Φλαβονόλες κακάου!
Όλοι λατρεύουμε τη σοκολάτα! Ίσως να έχετε ακούσει για τις ευεργετικές ιδιότητές της. Αυτές οφείλονται στα συστατικά του κακάο που ονομάζονται φλαβονόλες.
Οι φλαβονόλες είναι αντιοξειδωτικές ουσίες που βρίσκονται ακόμα σε φρούτα βότανα και σπόρους. Στο κακάο τις βρίσκουμε σε μεγάλη περιεκτικότητα ανάλογα με την ποιότητα του.
Οι φλαβονόλες κακάου έχει αποδειχθεί ότι ενισχύουν τη φυσική παροχή νιτρικού οξειδίου του οργανισμού σας. Το νιτρικό οξείδιο είναι ένα υπερμόριο που επιτρέπει στις αρτηρίες να χαλαρώσουν και να διευρυνθούν, προωθώντας έτσι την “υγιή ροή” του αίματος σε όλο το σώμα σας. Υγιής ροή αίματος σημαίνει ότι τα ζωτικά όργανα, οι μύες και οι ιστοί λαμβάνουν το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για βέλτιστη απόδοση.
ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ
Οι φλαβονόλες υποστηρίζουν την υγεία του εγκεφάλου!
Ο εγκέφαλός σας είναι το κέντρο διοίκησης του σώματός μας, οδηγώντας ότι σκέφτεστε και κάνετε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εξαρτάται από τη συνεχή αναπλήρωση οξυγόνου και θρεπτικών ουσιών, ώστε να αποδίδει καλύτερα.
Ωστόσο, εάν το αίμα σας δεν ρέει σε υψηλά επίπεδα, ο εγκέφαλός σας δεν θα λάβει την υποστήριξη που χρειάζεται. Η υγιής ροή αίματος είναι απολύτως απαραίτητη για τη βέλτιστη λειτουργία του εγκεφάλου.
ΚΑΡΔΙΑ
Οι φλαβονόλες υποστηρίζουν την καρδιαγγειακή υγεία!
Το καρδιαγγειακό σας σύστημα είναι ένα σύστημα μεταφοράς οξυγόνου και θρεπτικών ουσιών γύρω από το σώμα σας – η καρδιά σας είναι ο κινητήρας, οι αρτηρίες σας είναι οι αυτοκινητόδρομοι και τα αιμοφόρα αγγεία σας είναι τα αυτοκίνητα.
Τα αιμοφόρα αγγεία σας μεταφέρουν πάνω από 7500 lt αίματος πλούσια σε οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά μέσω των αρτηριών, για αυτό οι αρτηρίες σας πρέπει να είναι εύκαμπτες, τα αιμοφόρα αγγεία σας υγιή και η καρδιά σας ισχυρή. Διαφορετικά, τα κρίσιμα μέρη του σώματός σας – συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς, του εγκεφάλου, των μυών και ακόμη και του δέρματος – δεν θα πάρουν τη τροφή που χρειάζονται για να αποδώσουν στα καλύτερά τους.
ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΣΩΜΑ
Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι φλαβονόλες κακάο αυξάνουν τα επίπεδα οξειδίου του αζώτου στο σώμα σας. Το νιτρικό οξείδιο είναι ένα υπερ-μόριο που υποστηρίζει την υγιή ροή του αίματος και επιτρέπει την παροχή απαραίτητου οξυγόνου και θρεπτικών ουσιών σε κάθε όργανο, μυ και ιστό σε όλο το σώμα σας.
Αυτό σημαίνει ότι τα κρίσιμα μέρη του σώματός σας – συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς, του εγκεφάλου, των μυών και ακόμη και του δέρματος – μπορούν να πάρουν τη ενέργεια που χρειάζονται για να αποδώσουν καλύτερα.
Ανακαλύψτε και εσείς τις φλαβονόλες κακάου της Aportha!
_
Έρευνα και Πηγές
Davison, K., et al. Effect of cocoa flavanols and exercise on cardiometabolic risk factors in overweight and obese subjects. Int J Obes (Lond), 2008. 32(8): p. 1289-96.
Sansone, R., et al. Methylxanthines enhance the effects of cocoa flavanols on cardiovascular function: randomized, double-masked controlled studies. Am J Clin Nutr, 2017. 105(2): p. 352-360.
Sansone, R., et al. Cocoa flavanol intake improves endothelial function and Framingham Risk Score in healthy men and women: a randomised, controlled, double-masked trial: the Flaviola Health Study. Br J Nutr, 2015. 114(8): p. 1246-55.
Fisher, N.D., et al. Flavanol-rich cocoa induces nitric-oxide-dependent vasodilation in healthy humans. J Hypertens, 2003. 21(12): p. 2281-6
Heiss, C., et al. Acute consumption of flavanol-rich cocoa and the reversal of endothelial dysfunction in smokers. J Am Coll Cardiol, 2005. 46(7): p. 1276-83.
Fisher, N.D. and N.K. Hollenberg Aging and vascular responses to flavanol-rich cocoa. J Hypertens, 2006.24(8): p. 1575-80
Schroeter, H., et al. (-)-Epicatechin mediates beneficial effects of flavanol-rich cocoa on vascular function in humans. Proc Natl Acad Sci U S A, 2006. 103(4): p. 1024-9.
Heiss, C., et al. Sustained increase in flow-mediated dilation after daily intake of high-flavanol cocoa drink over 1 week. J Cardiovasc Pharmacol, 2007. 49(2): p. 74-80.
Berry, N.M., et al. Impact of cocoa flavanol consumption on blood pressure responsiveness to exercise. Br J Nutr, 2010. 103(10): p. 1480-4.
Davison, K., et al. Dose-related effects of flavanol-rich cocoa on blood pressure. J Hum Hypertens, 2010. 24(9): p. 568-76.
Heiss, C., et al. Impact of cocoa flavanol intake on age-dependent vascular stiffness in healthy men: a randomized, controlled, double-masked trial. Age (Dordr), 2015. 37(3): p. 9794.
Rodriguez-Mateos, A., et al. Assessing the respective contributions of dietary flavanol monomers and procyanidins in mediating cardiovascular effects in humans: Randomized-controlled, double-masked intervention trial.AJCN, 2018.
Brickman, A.M., et al. Enhancing dentate gyrus function with dietary flavanols improves cognition in older adults. Nat Neurosci, 2014. 17(12): p. 1798-803.
Scholey, A.B., et al. Consumption of cocoa flavanols results in acute improvements in mood and cognitive performance during sustained mental effort. J Psychopharmacol, 2010. 24(10): p. 1505-14.
Mastroiacovo, D., et al. Cocoa flavanol consumption improves cognitive function, blood pressure control, and metabolic profile in elderly subjects: the Cocoa, Cognition, and Aging (CoCoA) Study–a randomized controlled trial. Am J Clin Nutr, 2015. 101(3): p. 538-48.
Francis, S.T., et al. The effect of flavanol-rich cocoa on the fMRI response to a cognitive task in healthy young people. J Cardiovasc Pharmacol, 2006. 47 Suppl 2: p. S215-20.
Sorond, F.A., et al. Cerebral blood flow response to flavanol-rich cocoa in healthy elderly humans. Neuropsychiatr Dis Treat, 2008. 4(2): p. 433-40.
Desideri, G., et al. Benefits in Cognitive Function, Blood Pressure, and Insulin Resistance Through Cocoa Flavanol Consumption in Elderly Subjects With Mild Cognitive Impairment: The Cocoa, Cognition, and Aging (CoCoA) Study. Hypertension, 2012. 60(3): p. 794-801.
Heinrich, U., et al. Long-term ingestion of high flavanol cocoa provides photoprotection against UV-induced erythema and improves skin condition in women. J Nutr, 2006. 136(6): p. 1565-9.
Neukam, K., et al. Consumption of flavanol-rich cocoa acutely increases microcirculation in human skin. Eur J Nutr, 2007. 46(1): p. 53-6.
Holt, R.R., et al. Procyanidin dimer B2 [epicatechin-(4beta-8)-epicatechin] in human plasma after the consumption of a flavanol-rich cocoa. Am J Clin Nutr, 2002. 76(4): p. 798-804.
Rios, L.Y., et al. Cocoa procyanidins are stable during gastric transit in humans. Am J Clin Nutr, 2002. 76(5): p. 1106-10.
Schramm, D.D., et al. Food effects on the absorption and pharmacokinetics of cocoa flavanols. Life Sci, 2003. 73(7): p. 857-69.
Ottaviani, J.I., et al. The stereochemical configuration of flavanols influences the level and metabolism of flavanols in humans and their biological activity in vivo. Free Radic Biol Med, 2011. 50(2): p. 237-44.
Tzounis, X., et al. Prebiotic evaluation of cocoa-derived flavanols in healthy humans by using a randomized, controlled, double-blind, crossover intervention study. Am J Clin Nutr, 2011. 93(1): p. 62-72.
Ottaviani, J.I., et al. Intake of dietary procyanidins does not contribute to the pool of circulating flavanols in humans. American Journal of Clinical Nutrition, 2012. 95(4): p. 851-858.
Ottaviani, J.I., et al. Structurally related (-)-epicatechin metabolites in humans: assessment using de novo chemically synthesized authentic standards. Free Radic Biol Med, 2012. 52(8): p. 1403-12.
Rodriguez-Mateos, A., et al. Influence of sugar type on the bioavailability of cocoa flavanols. Br J Nutr, 2012: p. 1-8.
Ottaviani, J.I., et al. Safety and efficacy of cocoa flavanol intake in healthy adults: a randomized, controlled, double-masked trial. Am J Clin Nutr, 2015. 102(6): p. 1425-35.
Ottaviani, J.I., et al.The metabolome of [2-(14)C](-)-epicatechin in humans: implications for the assessment of efficacy, safety, and mechanisms of action of polyphenolic bioactives. Sci Rep, 2016. 6: p. 29034.
Ottaviani, J.I., et al. Evaluation at scale of microbiome-derived metabolites as biomarker of flavan-3-ol intake in epidemiological studies. Sci Rep, 2018. 8(1): p. 9859.