Κετογονική δίαιτα και εγκεφαλικές κακώσεις
Η κετογονική δίαιτα, γνωστή ως μια διατροφή χαμηλών υδατανθράκων και υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, προσφέρει πολλές δυνατότητες για την αποκατάσταση της εγκεφαλικής βλάβης. Προκαλεί κέτωση, βοηθώντας δυνητικά στην ταχύτερη αποκατάσταση του εγκεφάλου βελτιώνοντας τον μεταβολισμό της γλυκόζης και μειώνοντας τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες. Αυτή η δίαιτα, μαζί με τα συμπληρώματα κετόνης, θα μπορούσε να είναι μια βασική στρατηγική για τη διαχείριση των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων των εγκεφαλικών βλαβών.
Συγγραφέας: PhD Andreia Torres
Οι εγκεφαλικοί τραυματισμοί, είτε προκαλούνται από τραύμα, στέρηση οξυγόνου ή νευρολογικές παθήσεις, μπορούν να έχουν βαθύ αντίκτυπο στη ζωή ενός ατόμου. Η οξεία θεραπεία περιλαμβάνει φροντίδα που λαμβάνει ένα άτομο στο νοσοκομείο αμέσως μετά τον τραυματισμό του, ενώ η μετα-οξεία φροντίδα περιλαμβάνει μακροχρόνια θεραπεία για τις επίμονες παρενέργειες του εγκεφαλικού τραυματισμού. Το είδος της φροντίδας που λαμβάνει ένας επιζών θα εξαρτηθεί από τη σοβαρότητα του τραυματισμού και τα συμπτώματα που παρουσιάζει. Μπορεί να περιλαμβάνει συμβουλευτική για συναισθηματική υποστήριξη, χειρουργική επέμβαση για τη θεραπεία αιμορραγίας ή τη μείωση της πίεσης από το οίδημα του εγκεφάλου, σωματική αποκατάσταση, εργοθεραπεία ή λογοθεραπεία.
Δυστυχώς, πολλοί ασθενείς αντιμετωπίζουν μακροπρόθεσμες συνέπειες εγκεφαλικών κακώσεων, συμπεριλαμβανομένου του νευροεκφυλισμού, της γνωστικής δυσλειτουργίας και των συννοσηρών νευροψυχιατρικών παθήσεων [1]. Με τα χρόνια, οι ερευνητές έχουν εξερευνήσει διάφορες θεραπευτικές επιλογές για να βοηθήσουν στη διαδικασία ανάρρωσης. Ένας τρόπος που κερδίζει την προσοχή είναι η κετογονική δίαιτα. Σε αυτό το blog post, θα εμβαθύνουμε στα πιθανά οφέλη της κετογονικής δίαιτας για εγκεφαλικές βλάβες.
πηγή εικόνας: Daines, 2021
Κατανόηση της κετογονικής δίαιτας
Η κετογονική δίαιτα είναι μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες και υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά που έχει χρησιμοποιηθεί κυρίως για τη θεραπεία της επιληψίας. Περιλαμβάνει τη δραστική μείωση της πρόσληψης υδατανθράκων και την αντικατάστασή της με υγιή λίπη και μέτρια πρωτεΐνη. Αυτή η διατροφική προσέγγιση βάζει το σώμα σε μια μεταβολική κατάσταση που ονομάζεται κέτωση, όπου βασίζεται σε κετόνες για ενέργεια αντί για γλυκόζη. Αυτό είναι σημαντικό γιατί μετά από έναν εγκεφαλικό τραυματισμό ξεκινά ένα υπομεταβολικό στάδιο. Αυτό το στάδιο χαρακτηρίζεται από δυσμεταβολισμό γλυκόζης και μιτοχονδριακή δυσλειτουργία, που οδηγεί στην υπερβολική παραγωγή ενεργών ειδών οξυγόνου και αζώτου. Ο περιορισμός των υδατανθράκων επιβραδύνει αυτή τη διαδικασία, αφήνοντας τον εγκέφαλο να ανακάμψει πιο γρήγορα.
Κέτωση και υγεία του εγκεφάλου
Ο εγκέφαλος είναι ένα πολύ ενεργειακά απαιτητικό όργανο που βασίζεται κυρίως στη γλυκόζη για καύσιμο. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως κατά τη διάρκεια ενός εγκεφαλικού τραυματισμού, ο μεταβολισμός της γλυκόζης μπορεί να διαταραχθεί. Εδώ μπαίνει στο παιχνίδι η κετογονική δίαιτα. Περιορίζοντας την πρόσληψη υδατανθράκων, το σώμα αναγκάζεται να παράγει κετόνες, οι οποίες μπορούν να χρησιμεύσουν ως εναλλακτική πηγή ενέργειας για τον εγκέφαλο.
Υπό κανονικές διατροφικές συνθήκες με διαθέσιμα αποθέματα υδατανθράκων, η παραγωγή κετονοσωμάτων είναι χαμηλή. Ωστόσο, εάν το σώμα έχει χαμηλά αποθέματα υδατανθράκων, το σώμα εισέρχεται σε μια κατάσταση κέτωσης, όπου η παραγωγή κετονικών σωμάτων ρυθμίζεται προς τα πάνω. Η παραγωγή ενδογενούς κετονικού σώματος μέσω μιας κετογονικής δίαιτας ή/και νηστείας χρειάζεται 3-5 ημέρες για να φτάσει τα θεραπευτικά επίπεδα κετονών στο σώμα του αίματος [1].
Ωστόσο, η εξωγενής συμπλήρωση κετόνης μπορεί να επιτύχει θεραπευτικά επίπεδα συγκέντρωσης κετόνης στο αίμα μέσα σε 30 λεπτά έως 1 ώρα από τη χορήγηση. Μπορείτε να βρείτε εξωγενείς κετόνες σε σκόνη στον ιστότοπο της BeKeto, καθώς και Τριγλυκερίδια Μέσης Αλυσίδας (έλαια MCT) που βοηθούν επίσης.
Τα άλατα κετόνης και τα οφέλη τους
Τα άλατα κετόνης (εξωγενείς κετόνες και ηλεκτρολύτες) τυπικά περιλαμβάνουν β-υδροξυβουτυρικό άλας συνδεδεμένο με άλατα όπως το νάτριο, το κάλιο ή το ασβέστιο και μπορούν να χορηγηθούν από το στόμα. Η από του στόματος χορήγηση αλάτων κετόνης μπορεί να αυξήσει ταχέως τα κυκλοφορούντα επίπεδα β-υδροξυβουτυρικού σε 1,0 mM.
Οι κετόνες έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής του εγκεφάλου και του οξειδωτικού στρες που σχετίζεται με εγκεφαλικούς τραυματισμούς. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2021 διαπίστωσε ότι μια κετογονική δίαιτα βελτίωσε τα γνωστικά ελλείμματα στη χωρική και οπτική μνήμη, καθώς και τις κυτταρικές αλλαγές στους νευρώνες και τα νευρογλοιακά κύτταρα που προκαλούνται από τον τραυματισμό [2]
Οι κετόνες, ειδικά το β-υδροξυβουτυρικό (BHB) μπορούν να δράσουν άμεσα ως ειδικός αναστολέας της αποακετυλάσης της ιστόνης (HDACi), αλλάζοντας την έκφραση γονιδίων σε επιγενετικό επίπεδο. Ένα αποτέλεσμα της αναστολής HDAC από το BHB είναι η ανοδική ρύθμιση του νευροτροφικού παράγοντα που προέρχεται από τον εγκέφαλο (BDNF) και της αναγέννησης των νευρώνων [3].
Βιβλιογραφία:
Διαβάστε επίσης
Τα 9 λάθη που μπορεί να κάνετε στην κετογονική δίαιτα
Κετογονική δίαιτα … τα βασικά!
Κετογονική δίαιτα : τι είναι η κέτωση; Μύθοι και αλήθειες
Kετογονική δίαιτα και αλκοολ… συνδιάζονται;