Manioca Vs Tapioca!
Άμυλο ταπιόκας, αλεύρι μανιόκας ή κασσάβα; Είναι ίδια ή διαφορετικά; Πώς τα χρησιμοποιούμε;
Καταρχάς, φτιάχνονται και τα δύο από το φυτό της μανιόκας -αλλά- με εντελώς διαφορετική διαδικασία!
• Το άμυλο ταπιόκας εξάγεται από τη ρίζα μέσω της διαδικασίας πλύσης και πολτοποίησης. Μετά την εκχύλιση ο υγρός πολτός συμπιέζεται και δημιουργεί ένα αμυλούχο υγρό. Οταν εξατμιστεί το νερό, παραμένει το άμυλο ταπιόκας.
Το άμυλο αυτό λειτουργεί καλύτερα σε παρασκευές χωρίς γλουτένη όταν συνδυαστεί με τρία ή τέσσερα άλλα άμυλα η άλευρα.
• Το αλεύρι μανιόκας φτιάχνεται από ολόκληρη τη ρίζα του φυτού. Έχει ήπια γεύση και υφή πούδρας, είναι υψηλό σε φυτικές ίνες και δεν χρειάζεται πρόσμιξη με άλλα άλευρα ή άμυλα για να χρησιμοποιηθεί.Το άμυλο που περιέχει είναι ανθεκτικό άμυλο, ένας τύπος αμύλου που δεν αυξάνει τον γλυκαιμικό δείκτη και βοηθάει το σώμα να απορροφά υδατάνθρακες πιο αργά.
Το άμυλο ταπιόκας και το αλεύρι μανιόκας είναι προϊόντα χωρίς γλουτένη, σιτηρά και ξηρούς καρπούς.
Το αλεύρι μανιόκας μπορεί να αντικαταστήσει τα κλασικά άλευρα σε αναλογίες 1:1 σε αρκετές συνταγές.