ένα από αυτά είναι η μειωμένη ανοχή στην κατανάλωση αλκοόλ, μπορεί δηλαδή να ζαλιστείτε πολύ πιο εύκολα με μικρή κατανάλωση αλκοόλ. Επιπλέον, ανάλογα με τον τύπο του αλκοόλ που καταναλώνεται, πρέπει να περιλαμβάνεται στο ημερήσιο όριο υδατανθράκων. Καθώς η κετογονική δίαιτα στοχεύει στην ελαχιστοποίηση της πρόσληψης υδατανθράκων, η ημερήσια πρόσληψη τους πρέπει να μειωθεί κατάλληλα μετά την κατανάλωση.

Πώς ελαχιστοποιούνται οι βλαβερές συνέπειες του αλκοόλ;
Δυστυχώς, δεν υπάρχει ασφαλής δόση που θα σας προστατεύσει από τις παρενέργειες της κατανάλωσης αλκοόλ – όλα εξαρτώνται από το σώμα σας. Μπορείτε σίγουρα να ελαχιστοποιήσετε τις επιβλαβείς επιπτώσεις του. Πώς να το κάνετε αυτό; Πάνω απ ‘όλα, να θυμάστε: προτού καταλήξετε στα αλκοολούχα ποτά, φάτε ένα θρεπτικό, πλούσιο σε λιπαρά γεύμα. Το λίπος επιβραδύνει τη δράση του αλκοόλ και προστατεύει το στομάχι από τις βλαβερές του επιπτώσεις. Επιπλέον, το αλκοόλ ενισχύει την απέκκριση των ενώσεων που απαιτούνται για τη σωστή λειτουργία, γι’ αυτό φροντίστε για τη σωστή ενυδάτωση. Μια καλή ιδέα, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την κατανάλωση μεγαλύτερων ποσοτήτων αλκοόλ, είναι η αναπλήρωση των ηλεκτρολυτών. Οι ηλεκτρολύτες Ketolytes θα λειτουργήσουν εξαιρετικά, οι οποίοι όχι μόνο θα παρέχουν στον οργανισμό τα μεταλλικά στοιχεία που λείπουν αλλά και θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τη γενική κόπωση, τον πονοκέφαλο και τα προβλήματα συγκέντρωσης.

 

Δείτε επίσης:

Τα 9 λάθη που μπορεί να κάνετε στην κετογονική διατροφή
Κετογονική δίαιτα … τα βασικά!
Κετογονική δίαιτα : τι είναι η κέτωση; Μύθοι και αλήθειες
Τα είδη της κετογονικής διατροφής

13.07.2023 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Διαβάστε επίσης
ΠΙΣΩ ΣΤΑ ΝΕΑ