Είναι κατάλληλη η στέβια και η ερυθριτόλη για εγκυμοσύνη & παιδιά;
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ακόμη και χωρίς να έχει εκδηλωθεί διαβήτης κύησης, συνήθως υπάρχει δυσκολία επεξεργασίας των σακχάρων, οδηγώντας σε υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και αναγκάζοντας το αναπτυσσόμενο έμβρυο να αυξήσει την παραγωγή ινσουλίνης για να επεξεργαστεί το σάκχαρο. Έτσι, συνιστάται στις εγκυμονούσες, και ειδικά σε όσες έχουν διαβήτη, να αποφεύγουν τα σάκχαρα, ακόμη και τα φυσικά όπως τα φρέσκα και αποξηραμένα φρούτα, το μέλι και τα φυτικά σιρόπια (σφένδαμο, αγαύη). Έτσι, η χρήση γλυκαντικών φαίνεται αναπόφευκτη.
Ενώ τα γλυκαντικά στην εγκυμοσύνη γενικώς θεωρούνται ασφαλή για κατανάλωση, φαίνεται ότι η κατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών οδηγεί σε αλλαγές στο μεταβολισμό και στο μικροβίωμα του εντέρου, προκαλώντας μεταβολικές τροποποιήσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένο Δείκτη Μάζας Σώματος και σε αντίσταση στην ινσουλίνη στο παιδί που γεννιέται. Ακόμη, κάποια πολύ επεξεργασμένα γλυκαντικά, όπως η ασπαρτάμη, η σουκραλόζη και η σακχαρίνη, έχει φανεί ότι μπορεί να προκαλέσουν στα νεογέννητα δυσανεξία στη γλυκόζη και αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου.
Στα παιδιά, οι έρευνες δείχνουν ότι τα τεχνητά γλυκαντικά συνδέονται με την παχυσαρκία και τον διαβήτη. Ακόμη, επειδή τα τεχνητά γλυκαντικά είναι 180 έως 20.000 φορές πιο γλυκά από τη ζάχαρη, τα δεδομένα δείχνουν ότι μπορεί να αυξήσουν τις γευστικές προτιμήσεις για γλυκές γεύσεις.
Τι συμβαίνει με τη στέβια;
Όπως γνωρίζουμε, υπάρχουν πολλές διαφορετικές ποιότητες στέβιας και διαφορετικές μέθοδοι εκχύλισης. Πολύ συχνά η στέβια αναμιγνύεται με άλλους διογκωτικούς παράγοντες ή άλλα τεχνητά γλυκαντικά. Αν η στέβια είναι καθαρή και υψηλής ποιότητας όπως συμβαίνει με στέβια της Sukrin, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος στο να επηρεαστεί η ινσουλίνη και να αλλάξει ο γλυκαιμικός δείκτης, τόσο στις έγκυες όσο και στα παιδιά.
Τι συμβαίνει με την ερυθριτόλη;
Η ερυθριτόλη ανήκει στις πολυόλες, υδατάνθρακες που απαντώνται σε ορισμένα φρούτα, λαχανικά και φυτά.
Η απορρόφηση των μη θρεπτικών γλυκαντικών στην κυκλοφορία του αίματος συμβαίνει στο λεπτό έντερο, οπότε μπορεί να μεταφερθεί σε ένα έμβρυο μέσω του πλακούντα και σε ένα βρέφος μέσω του μητρικού γάλακτος. Οι πολυόλες όμως, δεν απορροφώνται πλήρως από το λεπτό έντερο και δεν περνούν στην κυκλοφορία του αίματος ώστε να αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Περιέχουν λιγότερες θερμίδες και είναι φιλικές προς τα δόντια καθώς δεν προκαλούν τερηδόνα. Η ερυθριτόλη λοιπόν, όπως της Sukrin, είναι χρήσιμη σε δίαιτες χαμηλών θερμίδων και υδατανθράκων. Η Sukrin μάλιστα έχει παρόμοια γλυκύτητα με τη ζάχαρη και έτσι δεν προκαλεί στα παιδιά εθισμό στις γλυκές γεύσεις.
Βρες τα προϊόντα της Sukrin στην κατηγορία μας φυσικά γλυκαντικά εδώ!