PRINT

Μελισσοκομικά Προϊόντα!

Μέλι! Ο φυσικός θησαυρός και ο καθημερινός σύμμαχος της υγείας μας! Οι αρχαίοι το γνώριζαν πολύ καλά αυτό! Εδώ και 8.000 χρόνια το μέλι χρησιμοποιείται για τις θεραπευτικές του ιδιότητες, ως γλυκαντικό αλλά και ως καλλυντικό.

Τα οφέλη του για την υγεία μας, με λόγια απλά:

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
Περιέχει μεταλλικά στοιχεία, όπως είναι το ασβέστιο, το χλώριο, το νάτριο & το κάλιο, γεγονός που συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία των κυττάρων. Η περιεκτικότητά του σε βιταμίνες όπως η B1, η C & η A παίζει σημαντικό ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού, ενώ τα ένζυμά του αποτελούν ασπίδα αντιμετώπισης και καταπολέμησης των ελεύθερων ριζών.

Εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών
Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που λαμβάνουμε από τη διατροφή μας αποτρέπουν τις βλάβες που προκαλούν στα κύτταρα οι ελεύθερες ρίζες και προλαμβάνουν τη γήρανση και χρόνιες ασθένειες όπως η καρδιοπάθεια. Όσο πιο σκούρο είναι το χρώμα του μελιού τόσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά. Για να αποφύγετε την υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης, η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας συνιστά η ημερήσια κατανάλωση μελιού να μην ξεπερνά τη μιάμιση κουταλιά της σούπας.

Αντιμετώπιση του πονόλαιμου και του βήχα
Χάρη στις αντισηπτικές & μαλακτικές του ιδιότητες ανακουφίζει από τον πονόλαιμο και το βήχα, «μαλακώνοντας» το λαιμό. Σύμφωνα με μελέτη στην επιθεώρηση Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine, το μέλι παρέχει σημαντική ανακούφιση στα παιδιά που δυσκολεύονται να κοιμηθούν λόγω του επίμονου βήχα, την ίδια δράση όμως έχει το μέλι και στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Μειώνει τα έλκη και άλλες γαστρεντερικές διαταραχές
Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι το μέλι μπορεί να βοηθήσει διαταραχές όπως έλκη και βακτηριακή γαστρεντερίτιδα.

Συμβάλλει στη σωστή λειτουργία της καρδιάς
Ρυθμίζει τα επίπεδα χοληστερίνης και προλαμβάνει τη συμπίεση των αρτηριών και κατ’ επέκταση την εμφάνιση καρδιοπαθειών.

Επούλωση των πληγών
Η πιο γνωστή ίσως εφαρμογή που βρίσκει το μέλι στην ιατρική πράξη είναι η αντιμετώπιση τραυμάτων και πληγών. Μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2011 στην επιθεώρηση The Scientific World Journal υπέδειξε ότι το μέλι προωθεί την ανάπλαση των ιστών και ελαχιστοποιεί τον σχηματισμό ουλών μετά από έναν τραυματισμό.

Αποτελεί μία εξαιρετική φυσική πηγή ενέργειας
Το μέλι περιέχει απλά ζάχαρα & υδατάνθρακες, που απορροφώνται αμέσως από τον οργανισμό. Αν για παράδειγμα διανύεις μία δύσκολη περίοδο ή θες να ξεκινήσεις γυμναστική, τόνωσε φυσικά και γρήγορα τον οργανισμό σου με μία μεγάλη κουταλιά μέλι κάθε μέρα. Χάρη στην περιεκτικότητά του σε σίδηρο, η κατανάλωση μελιού συμβάλλει παράλληλα στη γρηγορότερη αποκατάσταση σε περιπτώσεις αναιμίας. Ο σίδηρος που περιέχει είναι οργανικής προέλευσης και άρα απορροφάται πλήρως από τον οργανισμό.

Συμβάλλει στη χαλάρωση & τον καλύτερο ύπνο
Έρευνες έχουν δείξει ότι το μέλι συμβάλλει μέσω κάποιου μηχανισμού στην ενίσχυση της μελατονίνης, της ορμόνης του ύπνου και συνδέεται με μειωμένα επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες στον οργανισμό.

Βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα
Αν και το μέλι περιέχει απλά σάκχαρα, δεν είναι το ίδιο με τη λευκή ζάχαρη ή τα τεχνητά γλυκαντικά. Ο ακριβής συνδυασμός της φρουκτόζης και της γλυκόζης βοηθά το σώμα να ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Ορισμένα μέλια έχουν χαμηλό υπογλυκαιμικό δείκτη, οπότε δεν μεταβάλλουν το σάκχαρο του αίματός σας.

Ενυδάτωση του δέρματος και βελτίωση της επιδερμίδας
Το μέλι βοηθά να αντιμετωπιστεί η ξηρότητα του δέρματος και η ακμή. Οι αντιβακτηριακές του ιδιότητες είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για το δέρμα και, όταν χρησιμοποιείται με άλλα συστατικά, το μέλι μπορεί επίσης να είναι ενυδατικό και θρεπτικό. Η ενυδατική του δράση οφείλεται στα μόρια των σακχάρων του, τα οποία βοηθούν το δέρμα να συγκρατεί το νερό.

Σε εμάς θα βρείτε αγνά, μη νοθευμένα μέλια από την Ιερά Μονή των Αγίων Αυγουστίνου και Σεραφείμ του Σαρώφ, που βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό Τρίκορφο του νομού Φωκίδος.

Βρείτε τα στην κατηγορία Μελισσοκομικά Προϊόντα!

 

22.01.2022 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Διαβάστε επίσης
ΠΙΣΩ ΣΤΑ ΝΕΑ