PRINT

Baking powder Vs Baking soda!

To Baking powder και η μαγειρική σόδα είναι 2 συστατικά που όλοι έχετε στην κουζίνα σας και χρησιμοποιείτε σε πολλές συνταγές!

Ξέρετε όμως τις διαφορές τους; Πότε και γιατί τα χρησιμοποιούμε;

Καταρχάς.. Τι είναι η μαγειρική σόδα;
Η μαγειρική σόδα είναι επίσης γνωστή ώς όξινο ανθρακικό νάτριο. Λειτουργεί ώς βάση που όταν αναμειχθεί με κάποιο οξύ, όπως για παράδειγμα βούτυρο, γάλα, ζάχαρη, λεμόνι, ξύδι, ταρτάρ, κ.α. δημιουργεί διοξείδιο του άνθρακα και επιτρέπει στο μείγμα να φουσκώσει.
Η μαγειρική σόδα είναι 3-4 φορές πιο ισχυρή απο το baking powder. Αν βάλετε σε μια συνταγή μεγάλη ποσότητα σόδας και λίγο οξύ τότε δεν θα αντιδράσει όλη η ποσότητα της σόδας με αποτέλεσμα να αφήσει μια μεταλλική, σαπωνοειδή γεύση. Η συνήθης αναλογία είναι ¼ κγ σόδα ανα 1 φλιτζάνι αλεύρι.

Τι είναι το baking powder;
To baking powder είναι μείγμα μαγειρικής σόδας, ταρταρ και αμύλου αραβοσίτου. Το baking είναι συνήθως διπλής δράσης. Η πρώτη διόγκωση συμβαίνει όταν βραχεί, όταν δηλαδή συνδυάσετε στη συνταγή τα ξηρά με τα υγρά υλικά. Η δεύτερη συμβαίνει όταν θερμανθεί. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να βάλετε στο φούρνο το μείγμα αμέσως μετά την παρασκευή του διαφορετικά ώστε να συνεχίσει η δεύτερη δράση μετά την πρώτη.

Επειδή εμπεριέχει το οξύ για την ενεργοποίηση της σόδας το χρησιμοποιούμε σε συνταγές που δεν έχουν επιπλέον όξινα συστατικά. Η συνήθης αναλογία είναι 1 κγ ανά 1 φλιτζάνι αλεύρι.

Γιατί μερικές συνταγές απαιτούν και τα δύο;
Ορισμένες συνταγές απαιτούν τόσο τη μαγειρική σκόνη όσο και τη μαγειρική σόδα. Αυτές οι συνταγές περιέχουν κάποιο είδος οξέος (γιαούρτι, καστανή ζάχαρη, κλπ.), ωστόσο το διοξείδιο του άνθρακα που δημιουργείται από το οξύ και τη μαγειρική σόδα δεν αρκεί για να διογκώσει πλήρως το μείγμα. Γι ‘αυτό το λόγο χρησιμοποιείται και η σκόνη ψησίματος – για να προσθέσετε την απαραίτητη διόγκωση.

Ένας άλλος λόγος για τη χρήση τόσο μαγειρικής σκόνης όσο και μαγειρικής σόδας είναι επειδή επηρεάζουν τόσο το αρωματισμό όσο και τη γεύση. Αν θέλουμε σε μια συνταγή να παραμείνει η γεύση ενός οξέος, πχ του βουτύρου, θα χρησιμοποιήσουμε baking powder αντί για σόδα ούτως ώστε να μην εξουδετερωθεί η γεύση του από τη σόδα.

 

Δοκιμάστε τα ΝΕΑ Baking powder της Natuurlijk Natuurlijk!
Baking powder classic για μπισκότα και άλλες “φλατ” παρασκευές.
Baking powder extra με προσθήκη ασπραδιού σε σκόνη, για πιο υγρές παρασκευές όπως muffins και κέικ. Δημιουργεί φουσκάλες αέρα που κάνουν το γλυκό πιο αφράτο!


_
Οδηγίες
!
Baking soda >> 6gr ανά 500gr αλεύρι
Baking powder classic/extra >> 18gr ανά 500gr αλεύρι

21.05.2021 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Διαβάστε επίσης
ΠΙΣΩ ΣΤΑ ΝΕΑ