PRINT

Κατανάλωση ζάχαρης και απορρόφηση ασβεστίου!

Εάν βρίσκεστε σε ομάδα κινδύνου για οστεοπόρωση ή έχετε ήδη, μπορεί να σας έχουν προειδοποιήσει ότι το αλάτι είναι κακό για τα οστά σας, καθώς μια δίαιτα πλούσια σε αυτό αυξάνει την απώλεια ασβεστίου από τα ούρα. Είναι μια θεωρία που προωθείται εδώ και χρόνια αλλά στην πραγματικότητα η επιστημονική βάση γι αυτήν είναι μικρή.

Αυτό που γενικά δεν αναφέρεται, είναι ότι μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι αυξάνει επίσης την απορρόφηση του ασβεστίου στο έντερο η οποία αντισταθμίζει την υψηλή απέκκριση ασβεστίου στα ούρα. Ακόμη, η αυξημένη απέκκριση ασβεστίου στα ούρα φαίνεται να επηρεάζει μόνο όσους καταναλώνουν χαμηλή ποσότητα ασβεστίου (λιγότερο από 1.000 χιλιοστόγραμμα την ημέρα). Με άλλα λόγια, εάν λαμβάνετε μια κανονική συνιστώμενη ποσότητα διατροφικού ασβεστίου, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για το αλάτι.

Παρόλα αυτά, το αλάτι ενοχοποιείται συνεχώς για την απέκκριση του ασβεστίου από τα ούρα, την ευθραυστότητα των οστών και την οστεοπόρωση.


Μήπως έχουμε βάλει στο στόχαστρο το λάθος τρόφιμο;

Ενώ πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στην οστεοπόρωση και τα κατάγματα, οι διατροφικοί παράγοντες μπορεί να είναι η κύρια αιτία.

Θα σας εξέπληττε αν ξέρατε ότι η οστεοπόρωση μπορεί να σχετίζεται περισσότερο με τη ζάχαρη παρά με το αλάτι;

Η κατανάλωση ζάχαρης, όπως και του αλατιού, αυξάνει την απώλεια ασβεστίου στα ούρα. Ωστόσο, η κατανάλωση ζάχαρης συνδέεται επίσης με μειωμένη ενεργοποίηση της βιταμίνης D, μειώνοντας την απορρόφηση του ασβεστίου. Με άλλα λόγια, μια διατροφή πλούσια σε ζάχαρη μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια ασβεστίου και βιταμίνης D.
Η υπερκατανάλωση ζάχαρης ανεβάζει τα επίπεδα της γλυκόζης, η οποία με τη σειρά της μπορεί να βλάψει το σχηματισμό των οστών. Έχει διαπιστωθεί ότι οι διαβητικοί έχουν κακή ποιότητα οστών και μια διατροφή πλούσια σε ζάχαρη αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη.

Η τακτική κατανάλωση αναψυκτικών σχετίζεται, σύμφωνα με έρευνες, με αυξημένο κίνδυνο κατάγματος, ο οποίος μπορεί να οφείλεται στην αντικατάσταση γευμάτων που είναι πλούσια σε ασβέστιο από τα αναψυκτικά, που εκτός ότι έχουν ζάχαρη είναι ροφήματα φτωχά σε θρεπτικά συστατικά.
Η υπερκατανάλωση πρόσθετων σακχάρων μπορεί ακόμη και να εξαντλήσει τον οργανισμό από άλλα θρεπτικά συστατικά και να οδηγήσει σε περαιτέρω πρόσληψη γλυκών με φτωχή θρεπτική αξία. Αντίθετα, η κατανάλωση περισσότερου αλατιού, εάν χρησιμοποιηθεί σωστά, μπορεί να αυξήσει την πρόσληψη πικρών τροφών που δυναμώνουν τα οστά (όπως χόρτα, ξηροί καρποί και σπόροι). Με άλλα λόγια, η ζάχαρη στη διατροφή γενικά οδηγεί σε μια φτωχή ποιοτικά διατροφή, ενώ το αλάτι είναι πιο πιθανό να οδηγήσει σε πιο πλούσια διατροφή σε απαραίτητα συστατικά.


Η απρόσμενη λύση για την οστεοπόρωση

Δεδομένα για περισσότερες από 4.000 γυναίκες στην εμμηνόπαυση φανερώνουν ότι η κατανάλωση περισσότερου αλατιού βοηθάει στην οστική πυκνότητα και στον κίνδυνο κατάγματος και ότι η υψηλότερη πρόσληψη νατρίου δεν είναι επιζήμια για τα οστά σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας με επαρκή πρόσληψη ασβεστίου.

Αποδεικνύεται ότι οι δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι μπορεί στην πραγματικότητα να βλάψουν τα οστά μας, προκαλώντας απώλεια μαγνησίου και ασβεστίου από τα ούρα, οδηγώντας δυνητικά σε απώλεια μετάλλων από τα οστά και θέμα αντοχής των οστών.

Τα χαμηλά επίπεδα αλατιού στο αίμα και ο ανεπαρκής έλεγχος της γλυκόζης συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο κατάγματος. Αυτό υποδηλώνει και πάλι ότι το αλάτι μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου αυτού ενώ η ζάχαρη μπορεί να τον αυξήσει.
Φυσικά γλυκαντικά που δεν ανεβάζουν τον γλυκαιμικό δείκτη και έτσι αφήνουν ανεπηρέαστη τη γλυκόζη του αίματος, είναι μια πολύ καλή εναλλακτική πρόταση στην αντικατάσταση της ζάχαρης.


Τα γλυκαντικά της Sukrin που είναι τα μοναδικά αποτελούμενα μόνο από ερυθριτόλη και στέβια προτείνονται ως μια τέτοια λύση καθώς δίνουν την γεύση της ζάχαρης χωρίς τις βλαβερές της συνέπειες για την υγεία των οστών μας.

Όταν πρόκειται για τα οστά μας, η ζάχαρη φαίνεται να είναι ένοχη για τις ζημιές τις οποίες συνήθως κατηγορείται το αλάτι. Μήπως ήρθε η ώρα να ξεφορτωθείτε τη ζάχαρη και να καλωσορίσετε ξανά την αλατιέρα στο τραπέζι του δείπνου;

Βρείτε όλα τα φυσικά γλυκαντικά εδώ!

03.01.2023 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Διαβάστε επίσης
06.03.2024 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
06.03.2024 ΜΕΛΕΤΕΣ
ΠΙΣΩ ΣΤΑ ΝΕΑ