PRINT

Ερυθριτόλη και στέβια. Αντίπαλοι ή φίλοι;

Υποκατάστατα ζάχαρης! Ποια είναι η πιο υγιεινή επιλογή μεταξύ στέβιας και ερυθριτόλης;

Μήπως προσπαθείτε να μειώσετε την πρόσληψη ζάχαρης και θερμίδων χρησιμοποιώντας υποκατάστατα ζάχαρης; Τότε είστε και εσείς ένας από τους πολλούς που έχουν στραφεί στα λεγόμενα “γλυκαντικά”.

Σύμφωνα με την Mayo Clinic, τεχνητά γλυκαντικά -καθώς και άλλα υποκατάστατα ζάχαρης, υπάρχουν σε μια ποικιλία τροφίμων και ποτών που προωθούνται και πωλούνται ως “διαιτητικά” ή “χωρίς ζάχαρη”, τα οποία περιλαμβάνουν αναψυκτικά και ψημένα προϊόντα.

Ουσιαστικά, η στέβια και η ερυθριτόλη είναι ευρέως γνωστά γλυκαντικά χαμηλών θερμίδων που χρησιμοποιούν πολλοί άνθρωποι για να μειώσουν την ημερήσια πρόσληψη ζάχαρης και τις θερμίδες.

Μια έκθεση της Healthline ανέφερε ότι το σώμα ενός ατόμου δεν έχει τα ένζυμα που απαιτούνται για την πέψη της ερυθριτόλης. Αντίθετα, αυτό το γλυκαντικό συνήθως απορροφάται στην κυκλοφορία του αίματος και αποβάλλεται μέσω των ούρων αμετάβλητο.

Εξαιτίας αυτού, δεν υπάρχει καμία επίδραση στο σάκχαρο του αίματος ή στα επίπεδα ινσουλίνης, καθιστώντας το ένα εξαιρετικό υποκατάστατο της συμβατικής ζάχαρης.


Στέβια εναντίον Ερυθριτόλης

Η στέβια είναι πολύ πιο γλυκιά σε σύγκριση με τη ζάχαρη για αυτό και χρησιμοποιείται σε πολύ μικρές ποσότητες και διατίθεται ευρέως σε υγρή μορφή και μορφή σκόνης.
Μπορεί επίσης να προστεθεί σε καφέ ή τσάι, ή να πασπαλιστεί πάνω από ένα smoothie, δημητριακά ή γιαούρτι και να χρησιμοποιηθεί επίσης σε πολλά ψητά προϊόντα.

Η ερυθριτόλη, από την άλλη πλευρά, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτική της ζάχαρης σε πολλές συνταγές που περιλαμβάνουν ποτά και ψητά προϊόντα αφού η γλυκύτητα της είναι κοντά σε αυτή της ζάχαρης.
Συχνά, αυτό το υποκατάστατο ζάχαρης περιέχεται σε προϊόντα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες ή κετογονικά προϊόντα, όπως τσίχλες χωρίς ζάχαρη, καραμέλες και μπάρες γκρανόλα.

Η ερυθριτόλη έχει την ιδιότητα να κρυσταλλώνει γι’ αυτό συνήθως χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλα γλυκαντικά στις συνταγές.


Οφέλη από αυτά τα υποκατάστατα ζάχαρης

Η στέβια δεν έχει θερμίδες. Ούτε έχει υδατάνθρακες.
Η ερυθριτόλη από την άλλη έχει σχεδόν μηδενικές θερμίδες.
Επιπλέον, η ερυθριτόλη θεωρείται αντιοξειδωτικό που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και να ρυθμίσει τον διαβήτη.

Η στέβια είναι καλά ανεκτή και από τους περισσότερους ανθρώπους. Ωστόσο, είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι πολλά προϊόντα στέβιας αναμιγνύονται με άλλα γλυκαντικά που περιλαμβάνουν αλκοόλες ζάχαρης που οδηγούν σε πεπτικά προβλήματα όπως φούσκωμα και αέρια. (πχ μαλτιτόλη)


Ποια είναι η πιο “υγιεινή” επιλογή;

Πράγματι, και τα δύο είναι εξαιρετικά υποκατάστατα ζάχαρης. Εκτός από τη βοήθεια του ελέγχου των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, τόσο η στέβια όσο και η ερυθριτόλη μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση του αριθμού των θερμίδων που καταναλώνονται.

Η ερυθριτόλη συνδέεται με ελάχιστες παρενέργειες, και γι’αυτό μπορεί να είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση στη ζάχαρη για πολλά διαφορετικά πιάτα.
Η στέβια είναι ευέλικτη και εύκολη στη χρήση, αν και έχει μια πικρή επίγευση που για κάποιους μπορεί να μην είναι απολαυστική.

Ορισμένοι τύποι στέβιας αναμιγνύονται με άλλα συστατικά, τα οποία μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ή να οδηγήσουν σε πεπτικό πρόβλημα για μερικούς ανθρώπους.

Επομένως, η απάντηση στο ερώτημα ποιο είναι πιο υγιεινό μεταξύ στέβιας και ερυθριτόλης εξαρτάται από τις προσωπικές προτιμήσεις ενός ατόμου και από πού και σε τι χρησιμοποιείται.


Βρείτε όλα τα φυσικά γλυκαντικά εδώ!

 

Πηγή

12.09.2022 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Διαβάστε επίσης
06.03.2024 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
06.03.2024 ΜΕΛΕΤΕΣ
ΠΙΣΩ ΣΤΑ ΝΕΑ