PRINT

Τα 10 οφέλη της κετογονικής δίαιτας!

Μπορεί να έχετε ήδη διαβάσει για τα οφέλη της κετο και πώς αυτή μπορεί να βελτιώσει την καθημερινή ζωή και την υγεία σας. Ενώ ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι η αλλαγή της συμβατικής διατροφής σε μια διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες είναι απλώς μια άλλη μοντέρνα δίαιτα, υπάρχει πληθώρα ερευνών που υποδηλώνουν το αντίθετο.

Κάθε άτομο είναι διαφορετικό, επομένως, ενώ η κετο μπορεί να μην είναι για κάποιους, μπορεί για σας να είναι μια επανάσταση που θα σας αλλάξει τη ζωή. Βάση ερευνών η κέτο βοηθά όσους πάσχουν από επιληψία, νευροεκφυλιστικές διαταραχές όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον, καθώς και εκείνους με ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το πώς η κετογονική δίαιτα βελτιώνει και ανακουφίζει ορισμένες ιατρικές παθήσεις, διαβάστε αυτό το άρθρο.

Ποια οφέλη μπορεί να προσφέρει η κετο σε ένα κατά τα άλλα υγιές άτομο;

 

Απώλεια βάρους

Ακόμα κι αν δεν ξέρετε τίποτα για την κετογονική δίαιτα, σίγουρα έχετε ακούσει πως είναι πολύ δημοφιλής σε όσους θέλουν να χάσουν βάρος. Από τα γρήγορα αποτελέσματα, μέχρι τις ακραίες μεταμορφώσεις του σώματος, υπάρχουν χιλιάδες, αν όχι δεκάδες χιλιάδες ιστορίες επιτυχίας διαθέσιμες στο ίντερνετ.

Στην κετο, η όρεξη και η πείνα μειώνονται επειδή η ενέργεια από την πρόσληψη λίπους, σας κρατά χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις δίαιτες χαμηλών λιπαρών, που σας λένε να τρώτε κάθε λίγες ώρες. Επειδή δεν χρειάζεται να τρώτε τόσο συχνά με την κετογονική δίαιτα, οδηγήστε σε περιορισμό των θερμίδων και, στη συνέχεια, σε απώλεια βάρους.

Καμία δίαιτα δεν θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος εάν δεν υπάρχει μείωση στην ημερήσια κατανάλωση θερμίδων.

Η έρευνα δείχνει ότι η κετο βοηθά στην επίτευξη μακροπρόθεσμων αποτελεσμάτων όσον αφορά στο σωματικό βάρος, σε σύγκριση με αυτούς που ακολουθούν μια συμβατική δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά [ * ] Οι ασθενείς που επιθυμούσαν να χάσουν βάρος με την κετογονική δίαιτα ανέφεραν μείωση της περιφέρειας της μέσης [ * ] , καθώς και αύξηση του κορεσμού και μείωση της πείνας [ * ][ * ]. Η μέση απώλεια βάρους για όσους ακολουθούσαν την κετογονική δίαιτα ήταν σχεδόν διπλάσια σε αντίθεση με εκείνους που χρησιμοποιούν την τυπική δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά [ * ].

Λειτουργία εγκεφάλου & νοητική εστίαση

Το μεγαλύτερο μέρος της ενισχυμένης διανοητικής σας διαύγειας στην κετογονική δίαιτα προέρχεται από τον εγκέφαλό σας που έχει μια εναλλακτική, σταθερή πηγή καυσίμου – το λίπος. Εάν αντιμετωπίζετε συχνά κακή πνευματική απόδοση, ομίχλη εγκεφάλου ή γενική έλλειψη παραγωγικότητας, η αυξημένη παραγωγή κετονών μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε αυτές τις καταστάσεις αυξάνοντας την παραγωγικότητά σας.

Μελέτες δείχνουν ότι η κέτωση βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου επιδεικνύοντας νευροπροστατευτικές ικανότητες καθώς και αύξηση των επιπέδων GABA στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό και στον εγκεφαλικό ιστό [ * ][ * ]. Το GABA είναι ένα αμινοξύ που είναι επίσης ο κύριος νευροδιαβιβαστής στο σώμα σας υπεύθυνος για τη μείωση της διέγερσης και τη μείωση της δραστηριότητας στο νευρικό σύστημα.
Άλλες έρευνες δείχνουν ότι οι ασθενείς που έκαναν κετογονική δίαιτα για αρκετές εβδομάδες παρουσίασαν αύξηση στη ζωτικότητα, την εγρήγορση και τη σωματική λειτουργία [ * ], καθώς και βελτιωμένη γνωστική λειτουργία ακόμη και σε προχωρημένη ηλικία [ * ].

Αυξημένη Ενέργεια

Αν θέλετε να νιώθετε παραγωγικοί και γεμάτοι ενέργεια από το πρωί μέχρι το βράδυ, έχετε βρει λύση. Η κετογονική δίαιτα είναι γνωστό ότι μειώνει την κούραση και ταυτόχρονα παρέχει σταθερή ενέργεια όλη την ημέρα. Οι τυπικές δίαιτες γεμάτες με υδατάνθρακες θα σας δώσουν ενέργεια για όσο διαρκούν τα αποθέματα γλυκόζης και μετά θα πρέπει να περιμένετε μέχρι το επόμενο γεύμα για να επαναφορτιστείτε.

Όμως δε θα έχετε αυτό το πρόβλημα στην κετογονική δίαιτα. Η πηγή της ενέργειάς σας δεν είναι πλεον η γλυκόζη, αλλά το λίπος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι καύσεις σας δεν εξαρτώνται πλέον από τη θερμιδική σας πρόσληψη και, αντίθετα, έχετε ενέργεια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ωστόσο, εάν αποφασίσατε να μεταβείτε από την τυπική διατροφή σας στην κετογονική δίαιτα, μπορεί να αντιμετωπίσετε μια σύντομη περίοδο μειωμένης ενέργειας, τη λεγόμενη «κετογρίπη» . Είναι μια ομάδα συμπτωμάτων που μπορεί να μοιάζει με την κανονική γρίπη και συμβαίνει μόνο κατά τη μετάβασή σας από τη χρήση υδατανθράκων ως κύρια πηγή καυσίμου. Καθώς συνεχίζετε το ταξίδι σας στην κετογονική δίαιτα, μέσα σε λίγες μέρες αυτά τα συμπτώματα θα εξαφανιστούν καθώς το σώμα σας προσαρμόζεται στη χρήση λίπους για ενέργεια.

Μειωμένη Φλεγμονή

Η φλεγμονή δεν είναι απαραίτητα κακό – είναι η ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος στην καταπολέμηση των τοξινών, των λοιμώξεων και τη βοήθεια στην πρόοδο της επούλωσης. Ωστόσο, μερικές φορές το σώμα μας θέλει να παλέψει πάρα πολύ ακόμα κι αν δεν χρειάζεται. Αυτό συμβαίνει όταν η αυξημένη, συστηματική φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε μια ποικιλία χρόνιων προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένων, ενδεικτικά, του άσθματος, του διαβήτη τύπου 2, της παχυσαρκίας και της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Η κετογονική δίαιτα έχει οφέλη στη μείωση των φλεγμονών. Πολλές μελέτες έχουν βρει μια συσχέτιση μεταξύ της μειωμένης φλεγμονής και της κετογονικής δίαιτας.

Η έρευνα υποδεικνύει ότι ο μεταβολισμός της κετόνης και το κετονικό σώμα, το β-υδροξυβουτυρικό, βοηθά στη μείωση του πόνου, του πρηξίματος και της φλεγμονής [ * ]. Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι η κετο μείωσε τα επίπεδα των προφλεγμονωδών κυτοκινών, που είναι μια μεγάλη ομάδα μορίων σηματοδότησης που είναι υπεύθυνα για τη ρύθμιση της φλεγμονής [*].

Βελτιωμένα επίπεδα χοληστερόλης

Πόσες φορές έχετε ακούσει ότι η κετογονική δίαιτα θα ανεβάσει τη χοληστερόλη σας. Αυτή η δήλωση μπορεί να είναι μακράν ένας από τους μεγαλύτερους μύθους και παρανοήσεις σχετικά με την κετο.

Η χοληστερόλη είναι μια ουσία που παράγεται στο συκώτι και βρίσκεται σε κάθε κύτταρο του σώματος. Το χρειάζεστε για να παράγει το σώμα σας ορμόνες, ένζυμα και το πιο σημαντικό, βιταμίνη D. Ωστόσο, τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης μπορεί να συμβάλλουν στη συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες που μπορεί να οδηγήσουν σε στεφανιαία νόσο, εγκεφαλικό και άλλα σχετικά με την καρδιά νοσήματα.

Παρά την απαίτηση «υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά» της κετογονικής δίαιτας, η έρευνα δείχνει ότι οι παχύσαρκοι ασθενείς που είχαν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης πριν ξεκινήσουν την κετογονική δίαιτα παρουσίασαν σημαντική μείωση στη συνολική χοληστερόλη, στην LDL, στα τριγλυκερίδια και στα επίπεδα γλυκόζης του αίματος. Ωστόσο, η HDL χοληστερόλη (επίσης γνωστή ως «καλή χοληστερόλη») αυξήθηκε [ * ][ * ].

Έλεγχος σακχάρου στο αίμα

Οι τροφές γεμάτες με υδατάνθρακες έχουν τη μεγαλύτερη επίδραση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Είτε έχετε διαβήτη είτε όχι, η κετογονική δίαιτα μπορεί να επηρεάσει θετικά την υγεία σας μειώνοντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι τα περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες, όπως τα σάκχαρα, τα αμυλούχα φρούτα και λαχανικά και τα δημητριακά επιδρούν στο σάκχαρο του αίματος. Κατά τη διάρκεια του κετογονικού σας ταξιδιού ωστόσο, αυτές είναι οι τροφές που αποφεύγετε.

Η κετογονική δίαιτα, σας επιτρέπει να διατηρείτε υγιή και σταθερά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, μειώνοντας την ανάγκη για ακραίες αυξήσεις ινσουλίνης. Η έρευνα δείχνει ότι η ικανότητα της ινσουλίνης να διατηρεί και να ρυθμίζει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μπορεί να επηρεαστεί από τη διατροφή σας. Για παράδειγμα, οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά αυξάνουν την αντίσταση στην ινσουλίνη. Ωστόσο, οι δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά σε συνδυασμό με τον περιορισμό των υδατανθράκων βελτιώνουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα ενώ μειώνουν την ανάγκη για ινσουλίνη [ * ].

Υπάρχουν πολλά συμπληρώματα στην αγορά που μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε το σάκχαρο στο αίμα με φυσικό τρόπο, όπως κανέλα, μορίνγκα, τζίνσενγκ.

Βελτιωμένη αρτηριακή πίεση

Δεν υπάρχει ακριβής τρόπος για να μάθετε εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, εκτός και αν κάνετε εξετάσεις. Οι υγιείς, φυσιολογικοί αριθμοί αρτηριακής πίεσης πρέπει να είναι μικρότεροι από 120/80 mm Hg. Ωστόσο, εάν οι αριθμοί σας είναι μεγαλύτεροι από 180/120 mm Hg, θα πρέπει να εξεταστείτε απο γιατρό, καθώς μπορεί να αντιμετωπίζετε υπερτασική κρίση.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ένας σοβαρός παράγοντας κινδύνου για ιατρικές παθήσεις που σχετίζονται με την καρδιά, τον εγκέφαλο και τα νεφρά σας. Εάν τυχαίνει να υποφέρετε από υψηλή αρτηριακή πίεση, υπάρχουν τρόποι να τη βελτιώσετε.

Μελέτες δείχνουν ότι η εφαρμογή ενός καθεστώτος χαμηλών υδατανθράκων στην ημερήσια πρόσληψη μακροθρεπτικών συστατικών μειώνει σημαντικά τους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, καθώς και τη συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση [ * ].

Έλεγχος ακμής

Η ακμή είναι μια πάθηση του δέρματος που προκαλεί λευκά και μαύρα στίγματα και σπυράκια στο πρόσωπο και το σώμα σας. Υπάρχει πληθώρα παραγόντων που επηρεάζουν την ακμή: γενετικές προδιαθέσεις, ορμόνες (όπως πριν από την έμμηνο ρύση ή κατά την εφηβεία), διατροφή και προβλήματα υγείας. Υπάρχουν πολλά συνταγογραφούμενα φάρμακα διαθέσιμα για την καταπολέμηση της ήπιας έως σοβαρής ακμής. Ωστόσο, μελέτες δείχνουν ότι η ισοτρετινοΐνη, η οποία είναι ένα κοινό συστατικό στα περισσότερα φάρμακα ακμής, συνδέεται με υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών [ * ].

Τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης και οι μη ισορροπημένες ορμόνες μπορούν να προκαλέσουν εστίες ακμής. Όπως έχετε ήδη διαβάσει, η κετογονική δίαιτα μειώνει την ινσουλίνη, εξισορροπεί τις ορμόνες και μειώνει τη φλεγμονή, κάτι που μπορεί να είναι χρήσιμο στη βελτίωση της κατάστασης του δέρματός σας. Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κετο μειώνει τη σοβαρότητα και την εξέλιξη της κοινής ακμής, όχι μόνο λόγω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων, αλλά και λόγω του περιορισμού των σακχάρων και των υδατανθράκων [ * ].

Εξισορροπεί τις Ορμόνες

Οι ορμόνες παίζουν ζωτικό ρόλο στη σωματική, ψυχική και συναισθηματική σας υγεία. Υπάρχουν διάφοροι τύποι ορμονών που είναι υπεύθυνες για πράγματα όπως ο έλεγχος της όρεξής σας, ο μεταβολισμός, ο καρδιακός ρυθμός, η αρτηριακή πίεση και η ανάπτυξη, καθώς και οι ορμόνες του φύλου. Με απλά λόγια, ελέγχουν και οργανώνουν τη δραστηριότητα στο σώμα.

Η ορμονική ισορροπία είναι σημαντική για τα όργανα και τη σωστή λειτουργία του σώματός μας. Εναλλακτικά, τα συμπτώματα ορμονικής ανισορροπίας περιλαμβάνουν αλλαγές στη διάθεση, ανεξήγητη αύξηση ή απώλεια βάρους, άγχος, ευερεθιστότητα, πονοκεφάλους, συχνοουρία, εύθραυστα μαλλιά και νύχια, μειωμένη σεξουαλική ορμή και στειρότητα.

Σύμφωνα με έρευνα, η κετογονική δίαιτα βελτίωσε το ποσοστό ελεύθερης τεστοστερόνης, την αναλογία ωχρινοτρόπου ορμόνης προς ωοθυλακιοτρόπο ορμόνη, τα επίπεδα ινσουλίνης νηστείας, την αύξηση της σφαιρίνης που δεσμεύει τις ορμόνες του φύλου και τη μείωση της έκκρισης ανδρογόνων [ * ]. Επίσης, μια μελέτη διαπίστωσε ότι μετά από μερικές εβδομάδες στην κετογονική δίαιτα, η ινσουλίνη, μια ορμόνη που ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας μειώθηκε.

Μειωμένο Άγχος και Κατάθλιψη

Οι ερευνητές μόλις αρχίζουν να χρησιμοποιούν τη λύση της κετογονικής διατροφής ως θεραπεία για τη μείωση της κατάθλιψης, του άγχους και των διαταραχών της διάθεσης και τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά.

Τα άτομα που υποφέρουν από διαταραχές της διάθεσης βιώνουν παραμορφωμένα ή ασυνεπή συναισθήματα, τα οποία μπορεί να επηρεάσουν τις κοινωνικές τους αλληλεπιδράσεις, την ικανότητα να εργάζονται και να λειτουργούν σωστά σε όλες τις πτυχές της ζωής τους. Από περιόδους ακραίας θλίψης και εκνευρισμού, έως περιόδους έντονης ευτυχίας και ενέργειας, το να ζεις με μια διαταραχή της διάθεσης δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Είτε έχετε κατάθλιψη, διπολική διαταραχή, άγχος ή υποφέρετε από άλλες διαταραχές που σχετίζονται με τη διάθεση, ελέγξτε τα οφέλη που παρέχει η κετο. Ίσως αναρωτηθείτε, πώς η κετογονική δίαιτα βελτιώνει την ψυχική μου υγεία;

Η κέτωση, μια μεταβολική διαδικασία που προκαλείται από την κετογονική δίαιτα, είναι γνωστό ότι είναι αποτελεσματική στη μείωση των ενδοκυτταρικών συγκεντρώσεων νατρίου, κάτι που είναι κοινό χαρακτηριστικό στα φάρμακα που χρησιμοποιούνται επί του παρόντος για τη σταθεροποίηση της διάθεσης [ * ]. Αν και η έρευνα σχετικά με τη χρήση της κετογονικής δίαιτας στην καταπολέμηση των διαταραχών ψυχικής υγείας είναι σπάνια, μελέτες δείχνουν ότι οι αρουραίοι που ακολουθούσαν κετογονική δίαιτα είχαν λιγότερες πιθανότητες να βιώσουν «απελπισία συμπεριφοράς» – παρόμοιο αποτέλεσμα σε σύγκριση με τους αρουραίους που έπαιρναν αντικαταθλιπτικά [ * ].

Επιπλέον, η κετο αλλάζει την πηγή καυσίμου του εγκεφάλου σας από γλυκόζη σε κετόνες, προσφέροντας έτσι μια άλλη πηγή ενέργειας στα εγκεφαλικά σας κύτταρα. Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει σημαντικά θετικά αποτελέσματα στην παθοφυσιολογία των διαταραχών της διάθεσης [ * ].

02.05.2024 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Διαβάστε επίσης
ΠΙΣΩ ΣΤΑ ΝΕΑ