Ήλιος! Τι πρέπει να γνωρίζουμε!
Καλοκαιράκι!
Επιτέλους ώρα για διακοπές! Όλοι εφοδιαζόμαστε με τα απαραίτητα για μικρές ή και μεγάλες αποδράσεις στις υπέροχες παραλίες μας!
Τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούν πολλές ειδήσεις, για τις βλάβες που προκαλεί ο ήλιος και για την απαραίτητη χρήση αντηλιακού. Παράλληλα οι γιατροί μας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα υψηλά ποσοστά ανεπάρκειας της βιταμίνης D στη χώρα μας, που έχει αποδειχθεί πόσο σημαντικό ρόλο παίζει στο ανοσοποιητικό, τα οστά, την όραση και πως υψηλή έλλειψη της συντελεί στον σχηματισμό άλλων ειδών καρκίνου, αυτοάνοσων, διαβήτη καθώς και καρδιολογικών προβλημάτων!
Ο κατάλογος των ασθενειών που συνδέονται με την έλλειψή της αυξάνεται κάθε χρόνο και σε αρκετές περιπτώσεις μεγάλη έλλειψη οδηγεί και σε θάνατο. Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν; Ποιος είναι ο πιο σωστός τρόπος να προστατέψουμε το δέρμα μας και να κάνουμε καλό στην υγεία μας;
Τα ηλιακά εγκαύματα όντως αυξάνουν τις πιθανότητες για εμφάνιση καρκίνου του δέρματος. Αλλά το να αποφεύγουμε τον ήλιο, είναι εξίσου επικίνδυνο όσο το να παραμένουμε σε αυτόν χωρίς προστασία.
Σύμφωνα με εκτεταμένες μελέτες, για να έχουμε επάρκεια σε βιταμίνη D είναι απαραίτητη η έκθεση του προσώπου, των χεριών και των ποδιών για περίπου 15 λεπτά στο διάστημα 11:00-15:00, για 2 με 3 φορές την εβδομάδα και για τους μήνες από Μάϊο έως Οκτώβριο.
Ωραία λοιπόν, ο ήλιος είναι και απαραίτητος, αλλά τι μπορούμε να κάνουμε για να μην είναι και βλαβερός;
Η απαραίτητη προστασία περιγράφεται σε μια μικρή πρόταση: Βγείτε στον ήλιο! Μην αφήσετε το δέρμα σας να καεί!
Πρώτα από όλα ξεκινάμε πάντα με ελεγχόμενη ηλιοθεραπεία! Το ιδανικότερο θα ήταν να βγαίνουμε στον ήλιο πολύ σταδιακά, ώστε το δέρμα να παίρνει τις ελάχιστες ποσότητες ακτινοβολίας και να μην υπάρχει η πιθανότητα εγκαύματος. Ειδικά στην αρχή του καλοκαιριού, η πιθανότητα εγκαύματος είναι ιδιαίτερα μεγάλη αν εκτεθούμε για πάνω από 5 λεπτά χωρίς προστασία. Άρα λοιπόν, η σωστή πρακτική είναι να ξεκινήσουμε πολύ σταδιακά την έκθεση, αυξάνοντας καθημερινά τον χρόνο κατά λίγα λεπτά ανάλογα με τον τύπο δέρματος μας.
Για τους ανθρώπους των πόλεων όμως που παραμένουν μέσα σε σπίτια και γραφεία τις περισσότερες ώρες της μέρας, αυτό δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η χρήση προστασίας λοιπόν κρίνεται απαραίτητη αν ο χρόνος παραμονής στον ήλιο είναι μεγάλος, τόσο στην αρχή του καλοκαιριού όσο και καθόλη τη διάρκειά του.
Ο οργανισμός EWG (Environmental Working Group), ο οποίος έχει σαν σκοπό να βοηθήσει τους ανθρώπους να ζουν πιο υγιεινά, εξέτασε πάνω από 1400 αντηλιακά και τα αποτελέσματα ήταν απαγορευτικά. Μόνο το 5% είναι ασφαλή για το δέρμα και δυστυχώς πάνω από 40% περιέχουν ουσίες που ενισχύουν την δημιουργία καρκίνου!
Φαίνεται λοιπόν ότι η επιλογή του αντηλιακού μας δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση.
Πρέπει να επιλέγουμε λοιπόν αντηλιακά με φυσικούς δείκτες προστασίας, χωρίς χημικές προσμίξεις. Συστατικά όπως Oxybenzone, Octinoxate, Retinol A, Homosalate, Octocrylene, Parabens είναι μερικές ουσίες από αυτές που πρέπει να μην υπάρχουν στο αντηλιακό μας, γιατί όχι μόνο είναι τοξικές αλλα εμποδίζουν και την απορρόφηση της βιταμίνης D.
Διαλέξαμε για εσάς μερικά Tips, για να κάνετε την παραμονή σας στην παραλία ασφαλή:
• Προτιμήστε αντηλιακά από πιστοποιημένα βιολογικά υλικά, χωρίς τεχνητά συστατικά και αρώματα, ειδικά όταν πρόκειται να τα χρησιμοποιήσουν παιδιά.
• Διαλέξτε δείκτη προστασίας ανάλογα με το δέρμα σας και ποτέ μην επιλέγετε δείκτες πάνω από SPF30 γιατί είναι σίγουρο ότι περιέχουν τεχνητές ουσίες, κανένα φυσικό έλαιο δεν παρέχει τέτοια προστασία.
• Ανανεώστε το αντηλιακό συχνά και φορέστε μπλουζάκι τις μεσημεριανές ώρες, αφού η έκθεση των άκρων στον ήλιο είναι αρκετή για να συνθέσετε την απαραίτητη βιταμίνη D.
• Μείνετε κάτω από ομπρέλα αν το διάστημα παραμονής σας στην παραλία είναι μεγάλο.
• Φορέστε καπέλο, ειδικά στα παιδιά που παίζουν όλη την ώρα εκτός ομπρέλας.
• Ενυδατώστε τον οργανισμό σας, πίνοντας πολύ νερό.
Και μερικά Tips για να έχετε επάρκεια της βιταμίνης D όλο το χρόνο!
• Αποφύγετε την κατανάλωση ζάχαρης, τρανς λιπαρών και επεξεργασμένων σιτηρών διότι εμποδίζουν την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από το γαστρεντερικό σας σύστημα.
• Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, ζυμωμένο μουρουνέλαιο και βούτυρο, λάδι καρύδας κατά τους χειμερινούς μήνες.
• Ελέγχετε μια φορά το χρόνο τουλάχιστον τα επίπεδα της βιταμίνης D με αιματολογικές εξετάσεις και αν χρειαστεί συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για τα συμπληρώματα που χρειάζεστε.
_
Σχετικές έρευνες
• Prevalence and correlates of vitamin D deficiency in US adults
• The risks and benefits of sun exposure 2016
• Melanoma Risk in Relation to Use of Sunscreen or Other Sun Protection Methods
• Vitamin D, DNA methylation, and breast cancer
• Role of Vitamin C in Skin Diseases