PRINT

Διαλειμματική νηστεία και κετογονική δίαιτα

Θέλετε να απαλλαγείτε από το περιττό σωματικό λίπος και κάνετε συνεχώς περιοριστικές δίαιτες, αλλά δεν φέρνουν τα επιθυμητά αποτελέσματα; Έχετε δοκιμάσει ήδη νηστεία, προσπαθείτε να φάτε γεύματα τις καθορισμένες ώρες και το βάρος είναι ακόμα στη θέση του;
Δοκιμάστε διαλείπουσα -διαλειμματική νηστεία!
Σε τι διαφέρει από τις παραδοσιακές δίαιτες; Η βασική του προϋπόθεση είναι να ορίζει μια συγκεκριμένη ώρα κατά τη διάρκεια της ημέρας κατά την οποία επιτρέπεται η κατανάλωση γευμάτων. Αυτή η μέθοδος διατροφής δεν χαρακτηρίζεται μόνο από αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα, αλλά κυρίως δεν απαιτεί τόσο μεγάλες θυσίες όπως άλλες δημοφιλείς δίαιτες. Είναι σημαντικό, το είδος της νηστείας που θα χρησιμοποιήσετε να συμβαδίζει με τον τρόπο ζωής σας, καθώς και από την προπόνηση και την αντοχή σας. Θέλετε να μάθετε τι είναι η διαλείπουσα νηστεία; Διαβάστε το παρακάτω άρθρο!

Πίνακας περιεχομένων

Διαλειμματική – Διαλείπουσα νηστεία (intermittent fasting) : τι είναι;

Η διαλείμματική νηστεία, ή διαλείπουσα νηστεία, είναι ένας τρόπος διατροφής με εναλλασσόμενη κανονική διατροφή και νηστεία. Βασίζεται στον φυσικό ρυθμό της διατροφής που επιβάλλεται από τον νομαδικό τρόπο ζωής που οδήγησαν οι πρόγονοί μας. Τρώνε μόνο όταν έβρισκαν τροφή ή κυνηγούσαν. Η χρήση ενός παραθύρου τροφής στη διατροφή σημαίνει ότι ο συνολικός αριθμός των χιλιοθερμίδων που καταναλώνονται είναι μικρότερος και έτσι δημιουργείται ενεργειακό έλλειμμα. Ο συνδυασμός αυτού του τύπου δίαιτας με σωματική δραστηριότητα οδηγεί σε μείωση βάρους και κατά συνέπεια στην επιθυμητή απώλεια βάρους και καλύτερη ευεξία.

Διαλείμματική νηστεία – βασικοί κανόνες και τύποι νηστείας

Το μοντέλο διατροφής θα εξαρτηθεί από τις ατομικές σας ανάγκες, την προπόνηση, καθώς και την αντοχή. Μέσα σε 24 ώρες, μπορείτε να νηστεύετε και 16 και 20 ώρες. Όλα εξαρτώνται από τον τρόπο ζωής που ακολουθείτε και τους κανόνες που μπορείτε να θέσετε. Είναι σημαντικό ότι κατά τη διάρκεια ενός παραθύρου φαγητού, μπορείτε να φάτε τα πάντα – φυσικά, με εύλογη μετριοπάθεια.

Ποια είναι τα είδη της διαλείπουσας νηστείας; Πώς διαφέρουν, ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα;

Διαλειμματική νηστεία 16/8

Μια από τις πιο δημοφιλείς και επίσης απλές ποικιλίες της δίαιτας αυτής. Χωρίζει κάθε μέρα σε μια μεγάλη περίοδο νηστείας 16 ωρών και ενα μικρό παράθυρο φαγητού 8 ωρών. Μπορείτε να φάτε σε αυτό το διάστημα όσο έχετε ανάγκη χωρίς να πιέζετε τον εαυτό μας. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Αν τρώτε το πρώτο σας γεύμα στις 10, το τελευταίο θα πρέπει να είναι το αργότερο στις 18.

Διαλειμματική νηστεία 5/2

Μια μέθοδος για την οποία πραγματοποιούνται 24 ώρες νηστείες δύο φορές την εβδομάδα. Δεν πρόκειται για ολική εγκατάλειψη γευμάτων, αλλά για περιορισμό του αριθμού των θερμίδων που καταναλώνονται (20-25% της ημερήσιας απαίτησης). Μπορείτε να τρώτε κανονικά για τις υπόλοιπες μέρες.

Διαλειμματική νηστεία 20/4

Αυτή η μορφή διαλειμματικής έχει ένα παράθυρο γευμάτων 4 ωρών και μια νηστεία 20 ωρών. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου μπορείτε να φάτε ένα μεγάλο γεύμα ή δύο μικρότερα. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι έχετε το πρώτο γεύμα, για παράδειγμα, στις 12:00 και το τελευταίο στις 16. Αυτή η μορφή νηστείας απαιτεί πολύ αυτοέλεγχο και δεν συνιστάται σε άτομα που ξεκινούν την περιπέτεια τους με την διατροφή.
Επιπλέον, υπάρχουν και άλλα είδη διαλειμματικής, όπως 12/12, 14/10 ή OMAD (Ένα γεύμα την ημέρα). Κάθε ένα από αυτά τα παραδείγματα αφορά τη μείωση της ποσότητας των γευμάτων που καταναλώνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Διαλείπουσα νηστεία – μενού

Τι μπορείτε να φάτε σε ένα γεύμα διαλειμματικής νηστείας; Υπάρχουν γεύματα που πρέπει να εγκαταλειφθούν εντελώς;

Πρώτα απ ‘όλα, το μενού πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις ενεργειακές ανάγκες του σώματος. Τα γεύματα πρέπει να είναι σωστά ισορροπημένα και υγιεινά. Όπως και με άλλες δίαιτες, θα πρέπει να αποφεύγετε τυχόν τεχνητά γλυκαντικά καθώς και προϊόντα που περιέχουν μεγάλες ποσότητες υδατανθράκων.

Τι μπορείτε να φάτε κατά τη διάρκεια του παραθύρου του φαγητού της διαλείπουσας νηστείας;

Κατά τη διάρκεια της διαλείπουσας νηστείας, και πιο συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια του παραθύρου  φαγητού, μπορείτε να τρώτε κανονικά γεύματα, δεν χρειάζεται να περιορίσετε τις θερμίδες. Ωστόσο, η διατροφή σας, η πρόσληψη θερμίδων και το πότε τρώτε το τελευταίο σας γεύμα κατά τη διάρκεια της ημέρας θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στα τελικά αποτελέσματα που θα επιτύχετε. Αξίζει να ποντάρετε σε ελαφριά, μη επεξεργασμένα γεύματα, καθώς και σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Κολοκυθάκια στο φούρνο, γλυκοπατάτες, ή μια σαλάτα με ντομάτα, αγγούρι και φέτα θα είναι τέλειο συνοδευτικό.

Τι μπορείτε να πιείτε κατά τη διάρκεια της διαλείπουσας νηστείας;

Την περίοδο της νηστείας επιτρέπονται μόνο ποτά χωρίς θερμίδες, δηλαδή νερό, αφεψήματα βοτάνων, καφές και τσάι – όλα χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Δεν μπορείτε να πίνετε χυμούς φρούτων, λαχανικά, γάλα και τα προϊόντα του.

Είναι ανθυγιεινή η παράλειψη πρωινού;

Λέγεται ότι το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Αποδεικνύεται όμως οτι η αφαίρεση του πρώτου γεύματος δίνει στο σώμα περισσότερο χρόνο για να κάψει λίπος. Το αίσθημα της πείνας το πρωί είναι το μικρότερο, επομένως είναι πιο εύκολο να αφήσετε το πρωινό σας. Επιπλέον, στη διαλείπουσα νηστεία, τα γεύματα που καταναλώνονται θα πρέπει να προσαρμόζονται στον ρυθμό της ημέρας. Εάν εργάζεστε πολύ και πηγαίνετε για ύπνο αργά, το πρώτο γεύμα δεν πρέπει να γίνεται το πρωί, αλλά στη μέση της ημέρας.

Συνδυασμός διαλείπουσας νηστείας με κετογονική δίαιτα

Η διαλείπουσα νηστεία που γίνεται μαζί με την κετογονική δίαιτα μας επιτρέπει να απαλλαγούμε εύκολα από πολλά ή ακόμα και μια ντουζίνα περιττά κιλά. Ήδη λίγες μέρες μετά την αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες, θα παρατηρήσετε όχι μόνο μείωση του βάρους, αλλά και βελτίωση της ευεξίας. Μελέτες δείχνουν ότι με συνδιασμό διαλειμματικής νηστείας και  κετογονικής δίαιτας, μπορείτε επίσης να κάνετε αυτοφαγία, η οποία βοηθάει στην αποδόμηση και ανακύκλωση κυτταρικών συστατικών δηλαδή είναι μια διαδικασία αυτοκαθαρισμού του σώματος.

Διαλειμματική νηστεία – τα αποτελέσματα που μπορείτε να περιμένετε

Οι πιο συνηθισμένες ερωτήσεις που προκύπτουν πριν από την έναρξη του intermittent fasting σχετίζονται με τα αποτελέσματα που μπορούμε να περιμένουμε.
Ποια είναι τα οφέλη της διαλείπουσας νηστείας;
Πρώτα από όλα, η μείωση του βάρους και η μείωση του σωματικού λίπους! Αξίζει να χρησιμοποιήσετε τη διαλείπουσα νηστεία σε συνδυασμό με την κετογονική δίαιτα, χάρη στην οποία θα παρατηρήσετε θετικά αποτελέσματα αρκετά γρήγορα, τα οποία σίγουρα θα βελτιώσουν την ευεξία και θα αποτελέσουν καλό κίνητρο για περαιτέρω δράση.

Η μείωση του σωματικού βάρους δεν είναι η μόνη θετική επίδραση της διαλείπουσας νηστείας. Η δίαιτα έχει μια σειρά από οφέλη για την υγεία για τον οργανισμό μας. Πρώτα απ ‘όλα, μειώνει σημαντικά το επίπεδο της εκκρινόμενης ινσουλίνης, και έτσι αυξάνει την ευαισθησία των ιστών στη δράση της. Γιατί είναι σημαντικά τα χαμηλά επίπεδα ινσουλίνης; Χάρη σε αυτό, το σώμα δεν αποθηκεύει γλυκόζη και δεν την χρησιμοποιεί ως πηγή ενέργειας. Αντίθετα, αντλεί ενέργεια από το λίπος και αυτό προάγει τη μείωση του σωματικού λίπους.

Διαλειμματική νηστεία – πόσο βάρος μπορείτε να χάσετε με αυτή τη δίαιτα;

Το πόσο μπορούμε να μειώσουμε το σωματικό βάρος εξαρτάται από διάφορους παράγοντες: τι τρώμε, αν συνδυάζουμε τη νηστεία με την κετογονική δίαιτα, πόσο καιρό χρησιμοποιούμε μια τέτοια μορφή διατροφής ή κάνουμε άσκηση. Ανάλογα με την ποσότητα των θερμίδων που καταναλώνονται, ο ρυθμός μείωσης του λίπους είναι 0,5-1 κιλό την εβδομάδα.

Μπορείτε να ασκηθείτε κατά τη διάρκεια της νηστείας;

Όταν χρησιμοποιείτε τη δίαιτα if, συνιστάται η άσκηση, ιδιαίτερα η προπόνηση στη διάρκεια της νηστείας, πριν από το πρώτο γεύμα. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να μην ξεχνάτε τη σωστή ενυδάτωση του οργανισμού και την υποστήριξή του με συμπληρώματα.

Διαλείπουσα νηστεία – ελαττώματα και παρενέργειες

Οι περιοδικές νηστείες έχουν μια σειρά από πλεονεκτήματα, αλλά είναι αυτή η μορφή διατροφής για όλους;
Δεν μπορούν όλοι να χρησιμοποιούν διαλείπουσα νηστεία. Δεν συνιστάται σε λιποβαρείς, καθώς και σε άτομα κάτω των 18 ετών γιατί χρειάζονται πολλά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να μπορέσουν να αναπτυχθούν σωστά. Επιπλέον, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες – χρειάζονται περισσότερα θρεπτικά συστατικά για το μωρό.
Έχει παρενέργειες;
Στην αρχή της διαλείπουσας νηστείας, μπορεί να εμφανιστούν βραχυπρόθεσμοι πόνοι και ζάλη, αδυναμία, μείωση της ενέργειας και ευερεθιστότητα. Ευτυχώς, μετά από λίγες μέρες, ο οργανισμός συνηθίζει στη νέα κατάσταση και τα δυσάρεστα συμπτώματα υποχωρούν. Ένα άλλο μειονέκτημα μπορεί να αναγκαστεί να προσαρμοστεί σε περιορισμό τροφίμων. Όμως το σύντομο παράθυρο φαγητού θα είναι ένα κίνητρο για τον σχολαστικό σχεδιασμό του μενού με ποικιλία τροφών και της ποσότητας των θερμίδων που λαμβάνονται.

Διαλειμματική νηστεία και συμπληρώματα

Η λήψη συμπληρωμάτων κατά τη διάρκεια της νηστείας μπορεί να είναι απαραίτητη εάν δεν είμαστε σε θέση να παρέχουμε τη βέλτιστη ποσότητα θρεπτικών συστατικών. Τα συμπληρώματα πρέπει να χρησιμοποιούνται με το πρώτο γεύμα, χάρη στα οποία διεγείρουμε αμέσως τον μεταβολισμό και μπορούμε να απαλλαγούμε από τις δυσάρεστες συνέπειες που μερικές φορές εμφανίζονται στην αρχή της χρήσης μιας νέας μορφής διατροφής. Ποια συμπληρώματα αξίζει να χρησιμοποιήσετε; Στην αρχή, εστιάστε ιδιαίτερα στους ηλεκτρολύτες. Κατά τη μετάβαση στην πρόσληψη ενέργειας από το λίπος, παράγεται λιγότερη ινσουλίνη και τα νεφρά απομακρύνουν το νάτριο από το σώμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ηλεκτρολυτική ανισορροπία. Οι ηλεκτρολύτες έρχονται με τη βοήθεια των ηλεκτρολυτών Ketolytes, οι οποίοι θα παρέχουν στον οργανισμό μας όλα τα απαραίτητα μακροστοιχεία. Επιπλέον, αξίζει να καταναλώσετε συμπληρώματα όπως πολυβιταμίνες, ψευδάργυρο, χαλκό, μαγνήσιο και αμιναοξέα.

 

Διαλειμματική νηστεία – μια υγιεινή και αποτελεσματική διατροφή

Το Intermittent fasting είναι μια δίαιτα που εγγυάται θετικά αποτελέσματα τόσο όσον αφορά τη μείωση του σωματικού λίπους όσο και τη βελτίωση της ευεξίας και της κατάστασης του οργανισμού. Σημαντικό είναι ότι τόσο μέχρι την έναρξη της νηστείας όσο και μέχρι την ολοκλήρωσή της χρειάζεται να είστε κατάλληλα προετοιμασμένοι. Δεν μπορείτε να σταματήσετε να τρώτε ξαφνικά και μετά ξαφνικά να επιστρέψετε σε έναν παλιότερο τρόπο ζωής. Συνιστάται σταδιακή παράταση των ωρών νηστείας. Επιπλέον, όσο μεγαλύτερη είναι η νηστεία, τόσο πιο σταδιακά θα πρέπει να βγείτε από την δίαιτα. Χάρη σε αυτό, τα αποτελέσματα της διαλειμματικής νηστείας θα είναι μακροχρόνια και χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στο σώμα.

19.04.2024 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Διαβάστε επίσης
ΠΙΣΩ ΣΤΑ ΝΕΑ