PRINT

Τα πολλά πρόσωπα της δυσανεξίας στην ισταμίνη!

Προκαλεί έκπληξη το πόσοι από εμάς υποφέρουμε χωρίς να το έχουμε καταλάβει από υπερβολική ισταμίνη. Μερικοί έχουμε φαγούρα ή φτερνιζόμαστε, ενώ άλλοι έχουμε πονοκέφαλο, ημικρανίες, πόνο στις αρθρώσεις ή ναυτία μέσα σε λίγα λεπτά ή αρκετές ώρες μετά την έκθεση σε υψηλές δόσεις ισταμίνης! Η «αποθήκη ισταμίνης» μας γεμίζει με βάση παράγοντες όπως η γενετική, οι αλλεργίες, η φαρμακευτική αγωγή, η διατροφή, το περιβάλλον, οι διατροφικές ελλείψεις, η εντερική βλάβη και η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία. Όταν το σώμα μας δεν μπορεί να διασπάσει την περίσσεια ισταμίνης, υποφέρουμε από δυσανεξία στην ισταμίνη και αυξημένη φλεγμονή. Όταν συνειδητοποιήσουμε τι πραγματικά συμβαίνει, μπορούμε καλύτερα να προλάβουμε και να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κατάσταση!

Η ισταμίνη είναι απαραίτητη για να μπορέσει ο οργανισμός μας να καταπολεμήσει τις τοξίνες που εισβάλλουν. Αλλά όταν η ισταμίνη συσσωρεύεται γρηγορότερα από ό,τι μπορούμε να τη διασπάσουμε, προκαλεί φλεγμονή με συμπτώματα δυσανεξίας στην ισταμίνη μοναδικά για κάθε άτομο. Η μάχη μας με την ισταμίνη παίρνει τη μορφή πονοκεφάλων, ομιχλώδους σκέψης, διάρροιας, χρόνιας κόπωσης, αρρυθμίας ή φαγούρας στο δέρμα που εμφανίζονται μέσα σε λίγα λεπτά ή ακόμα και αρκετές ώρες μετά την έκθεση.

Ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους που υποφέρουμε από δυσανεξία στην ισταμίνη είναι η έλλειψη των ενζύμων οξειδάσης διαμίνης (DAO) και ισταμίνης-Ν-μεθυλ τρανσφεράση (HNMT). Αυτά τα ένζυμα διασπούν την ισταμίνη και την κρατούν υπό έλεγχο. Τα επίπεδα DAO και HNMT μπορεί να είναι γενετικά χαμηλά σε ορισμένα άτομα, να εμποδίζονται από φάρμακα ή να είναι μειωμένα από εντερική βλάβη ή ασθένειες όπως η κοιλιοκάκη.

Τι εφόδιο μπορούμε να παρέχουμε στον οργανισμό μας για να ανταποκριθεί στα υψηλά επίπεδα ισταμίνης;

Καταρχάς όταν τα επίπεδα βιταμινών Β και C είναι χαμηλά, η ισταμίνη μπορεί να μην διασπάται επαρκώς κι έτσι ο οργανισμός δεν μπορεί να ξεπεράσει τα συμπτώματα δυσανεξίας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η βιταμίνη C μπορεί να λειτουργεί αυξάνοντας τη δραστηριότητα του ενζύμου DAO. Μπορούμε λοιπόν να παρέχουμε στον οργανισμό μας επάρκεια σε βιταμίνες Β και C όπως οι Super B (B-complex) της American Biologics και η Natural Vitamin C της Aportha.

Τα προβιοτικά δείχνουν πολλά υποσχόμενα σημάδια για την ανακούφιση των αλλεργικών παθήσεων και αυτά τα βακτηριακά στελέχη μπορούν να ωφελήσουν τον οργανισμό με διαφορετικούς τρόπους. Τα προβιοτικά όπως το L. reuteri της Supplementa βοηθούν στην παραγωγή ισταμίνης στο έντερο που καταστέλλει τη φλεγμονή. Μελέτες δείχνουν επίσης ότι τα προβιοτικά όπως το L. rhamnosus της American Biologics μετατοπίζουν την ανοσολογική δραστηριότητα σε μια πιο «ενδοκυτταρική» απόκριση (αντί στην «εξωκυτταρική» απόκριση που χαρακτηρίζει την υπερβολική δραστηριότητα ισταμίνης σε αλλεργίες, άσθμα και αυτοάνοσα νοσήματα). Η λήψη διαφορετικών στελεχών προβιοτικών συμπεριλαμβανομένων των L. reuteri, L. rhamnosus, L. casei και B. bifidο όπως της Kirkman ή της Klaire Labs μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα για τη μείωση της αλλεργικής απόκρισης που μπορεί να προκαλέσει η υπερβολική ισταμίνη.

Το ένζυμο οξειδάση της διαμίνης (DAO) διασπά την ισταμίνη και η τακτική λήψη ενός συμπληρώματος διατροφής DAO μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη επεισοδίων μακροπρόθεσμα.

Διάβασε το άρθρο για τα οφέλη του DAO εδώ!

Επιλογές DAO διαθέσιμες από τη LifeTree ανάλογα με τις ανάγκες σας:

DAOfood® Plus
Παθολογίες του γαστρεντερικού, του δέρματος και των μυών που σχετίζονται με ανεπάρκεια DAO / Δυσανεξία στην Ισταμίνη.
Ένζυμο DAO, βιταμίνη C και κουερσετίνη.
60 κάψουλες με γαστροανθεκτικά δισκία.

DAOfood®
Παθολογίες του γαστρεντερικού, του δέρματος και των μυών που σχετίζονται με ανεπάρκεια DAO / Δυσανεξία στην Ισταμίνη.
Ένζυμο DAO.
60 γαστροανθεκτικές μίνι ταμπλέτες.

DAOkids®
Για παιδιά από 3 ετών: νευρολογικές, γαστρεντερικές, δερματικές και μυϊκές παθολογίες που προκαλούνται από ανεπάρκεια DAO.
Ένζυμο DAO.
60 γαστροανθεκτικά δισκία.

fibroDAO®
Ινομυαλγία, χρόνια κόπωση και γενικευμένος μυοσκελετικός πόνος που σχετίζεται με ανεπάρκεια DAO/Δυσανεξία Ισταμίνης.
Ένζυμο DAO και Μαγνήσιο.
60 κάψουλες με γαστροανθεκτικά δισκία.

16.03.2023 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Διαβάστε επίσης
08.11.2023 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Χωρίς γλουτένη Χαμηλών υδατανθράκων Χωρίς ζάχαρη

Κλασσική κρεμ μπρουλέ ΧΩΡΙΣ ζάχαρη

Η κλασσική Crème brûlée με υλικά Sukrin, εμπνευσμένη από τον διατροφολόγο Καραμανίδη Βασίλη! Μπορείτε να τον βρείτε στο instagram: @vkaramanidis_dietitian και στη σελίδα του διατροφολογικού κέντρου https://vknutrition.gr/… Read More

ΠΙΣΩ ΣΤΑ ΝΕΑ