PRINT

Αντιμετωπίστε την τερηδόνα φυσικά με χρήση μουρουνέλαιου και βούτυρου

Σε όλο τον κόσμο οι άνθρωποι πληρώνουν δισεκατομμύρια για την οδοντιατρική τους φροντίδα. Σημαντικό ποσοστό αυτών των χρημάτων πηγαίνει στην επιδιόρθωση των δοντιών από τερηδόνα, τόσο σε ενήλικες όσο και παιδιά. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες σχεδόν τα δύο πέμπτα (37%) των παιδιών, ηλικίας 2-8 ετών, έχουν τερηδόνα στα νεογιλά δόντια και τα τρία πέμπτα (58%) εφήβων, ηλικίας 12-19 ετών, έχουν τερηδόνα στα μόνιμα δόντια τους. Κατά την ενηλικίωση, η τερηδόνα είναι σχεδόν καθολική, επηρεάζοντας το 94% έως 97% των ατόμων ηλικίας 35 έως 64 ετών. Ακόμη χειρότερα, τα δύο τρίτα των ενηλίκων των Η.Π.Α., ηλικίας 40-64 ετών, έχασαν ένα ή περισσότερα μόνιμα δόντια.

Παρόλο που οι οδοντιατρικοί φορείς δηλώνουν ότι η αποδυνάμωση των δοντιών μπορεί να αποφευχθεί σε μεγάλο βαθμό, οι «προληπτικές» ενέργειες που συνήθως επιβάλλονται από τους οδοντιάτρους – βούρτσισμα, οδοντοστοιχία, φθορίωση- δεν είναι αποτελεσματικές. Ορισμένα από αυτά τα μέτρα αυτά προκαλούν ακόμη και ζημίες. Για παράδειγμα, το πρόβλημα της οδοντικής φθορίωσης (μόνιμα αυξημένο πορώδες του σμάλτου των δοντιών που προκαλείται από υπερβολική πρόσληψη φθορίου) έχει φτάσει σε “πρωτοφανή” επίπεδα.

Η υγεία του στόματος αντικατοπτρίζει τη γενική υγεία και σε αυτό συμφωνούν πολλοί φορείς, ανάμεσα τους και η αναγνωρισμένη κλινική Mayo στις Η.Π.Α. Λαμβάνοντας αυτό υπόψη, η επιδημία της φθοράς των δοντιών σε παιδιά και ενήλικες είναι μια κόκκινη σημαία, προειδοποιώντας μας ότι η υγεία μας επιδεινώνεται, ακόμη και αν δεν μπορούμε να το δούμε.

 
Ο ρόλος της διατροφής

Εκπληκτικό το γεγονός ότι η δυνατότητα πρόληψης, ελέγχου ή ακόμη και αναστροφής της φθοράς των δοντιών μέσω της διατροφής, ήταν κάποτε ένα ευρέως αποδεκτό θέμα συζήτησης στο πλαίσιο της συμμετοχής της American Dental Association (ADA) και της επιστημονικής κοινότητας ευρύτερα. Το 1952, η Εθνική Ακαδημία Επιστημών δημοσίευσε μια ανασκόπηση των μελετών για την τερηδόνα, η οποία παρατηρεί ότι υπάρχει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της διατροφής και της ευαισθησίας στην τερηδόνα. Στη σύγχρονη εποχή, αυτή η «ισχυρή συσχέτιση» πιθανότατα θα προκαλούσε έκπληξη σε πολλούς οδοντιατρικούς ασθενείς, δεδομένης της ηχηρής σιωπής του οδοντιατρικού επαγγέλματος σχετικά με τις προοπτικές του διατροφικού ελέγχου της οδοντικής τερηδόνας κατά τις επόμενες δεκαετίες, μετά την ανασκόπηση της Εθνικής Ακαδημίας.

Το 2013, ο καθηγητής Philippe P. Hujoel, PhD, DDS, MSD, MS δημοσίευσε μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση ελεγχόμενων κλινικών δοκιμών που εξέτασαν το ρόλο της βιταμίνης D στην πρόληψη της φθοράς των δοντιών. Η βιταμίνη D είναι μια από τις λιποδιαλυτές βιταμίνες που είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία, μαζί με τις μεταβολές των βιταμινών A, E και K. Η Hujoel συγκέντρωσε 24 λεπτομερείς ιστορικές μελέτες (που διεξήχθησαν από το 1924-1989) στις οποίες συμμετείχαν 2.827 παιδιά. Κατά μέσο όρο, ο Hujoel διαπίστωσε ότι η χορήγηση μόνο βιταμίνης D μείωσε τις κοιλότητες κατά 47% -54%.

Στην επισκόπηση, ο καθηγητής Hujoel έδωσε ιδιαίτερη προσοχή σε μια μελέτη του 1931, σχολιάζοντας ότι ξεχωρίζει ως «σύγχρονη, ακόμη και από τη σημερινή προοπτική». Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης (JAMA) από το Συμβούλιο Ιατρικών Ερευνών στο Λονδίνο, μελέτη που ασχολήθηκε με την «επιρροή της δίαιτας στην τερηδόνα στα δόντια των παιδιών» και στις λιποδιαλυτές βιταμίνες, ειδικότερα. Το άρθρο καταλήγει:
“Πράγματι, τα γεγονότα δικαιολογούν το συμπέρασμα ότι η επίπτωση και ο βαθμός προόδου της τερηδόνας στα δόντια … μπορεί να επιβραδυνθεί σημαντικά με την προσθήκη λιποδιαλυτών βιταμινών στη φυσιολογική δίαιτα.”

 
Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες

Ένας άλλος οδοντίατρος που ενδιαφέρθηκε έντονα για το ρόλο των λιποδιαλυτών βιταμινών (ή “ενεργοποιητών”) στην άμβλυνση της φθοράς των δοντιών ήταν ο Δρ. Weston A. Price, DDS, MS, FACD. Για ένα διάστημα, ο Δρ. Weston A. Price ήταν επικεφαλής της έρευνας στο National Dental Association (NDA) στις Η.Π.Α.
Ενώ η μετα-ανάλυση του καθηγητή Hujoel δείχνει ότι μόνο η βιταμίνη D μπορεί να μειώσει την τερηδόνα κατά 47% -54%, ο κύριος στόχος των μελετών του Dr. Price 1932 ήταν να δει το αποτέλεσμα της χρήσης ελαίων πλούσιων σε βιταμίνες A, D, K στην υγεία των δοντιών.
Ο Dr. Price έδειξε ότι αυτές οι κατηγορίες λιποδιαλυτών βιταμινών είναι σημαντικές για τη διατήρηση των βέλτιστων επιπέδων ασβεστίου και φωσφόρου στο αίμα. Επειδή τα δόντια και το σάλιο τροφοδοτούνται από την παροχή αίματος και τα δόντια αποτελούνται από ασβέστιο και φώσφορο, η βελτιστοποίηση των επιπέδων των βιταμινών αυτών στο αίμα μειώνει τη φθορά των δοντιών.

 
Η μελέτη

Ο Dr. Price μελέτησε εκτενώς τα οδοντικά αποτελέσματα της προσθήκης 3/4 έως 1 1/2 κουταλάκια του μουρουνέλαιου και βουτυρέλαιου στην καθημερινή διατροφή.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μελετών του λοιπόν, ο συνδυασμός πλούσιου σε βιταμίνη Α και D μουρουνέλαιου με θρεπτικό βούτυρο από αγελάδες που βόσκουν σε ταχέως αναπτυσσόμενο χόρτο μειώνει το ποσοστό της τερηδόνας κατά 90%.

 
Κάνοντας τη θεραπεία στην πράξη

Το απλούστερο πράγμα που μπορεί κανείς να κάνει για να ξεκινήσει να αναστρέφει τις τραγικές τάσεις της στοματικής υγείας, είναι να προσθέσει πίσω στη διατροφή του αυτές τις λιποδιαλυτές βιταμίνες. Χρειάζεται λοιπόν ένα ανεπεξέργαστο μουρουνέλαιο για τις βιταμίνες A και D καθώς και βούτυρο από ζώα ελευθέρας βοσκής για την βιταμίνη K. Η δόση για ενήλικες θα είναι ¼ – ½ κουταλάκι του γλυκού, δύο έως τρεις φορές ημερησίως και περίπου το μισό για τα παιδιά, ανάλογα με το μέγεθος του παιδιού. Όσον αφορά το βούτυρο, περίπου μια κουταλιά της σούπας ημερησίως βούτυρο από αγελάδες που τρέφονται με χόρτο, μπορεί να παρέχει επαρκή ποσότητα λιποδιαλυτών βιταμινών όταν συνδυάζεται με το κατάλληλο μουρουνέλαιο.

Η ποιότητα των προϊόντων έχει άμεση σχέση με την βιοδιαθεσιμότητα τους, δηλαδή με τον τρόπο που το σώμα μας χρησιμοποιεί τα θρεπτικά τους συστατικά. Η πλειονότητα των σκευασμάτων που υπάρχουν στην αγορά περιέχουν τεχνητές βιταμίνες που δεν απορροφώνται με την ίδια αποτελεσματικότητα από τον οργανισμό.

Η Green Pasture προσφέρει μια πλήρη λύση, διαθέτοντας στην αγορά ανεπεξέργαστο μουρουνέλαιο, βούτυρο, αλλα και μείγμα (blend) αυτών. Η εταιρεία προσπαθώντας να προσφέρει κάτι παραπάνω στους πελάτες της έχει δημιουργήσει και το μείγμα με λάδι καρύδας (complete) το οποίο προσφέρει επιπλέον αντιοξειδωτικές ιδιότητες και ενισχύει την δράση του λαδιού!

Ανακαλύψτε την σειρά εδώ https://www.lifetree.gr/moyroynelaio-kai-meigmata-elaion/

29.08.2018 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Διαβάστε επίσης
08.11.2023 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Χωρίς γλουτένη Χαμηλών υδατανθράκων Χωρίς ζάχαρη

Κλασσική κρεμ μπρουλέ ΧΩΡΙΣ ζάχαρη

Η κλασσική Crème brûlée με υλικά Sukrin, εμπνευσμένη από τον διατροφολόγο Καραμανίδη Βασίλη! Μπορείτε να τον βρείτε στο instagram: @vkaramanidis_dietitian και στη σελίδα του διατροφολογικού κέντρου https://vknutrition.gr/… Read More

ΠΙΣΩ ΣΤΑ ΝΕΑ