PRINT

Dlpa DL-φαινυλανανίνη , ένα αμινοξύ με πολλαπλά οφέλη

Ενώ υπάρχουν πολλά γνωστά βότανα για την ανακούφιση του πόνου, όπως η κουρκουμίνη και η βοσβελία, άλλα λιγότερο γνωστά συστατικά μπορεί επίσης να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη μείωση της αντίληψης του πόνου. Ένας συνδυασμός των αμινοξέων D-φαινυλαλανίνη και L-φαινυλαλανίνη μπορεί να είναι ευεργετικός. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα βασισμένα στην επιστήμη οφέλη της D,L-φαινυλαλανίνης.

Τι είναι τα αμινοξέα;
Τα αμινοξέα είναι τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών και το σώμα αποτελείται από πρωτεΐνες, επομένως χρειάζεται αμινοξέα. Τα αμινοξέα ταξινομούνται γενικά σε τρεις κύριες κατηγορίες: απαραίτητα, μη απαραίτητα και απαραίτητα υπό όρους.
Τα απαραίτητα αμινοξέα (ιστιδίνη, ισολευκίνη, λευκίνη, λυσίνη, μεθειονίνη, φαινυλαλανίνη, θρεονίνη, τρυπτοφάνη και βαλίνη) πρέπει να λαμβάνονται από τα τρόφιμα και δεν μπορούν να συντεθούν από τον οργανισμό.
Τα μη απαραίτητα αμινοξέα (αλανίνη, ασπαρτικό οξύ, ασπαραγίνη, αργινίνη, κυστεΐνη, γλουταμικό οξύ, γλουταμίνη, γλυκίνη, προλίνη, σερίνη και τυροσίνη) παράγονται από το σώμα και δεν χρειάζεται να λαμβάνονται από τροφές ή συμπληρώματα.
Μερικά από αυτά τα μη απαραίτητα αμινοξέα (αργινίνη, κυστεΐνη, γλουταμίνη, τυροσίνη, γλυκίνη, προλίνη, σερίνη) θεωρούνται “υπό όρους απαραίτητα” σε ασθένεια ή χρόνια νόσο. Για παράδειγμα, η τυροσίνη είναι απαραίτητη υπό όρους για άτομα με τη λεγόμενη φαινυλκετονουρία, καθώς δεν μπορούν να τη συνθέσουν οι ίδιοι. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η τυροσίνη πρέπει να λαμβάνεται στη διατροφή ή ως συμπλήρωμα διατροφής.
Τα αμινοξέα συχνά συνδέονται με την ανάπτυξη των μυών και την αθλητική απόδοση, αλλά είναι επίσης σημαντικά για τη δραστηριότητα των νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο, τα ένζυμα που επεξεργάζονται τα θρεπτικά συστατικά και την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τι είναι η d,l-φαινυλαλανίνη (DLPA);
Η L-φαινυλαλανίνη είναι η φυσική μορφή του απαραίτητου αμινοξέος που βρίσκεται στα τρόφιμα. Η D-φαινυλαλανίνη είναι μια συνθετική, κατοπτρική εικόνα της μορφής L (“levo” ή αριστερή), στο ότι είναι δομημένη στη δεξιά ή “dextro” πλευρά. Το DLPA είναι ένας συνδυασμός 50/50 των δύο.

Οφέλη DLPA
Το DLPA μπορεί να είναι ευεργετικό για την αντιμετώπιση του πόνου, καθώς και για την υποστήριξη της λειτουργίας του ανοσοποιητικού και την αντιμετώπιση καταστάσεων όπως η κατάθλιψη και η λεύκη.

Ανακούφιση από τον πόνο
Η μορφή “L” βελτιώνει τις χημικές ουσίες που ανεβάζουν τη διάθεση στον εγκέφαλο, όπως η ντοπαμίνη, η επινεφρίνη και η νορεπινεφρίνη. Η μορφή «D» της φαινυλαλανίνης μπλοκάρει ένα ένζυμο γνωστό ως ένζυμο καρβοξυπεπτιδάση Α, το οποίο εντείνει τα συναισθήματα του πόνου.
Ο συνδυασμός των δύο αμινοξέων εμποδίζει επίσης τη δραστηριότητα ενός άλλου ενζύμου που ονομάζεται εγκεφαλινάση. Αυτό σταματά την αποδόμηση μιας από τις φυσικές παυσίπονες ουσίες του εγκεφάλου, των εγκεφαλινών , που ανήκουν στην ίδια οικογένεια με τις ενδορφίνες. Οι εγκεφαλίνες προάγουν την αναλγητική (ανακούφιση από τον πόνο) απόκριση του ίδιου του σώματος και βελτιώνουν τη διάθεση.

Κατάθλιψη και διάθεση
Εκτός από την ανακούφιση από τον πόνο , η δυνατότητα του DLPA έχει σημειωθεί σε έρευνα σχετικά με τη θεραπεία της κατάθλιψης .
Η πρώιμη έρευνα με το DLPA διαπίστωσε ότι μείωσε τη διέγερση, τα αισθήματα νωθρότητας και την καταθλιπτική διάθεση σε ασθενείς που διαγνώστηκαν με κατάθλιψη σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, 20 ημέρες. Το αποτέλεσμα ήταν ότι 12 από τους 20 ασθενείς θα μπορούσαν να πάρουν εξιτήριο χωρίς περαιτέρω θεραπεία.
Σε μια μεταγενέστερη κλινική μελέτη, το DLPA και η d-φαινυλαλανίνη βοήθησαν στην αντιμετώπιση της μονοπολικής κατάθλιψης. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα, η πλειονότητα των ασθενών (17 από τους 23) βίωσαν μια πλήρη αίσθηση συναισθηματικής σταθερότητας και γαλήνης, χωρίς να παρατηρηθούν ανεπιθύμητες ενέργειες. H μορφή DLPA απαιτούσε μόνο τη μισή δόση της μονής μορφής d-φαινυλαλανίνης, επομένως φαίνεται να υπάρχει συνέργεια με τον συνδυασμό των δύο.
Σε άλλες κλινικές έρευνες, το DLPA συγκρίθηκε με την ιμιπραμίνη, ένα τρικυκλικό αντικαταθλιπτικό. Και τα δύο θεωρήθηκαν ισοδύναμα μέχρι το τέλος της δοκιμαστικής περιόδου των 30 ημερών, αν και το φάρμακο έδειξε ισχυρότερα αντι-αγχωτικά αποτελέσματα νωρίς. Ωστόσο, δεδομένων των πιθανών παρενεργειών της ιμιπραμίνης, οι οποίες περιλαμβάνουν υπνηλία, κράμπες στο στομάχι, διάρροια, ξηροστομία και αύξηση βάρους, το DLPA μπορεί να προτιμάται από τους επαγγελματίες.
Σε περιπτώσεις κατάθλιψης που προκαλείται από χρόνια φλεγμονή , υπάρχει έρευνα που συνδέει τα επίπεδα φαινυλαλανίνης, τυροσίνης και τρυπτοφάνης με την εξέλιξη, την ένταση και τη θεραπεία της πάθησης.

Ανοσολογική λειτουργία
Τα D-αμινοξέα έχουν επίσης διερευνηθεί για το ρόλο τους στην αναστολή της βακτηριακής ανάπτυξης. Μια εργαστηριακή μελέτη διαπίστωσε ότι η D-φαινυλαλανίνη ήταν ένα από τα ισχυρότερα αμινοξέα στην αναστολή του σχηματισμού βιοφίλμ (η αρχική προσκόλληση και ανάπτυξη) του Staphylococcus aureus , ενός βακτηρίου που ευθύνεται για λοιμώξεις από σταφυλόκοκκο.

Λεύκη
Καθώς η φαινυλαλανίνη σχετίζεται με την παραγωγή τυροσίνης και, ως αποτέλεσμα, τη μελάγχρωση του δέρματος, το αμινοξύ έχει χρησιμοποιηθεί ως κύρια και επικουρική θεραπεία για τη λεύκη, μαζί με την υπεριώδη ( UV) ακτινοβολία.
Σε μια ανοιχτή δοκιμή, η φαινυλαλανίνη που χρησιμοποιήθηκε σε συνδυασμό με θεραπεία με UVA έδειξε 77% απόκριση εκ νέου μελάγχρωσης μετά από 18 μήνες. Σε μια διπλή-τυφλή δοκιμή παρατηρήθηκε επαναμελάγχρωση 60% μετά από έξι μήνες.

Η ασπαρτάμη ώς φαινυλανανίνη
Το DLPA είναι ένας συνδυασμός των μορφών D και L της φαινυλαλανίνης, ενός αμινοξέος που βρίσκεται σε πολλά υγιεινά τρόφιμα όπως τα ψάρια, το γιαούρτι και το τόφου. Ωστόσο, οι άνθρωποι μπορούν να μπερδέψουν την ασπαρτάμη με το DLPA, επειδή αυτό το τεχνητό γλυκαντικό είναι επίσης μια διατροφική πηγή φαινυλαλανίνης. Οι διατροφικές ετικέτες για προϊόντα που περιέχουν ασπαρτάμη συνήθως εμφανίζουν μια προειδοποίηση που σημειώνει ότι περιέχει φαινυλαλανίνη. Αυτό αναφέρεται γιατί υπάρχει μια πάθηση που ονομάζεται φαινυλκετονουρία (PKU).
Η φαινυλκετονουρία είναι ένα σπάνιο εγγενές σφάλμα του μεταβολισμού που οδηγεί σε μια κατάσταση στην οποία ένα άτομο δεν μπορεί να μεταβολίσει το αμινοξύ φαινυλαλανίνη. Εξαιτίας αυτού, μπορεί να είναι τοξικό για αυτούς. Επομένως, πρέπει να αποφεύγουν ή τουλάχιστον να περιορίζουν τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αυτό το συγκεκριμένο αμινοξύ, όπως το βόειο κρέας, τα πουλερικά, τον τόνο, το γάλα και άλλα. Υπάρχει ένα τεστ που γίνεται σε νεογέννητα που καθορίζει εάν έχουν PKU, έτσι ώστε ένα άτομο που χρησιμοποιεί συμπληρώματα πρέπει να γνωρίζει εάν έχει αυτό το πρόβλημα ή όχι. Εάν ένα άτομο έχει αυτή τη σπάνια πάθηση, θα μιλήσει με το γιατρό του πριν χρησιμοποιήσει το DLPA, επειδή περιέχει φαινυλαλανίνη.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι υπάρχουν ορισμένες βασικές διαφορές μεταξύ της ασπαρτάμης και της φαινυλαλανίνης. Η χημική ονομασία για την ασπαρτάμη είναι μεθυλεστέρας L-άλφα-ασπαρυλ-L-φαινυλαλανίνης, ο οποίος περιλαμβάνει ένα σύμπλεγμα μεθανόλης, φαινυλαλανίνης και ασπαρτικού οξέος. Καθώς η ασπαρτάμη μεγαλώνει, ένας από τους μεταβολίτες στους οποίους διασπάται είναι η δικετοπιπεραζίνη, μια αφύσικη τοξική ουσία που δεν βρίσκεται στην ανθρώπινη διατροφή. Η μεθανόλη αποτελεί περίπου το 10% της ασπαρτάμης. είναι δηλητηριώδες σε υψηλές δόσεις και διασπάται σε φορμαλδεΰδη, η οποία είναι επίσης τοξική.
Αν και πολλοί άνθρωποι μπορούν να ανεχθούν μικρές ποσότητες αυτών των τεχνητών γλυκαντικών, μπορεί να προκαλέσουν μια σειρά από δυσμενείς επιπτώσεις σε ορισμένα ευαίσθητα άτομα. Για παράδειγμα, η κλινική εργασία έχει βρει συνδέσεις μεταξύ της έκθεσης στην ασπαρτάμη και των ημικρανιών . Υπάρχει επίσης εργαστηριακή έρευνα που δείχνει ότι η ασπαρτάμη και οι μεταβολίτες της μπορούν να προκαλέσουν νεφρική βλάβηκαι να επηρεάσουν το βίωμα των εντέρων για να προκαλέσουν δυσανεξία στη γλυκόζη.
Ωστόσο, η φαινυλαλανίνη από μόνη της συνθέτει τυροσίνη, η οποία είναι πρόδρομος σε χρήσιμες ουσίες όπως η ντοπαμίνη, η επινεφρίνη και η νορεπινεφρίνη, σημαντικοί νευροδιαβιβαστές στον εγκέφαλο, η μελανίνη και οι ορμόνες του θυρεοειδούς, επομένως δεν είναι ένα «κακό» αμινοξύ. Ενώ τα άτομα με φαινυλκετονουρία πιθανότατα πρέπει να αποφύγουν το DLPA εντελώς, αξίζει να σημειωθούν οι διαφορές μεταξύ του αμινοξέος ασπαρτάμη του οποίου, η φαινυλαλανίνη είναι μόνο ένα συστατικό.

Συνδυάστε το DLPA με φυτικά σκευάσματα για βελτιωμένη ανακούφιση από τον πόνο
Ενώ το DLPA έχει τις δικές του αναλγητικές ικανότητες, η κουρκουμίνη, η βοσγουελία και το τζίντζερ μπορεί να είναι επιπλέον ευεργετικά.
Αυτά τα βοτανικά είναι καλά ερευνημένα μαχητικά φλεγμονών που δρουν κατά μήκος διαφορετικών οδών στο σώμα, συμπεριλαμβανομένης της κυκλοοξυγενάσης-2 (COX-2) και της 5-λιποξυγενάσης (5-LOX). Κάθε ένα αντιμετωπίζει ένα ευρύ φάσμα δραστηριότητας πόνου και έχει μελετηθεί για μια πληθώρα καταστάσεων, που κυμαίνονται από τη ρευματοειδή αρθρίτιδα έως τον μυϊκό πόνο καθυστερημένης έναρξης.

Συμπέρασμα
Εάν προπονείστε εντατικά και αναζητάτε ανακούφιση από τον πόνο, υποφέρετε από ημικρανίες ή απλά θέλετε να βελτιώσετε τη διάθεσή σας, σκεφτείτε να προσθέσετε το DLPA στην καθημερινότητα σας. Φυσικά, εάν παίρνετε συνταγογραφούμενα φάρμακα ή εξετάζετε το ενδεχόμενο DLPA για οποιεσδήποτε σοβαρές παθήσεις, επικοινωνήστε πάντα με τον επαγγελματία υγείας σας για να είστε σίγουροι ότι είναι κατάλληλο για εσάς.

 

Πηγές:

The Diverse Functions of Non-Essential Amino Acids in Cancer

Dietary intake of branched-chain amino acids in relation to depression, anxiety and psychological distress

Amino acids: key sources for immunometabolites and immunotransmitters

Essential amino acids are primarily responsible for the amino acid stimulation of muscle protein anabolism in healthy elderly adults

Amino acids: metabolism, functions, and nutrition

D-phenylalanine and other enkephalinase inhibitors as pharmacological agents: implications for some important therapeutic application

Analgesic properties of enkephalinase inhibitors: animal and human studies

DL-phenylalanine markedly potentiates opiate analgesia – an example of nutrient/pharmaceutical up-regulation of the endogenous analgesia system

Dl-phenylalanine in depressed patients: an open study

Therapy of depression by phenylalanine. Preliminary note

DL-phenylalanine versus imipramine: a double-blind controlled study

L-deprenyl plus L-phenylalanine in the treatment of depression

Mechanisms of Inflammation-Associated Depression: Immune Influences on Tryptophan and Phenylalanine Metabolisms

Inhibitory effects of D-amino acids on Staphylococcus aureus biofilm development

A systematic review of natural health product treatment for vitiligo

L-phenylalanine and UVA irradiation in the treatment of vitiligo

Phenylketonuria: An Inborn Error of Phenylalanine Metabolism

Direct and indirect cellular effects of aspartame on the brain

Δείτε το Dlpa της Source Naturals

15.09.2023 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
15.09.2023 ΜΕΛΕΤΕΣ
Διαβάστε επίσης
ΠΙΣΩ ΣΤΑ ΝΕΑ ΠΙΣΩ ΣΤΙΣ ΜΕΛΕΤΕΣ