PRINT

Μάρτιος! Καλό μήνα!

Μάρτιος! Καλό μήνα σε όλους με υγεία!

Κάθε μήνα (τακτικοί στο ραντεβού μας!), σας υπενθυμίζουμε να τρώτε υγιεινά και να γυμνάζεστε! Για το δεύτερο όπως καταλαβαίνετε δε μπορούμε να κάνουμε κάτι, για το πρώτο όμως μπορούμε να σας “βοηθήσουμε” προτείνοντας τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής, υποαλλεργικά, χωρίς χημικά πρόσθετα και βλαβερές ουσίες που επιβαρύνουν τον οργανισμό και την υγεία μας!

Βρείτε τα όλα στηv κατηγορία Συμπληρώματα!

 
Λίγα λόγια για το έθιμο του Μάρτη:

Μάρτης (ή αλλιώς Μαρτιά, Μάρτινκα, Βερόρε, Μαρτενίτσα ή Μαρτιζόρ) αποκαλείται ένα αρχαίο έθιμο κατά το οποίο φοράμε ένα βραχιολάκι που έχει φτιαχτεί (στριφτεί ή πλεχτεί) με κόκκινη και άσπρη κλωστή!

Το έθιμο αυτό έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα και συγκεκριμένα στα Ελευσίνια Μυστήρια. Οι μύστες των Ελευσίνιων Μυστηρίων έδεναν μια κλωστή, την Κρόκη, στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι. Ο Μάρτης πήρε το όνομα του από το λατινικό όνομα του θεού Άρη (Mars=Άρης). Είναι ο πρώτος μήνας του Ρωμαϊκού ημερολογίου και αντιστοιχεί με τον Ελαφηβολιώνα των Αρχαίων Ελλήνων.

Στο Βυζάντιο γιόρταζαν την πρώτη Μαρτίου με σπουδαίες δραστηριότητες. Ο λαογράφος Λουκάτος αναφέρει ότι τα «χελιδονίσματα» προέρχονται από την αρχαιότητα. Την Πρώτη Μαρτίου οι μικροί έφτιαχναν ένα ομοίωμα χελιδονιού και τραγουδώντας το ανάλογο τραγούδι πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι για να μαζέψουν αυγά.

Απού ‘χει κόρη ακριβή, του Μάρτη ο ήλιος μην τη δει , συνήθιζαν να λένε οι γιαγιάδες μας αυτή τη μέρα!

Σήμερα και για όλο το μήνα παιδιά (και μεγάλοι) φορούν στον καρπό του χεριού τους ένα βραχιολάκι, φτιαγμένο από στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή. Όπως λέει ο λαός, ο Μάρτης προστατεύει τα πρόσωπα των παιδιών από τον πρώτο ήλιο της άνοιξης για να μην καούν. Τον φτιάχνουν την τελευταία μέρα του Φλεβάρη και τον φορούν την πρώτη μέρα του Μάρτη, πριν βγουν από το σπίτι. Μέχρι
και πριν κάποιες δεκαετίες οι όμορφες και πλούσιες γυναίκες ήταν αυτές που δεν μαύριζαν από τον ήλιο (μαύριζαν αυτές που έκαναν δουλειά έξω, οι αγρότισσες που ήταν πιο φτωχές).

Όταν λοιπόν τελειώσει ο μήνας, βγάζουν το βραχιολάκι και το αφήνουν πάνω στις τριανταφυλλιές όταν δουν το πρώτο χελιδόνι, για να τον πάρουν τα πουλιά και να χτίσουν τη φωλιά τους.

«Μάρτη» δεν φορούσαν μόνο οι άνθρωποι. Σε κάποιες περιοχές της χώρας κρεμούσαν την κλωστή όλη τη νύχτα στα κλαδιά μιας τριανταφυλλιάς για να χαρίσουν ανθοφορία, ενώ σε άλλες περιοχές την έβαζαν γύρω από τις στάμνες για να προστατέψουν το νερό από τον ήλιο και να το διατηρήσουν κρύο. Σε άλλες περιοχές το φορούσαν μέχρι να φανούν τα πρώτα χελιδόνια, οπότε και το άφηναν πάνω σε τριανταφυλλιές, ώστε να τον πάρουν τα πουλιά για να χτίσουν τη φωλιά τους. Αλλού πάλι το φορούν ως την Ανάσταση, οπότε και το δένουν στις λαμπάδες της Λαμπρής για να καεί μαζί του.

Μάρτη, εκτός από την χώρα μας, φοράνε και στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Αλβανία, τα Σκόπια και την Μολδαβία.

01.03.2022 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Διαβάστε επίσης
08.11.2023 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Χωρίς γλουτένη Χαμηλών υδατανθράκων Χωρίς ζάχαρη

Κλασσική κρεμ μπρουλέ ΧΩΡΙΣ ζάχαρη

Η κλασσική Crème brûlée με υλικά Sukrin, εμπνευσμένη από τον διατροφολόγο Καραμανίδη Βασίλη! Μπορείτε να τον βρείτε στο instagram: @vkaramanidis_dietitian και στη σελίδα του διατροφολογικού κέντρου https://vknutrition.gr/… Read More

ΠΙΣΩ ΣΤΑ ΝΕΑ