PRINT

Φυλλικό οξύ. Το χρειάζεσαι;

Το φυλλικό ή φολικό οξύ ή βιταμίνη Β9, είναι ένα βασικό στοιχείο για τον οργανισμό μας που πολλοί από εμάς έχουμε σε έλλειψη ώστε να χρειάζεται να λαμβάνουμε σε συμπλήρωμα. Όμως, οι τεχνητές μορφές του φυλλικού οξέος πρέπει να υποβληθούν σε επεξεργασία από πολλά διαφορετικά ένζυμα στο σώμα μας ώστε να μετατραπούν σε L-methylfolate, την δραστική μορφή του φυλλικού οξέος στο σώμα μας.

Γιατί όμως να χρησιμοποιούμε ως συμπλήρωμα το φολικό οξύ, την τεχνητή μορφή δηλαδή του φυλλικού οξέος, όταν πλέον η μορφή L-methylfolate είναι άμεσα διαθέσιμη από την Kal;

Καταρχάς η δουλειά του L-Methylfolate είναι η υποστήριξη της μεθυλίωσης. (Μάθετε περισσότερα για τη μεθυλίωση εδώ.)

Χωρίς διαθέσιμο L-methylfolate, ο κύκλος μεθυλίωσης δυσκολεύεται. Ως αποτέλεσμα, τα επίπεδα ομοκυστεΐνης μπορεί να ανέβουν πάνω από 7 που οδηγεί στο να πρέπει να επέμβουμε για τη μεθυλίωσή μας.

Για να μειωθούν τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης χρησιμοποιείται το l-methylfolate αλλά από μόνο του δεν αρκεί. Θα πρέπει να έχει κανείς επάρκεια από άλλες βιταμίνες για να λειτουργεί σωστά ο οργανισμός προς αυτήν την κατεύθυνση. Κι επειδή πολλές φορές δεν υπάρχει επάρκεια χρειαζόμαστε συμπληρώματα.

Για να μειωθούν τα επίπεδα ομοκυστεΐνης λοιπόν χρειαζόμαστε συμπληρώματα από τα εξής:
– Μεθυλοκοβαλαμίνη (βιταμίνη Β12) -φυσικές λύσεις παρέχει η Kal και η Douglas Laboratories
– TMG (βεταΐνη) -όπως της Kal
– Πυριδοξίνη (βιταμίνη Β6) -για παράδειγμα Gaba της NOW
– Ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2) -ενδεικτικά Super B (B-complex) της American Biologic

Αυτά τα συστατικά συνήθως αρκούν για να βοηθήσουν στην υποστήριξη υγιών επιπέδων ομοκυστεΐνης.

L-Methylfolate: Πώς μετατρέπει το σώμα μας το φυλλικό οξύ σε l-methylfolate;
Υπάρχουν πολλά γονίδια που εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία και πολλά από αυτά μπορεί να είναι προβληματικά για κάποιους ανθρώπους. Το φυλλικό οξύ όταν πρέπει να περάσει από γονίδια με πιθανές μεταλλάξεις που υπολειτουργούν, δεν μπορεί να μετατραπεί από τον οργανισμό σε L-methylfolate.

Ως αποτέλεσμα ο οργανισμός ενός ατόμου με χαμηλά επίπεδα L-methylfolate να έχει κακή λειτουργία μεθυλίωσης και τα επίπεδα ομοκυστεΐνης να αυξάνονται.

L-Methylfolate: Έχω MTHFR. Το χρειάζομαι;
Πολλοί άνθρωποι διαπιστώνουν ότι έχουν κάποια μορφή MTHFR SNP.
Αυτό οδηγεί στο να συστήσει ο επαγγελματίας υγείας υψηλές ποσότητες L-methylfolate γεγονός που μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες. Το L-methylfolate είναι ένα σημαντικά θρεπτικό συστατικό αλλά μπορεί να αποσυντονίσει το σώμα αν δεν χρησιμοποιείται σωστά.
Όλα εξαρτώνται από την ποσότητα που χρειάζεται ο καθένας – όχι ποιο SNP έχει.
Όσο για το φολικό οξύ, την τεχνητή μορφή του φυλλικού οξέος, κανείς δεν χρειάζεται να την παίρνει όταν υπάρχουν πιο φυσικές και φιλικές προς τον οργανισμό λύσεις από εταιρείες φυσικών συμπληρωμάτων όπως η Kal και η Kirkman.

L-Methylfolate: Πόσο χρειάζεται;
Όλα εξαρτώνται από τον κάθε οργανισμό και τις ανάγκες του.
Εάν δεν τρώτε αρκετά πράσινα φυλλώδη λαχανικά, αν είστε έγκυος και θηλάζουσα, παιδί στην ανάπτυξη ή έχετε αυξημένη ομοκυστεΐνη θα χρειαστείτε συμπλήρωμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτείται μια ενεργή μορφή φολικού οξέος έτσι ώστε ορισμένες βιοχημικές μετατροπές να παρακάμπτονται. Όταν δεν ξέρουμε πόσο φυλλικό οξύ πρέπει να λαμβάνουμε, η φυσική μορφή του είναι η καλύτερη λύση.

Τα συμπληρώματα της Kal Methyl Folate και της Kirkman 5-MTHF αποτελούν ιδανική λύση καθώς χαρακτηρίζονται πιο ασφαλή και με καλύτερη βιοδιαθεσιμότητα.

Kal Methylfolate 800mcg (90 mini tablets)
Kirkman Methyltetrahydrofolate

 

source

09.01.2023 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Διαβάστε επίσης
ΠΙΣΩ ΣΤΑ ΝΕΑ