PRINT

Τα τέσσερα στάδια της κάντιντα (candida)!

Όταν ήμασταν στην κοιλιά της μητέρας μας είχαμε ένα στείρο έντερο χωρίς βακτήρια. Κατά τη διάρκεια του φυσιολογικού κολπικού τοκετού, εκτιθόμαστε στα βακτήρια του κολπικού ιστού και μαζί με το μητρικό γάλα (πρωτόγαλα) αρχίζει να εξελίσσεται το πεπτικό μας σύστημα. 

Δυστυχώς, τις τελευταίες δεκαετίες δεν γεννηθήκαμε όλοι κολπικά και δεν θήλασαν πολλά μωρά για μεγάλο χρονικό διάστημα, αν όχι καθόλου. Αν προσθέσουμε σε αυτό τη δυτική διατροφή μας, φορτωμένη με ζάχαρη και επεξεργασμένα τρόφιμα, το έντερο μας δεν έχει ισορροπία στην αποίκιση ωφέλιμων και βλαβερών βακτηρίων.

Επίσης, τα αντιβιοτικά και οι ορμόνες (αντισυλληπτικά χάπια) δημιούργησαν δραστικές αλλαγές στην ανοσία του εντέρου. Ως εκ τούτου, πολλές γυναίκες, ακόμη και άνδρες είναι θύματα Candida.

Τι είναι η καντιντίαση ή υπερανάπτυξη CANDIDA;

Η καντιντίαση είναι μια μυκητιασική λοίμωξη που προκαλείται από μια ζύμη (ένας τύπος μύκητα) που ονομάζεται Candida. Ορισμένα είδη Candida μπορεί να προκαλέσουν μόλυνση στους ανθρώπους. το πιο κοινό είναι το Candida albicans. Η Candida ζει κανονικά στο δέρμα και στο εσωτερικό του σώματος, όπως το στόμα, ο λαιμός, το έντερο και ο κόλπος, χωρίς να προκαλεί προβλήματα. Η Candida μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις εάν αναπτυχθεί εκτός ελέγχου ή εάν εισέλθει βαθιά στο σώμα. Για παράδειγμα, μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις στην κυκλοφορία του αίματος ή στα εσωτερικά όργανα όπως τα νεφρά, η καρδιά ή ο εγκέφαλος.

Πως προκαλείται η υπερανάπτυξη;

Εκτος απο τις αιτίες που αναφέρθηκαν στην αρχή του άρθρου όπως ο μη φυσιολογικος τοκετός, η διατροφή και ηλήψη φαρμάκων (ειδικά αντιβιοτικών, κορτικοστεροειδών και ορισμένων αντισυλληπτικών χαπιών), επίδραση στην υπερανάπτυξη έχουν το υπερβολικό βάρος, μια βακτηριακή λοίμωξη ή πολλές διαφορετικές καταστάσεις υγείας (για παράδειγμα, εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, διαβήτης και ψωρίαση).

Τα 4 στάδια της υπερανάπτυξης candida είναι:

Στάδιο 1: Γαστρεντερικά συμπτώματα

Τα κλασικά γαστρεντερολογικά συμπτώματα που προκαλεί η Candida είναι φούσκωμα μετά από ένα γεύμα, υπερβολικά αέρια και συνήθως δυσκοιλιότητα.

Στάδιο 2: Κολπίτιδες

Φυσικά, μόνο οι γυναίκες είναι επιρρεπείς σε κολπίτιδες, αλλά υπάρχουν άντρες με εξανθήματα των γεννητικών οργάνων. Επίσης οι άνδρες μπορεί να εμφανίσουν το κολπικό ισοδύναμο – χρόνια ιγμορίτιδα, καθώς ο ρινικός κόλπος και ο κολπικός ιστός μοιάζουν πολύ και παρόλο που βρίσκονται σε αντίθετα άκρα του σώματος, και τα δύο φαίνονται να ευνοούν την ανάπτυξη candida.

Τα πιο κοινά συμπτώματα που εμφανίζουν οι γυναίκες με αιδοιοκολπίτιδα candida ή κολπική μυκητίαση περιλαμβάνουν: ερυθρότητα και πρήξιμο αιδοίου, ενόχληση κατά τη σεξουαλική επαφή, κνησμός, αίσθημα καύσου γύρω από το αιδοίο και το άνοιγμα του κόλπου και κολπικές εκκρίσεις, οι οποίες μπορεί να κυμαίνονται από υδαρές έως παχιές και ογκώδεις.

Στάδιο 3: «Ομίχλη εγκεφάλου» ή γνωστική εξασθένηση

Το «Brain Fog» περιγράφει τη δυσκολία όσων πάσχουν να συγκεντρωθούν και να θυμηθούν τις καθημερινές εργασίες. Πολλές έρευνες δείχνουν ότι με την candida, αν καταναλώνει κάποιος τροφές με ζάχαρη, ο μεταβολισμός του κυριολεκτικά ζυμώνει τη ζάχαρη σε αλκοόλη κι αυτό τον κάνει να αισθάνεται θολότητα.

Στάδιο 4: Χρόνια κόπωση

Αυτή η βαθιά κόπωση αναπτύσσεται όταν ένας οργανισμός έχει υποστεί έλλειψη μετάλλων και βιταμινών από το μακροχρόνιο πρόβλημα της Candida και χρειάζεται επιθετική θεραπεία με συμπληρώματα.

Φυσικές θεραπείες

Υπάρχουν φυσικές θεραπείες για την Candida Albicans;

Διατροφή: Ο περιορισμός των τροφίμων που μπορούν να τροφοδοτήσουν αποτελεσματικά την ανάπτυξη Candida, όπως τα επεξεργασμένα σάκχαρα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, μπορεί να είναι χρήσιμο.
Διακοπη καπνίσματος και αλκοόλ: Το κάπνισμα φαίνεται να συνδέεται με την υπερανάπτυξη της Candida.Τόσο ο καπνός όσο και η χρήση αλκοόλ αποτελούν προγνωστικούς παράγοντες της λοίμωξης από Candida και της εξάπλωσης της Candida στον οισοφάγο.
Διαχείριση του στρες: Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι το άγχος είναι μια κύρια αιτία κολπικών μολύνσεων από ζυμομύκητες. Οι τεχνικές αναπνοής, ο διαλογισμός και οι ασκήσεις γιόγκα ή τάι τσι μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του στρες.
Καλές συνήθειες ύπνου: Η κακή ποιότητα ύπνου διευκολύνει την ανάπτυξη Candida. Βελτιώστε τον ύπνο σας δημιουργώντας ένα θετικό περιβάλλον για την ώρα του ύπνου, τηρώντας μια ρουτίνα και αποφεύγοντας πράγματα όπως το αλκοόλ ή η χρήση οθόνης κινητοού ή υπολογιστή πριν από τον ύπνο.

Ποια συμπληρώματα μπορούν να βοηθήσουν με την Candida;

Προβιοτικά

Τα προβιοτικά είναι γνωστό ότι είναι χρήσιμα συμπλήρωμα διατροφής για όλους, αλλά για όσους έχουν Candida είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τον επαναπληθυσμό του ανοσοποιητικού συστήματος του εντέρου με υγιή βακτήρια ώστε να σταματήσει η φλεγμονή που προάγει την υπερανάπτυξη candida και το διάτρητο έντερο.

Τα πιο γνωστά στελέχη στην αντιμετώπιση της candida είναι Lactobacillus rhamnosus και Lactobacillus reuteri.

Θα τα βρείτε στο L. Rhamnosus plus

και στο  L.Reuteri με πρεβιοτικό

Πρεβιοτικά
Τα πρεβιοτικά είναι θρεπτικά συστατικά που διεγείρουν την ανάπτυξη υγιών βακτηρίων στο σώμα. Αυξάνοντας τα «καλά» βακτήρια, τα πρεβιοτικά μπορούν καλύτερα να κρατήσουν υπό έλεγχο μύκητες όπως η Candida.

Βιταμίνη D
Η βιταμίνη D καθημερινά μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της καντιντίασης σε παιδιά με κρίσιμες ασθένειες που λαμβάνουν αντιβιοτικά.

Τριγλυκερίδια μέσης αλυσίδας
Η χρήση MCT oil μπορεί να είναι ευεργετική για την πρόληψη της ανάπτυξης της Candida στο γαστρεντερικό (GI) σωλήνα

31.01.2023 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Διαβάστε επίσης
ΠΙΣΩ ΣΤΑ ΝΕΑ