PRINT

Πώς να επιλέξω κολλαγόνο; Μπορώ να πίνω κολλαγόνο κάθε μέρα;

Το κολλαγόνο είναι ένα πολύ δημοφιλές συμπλήρωμα στις μέρες μας. Η βασική ερώτηση που απασχολεί πολλούς απο εμάς είναι: Έχει αποτέλεσμα; Μπορώ να πίνω κάθε μέρα;

Τι είναι το κολλαγόνο;

Το κολλαγόνο είναι μια φυσική πρωτεΐνη στο σώμα και παίζει βασικό ρόλο στη διαμόρφωση του δομικού πλαισίου των κυττάρων και των ιστών. Παρέχει υποστήριξη, δύναμη και ελαστικότητα στο δέρμα, τα οστά και τον συνδετικό ιστό. Το κολλαγόνο παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στις κυτταρικές διεργασίες, συμπεριλαμβανομένης της ανοσολογικής απόκρισης, της κυτταρικής επικοινωνίας και της επιδιόρθωσης ιστών, και εμπλέκεται στις διαδικασίες που είναι απαραίτητες για την επισκευή και συντήρηση των ιστών.

Mερικές κοινές εφαρμογές των συμπληρωμάτων κολλαγόνου περιλαμβάνουν:

-διατήρηση της δομής του δέρματος
-επούλωση πληγών
-υποστήριξη αντιγήρανσης
-θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας, μιας κοινής αιτίας πόνου στις αρθρώσεις
-πρόληψη της οστικής απώλειας
-βελτίωση μυϊκής μάζας
-υγεία μαλλιών και νυχιών

Ποιες μορφές κολλαγόνου υπάρχουν;

Υπάρχουν σχεδόν 30 διαφορετικοί τύποι κολλαγόνου που έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής. Ο πιο άφθονος τύπος κολλαγόνου που υπάρχει στο ανθρώπινο σώμα είναι αυτός του Τύπου Ι (πάνω από το 90% του κολλαγόνου στο σώμα είναι τύπου Ι) αλλά υπάρχουν και σημαντικές ποσότητες Τύπου II, III και IV.

Κολλαγόνο Ι- βρίσκεται σε οστά, τένοντες, όργανα.
Κολλαγόνο ΙΙ- βρίσκεται κυρίως στον χόνδρο
Κολλαγόνο III- βρίσκεται κυρίως σε δικτυωτές ίνες (λεπτός ινώδης συνδετικός ιστός που εμφανίζεται σε δίκτυα για να σχηματίσει τον υποστηρικτικό ιστό πολλών οργάνων).
Κολλαγόνο IV- βρίσκεται στη βασική μεμβράνη των κυτταρικών μεμβρανών (ένα λεπτό μη κυτταρικό στρώμα που βρίσκεται μεταξύ των επιθηλιακών κυττάρων και του συνδετικού ιστού που βρίσκεται κάτω από αυτά, που αποτελείται από κολλαγόνο και άλλες πρωτεΐνες και έχει μια ποικιλία λειτουργιών, όπως υποστήριξη και διήθηση)
Κολλαγόνο V- που βρίσκεται στα μαλλιά, τα νύχια

Το βόειο κολλαγόνο που παράγεται από αγελάδες περιέχει τους τύπους I & III. Το θαλάσσιο κολλαγόνο που παρασκευάζεται από ψάρια περιέχει τύπου Ι & ΙΙ. Το κολλαγόνο πουλερικών περιέχει τύπου II και το κολλαγόνο μεμβράνης αυγού περιέχει τους τύπους I & V.

Ποια είναι η καλύτερη πηγή κολλαγόνου;

Όταν εξετάζετε το κολλαγόνο που προέρχεται από βοοειδή, χοιρινό ή πουλερικά, αναζητείστε προϊόντα στα οποία αναγράφεται οτι τα βοοειδή είναι ελευθέρας βοσκής ή “τρέφονται με χόρτο”. Στα ζώα που τρέφονται σε βοσκοτόπια παρέχεται άφθονη βοσκή ώστε να μπορούν να περιφέρονται ελεύθερα και να βόσκουν σε αυτόχθονα και καλλιεργημένα μέρη. Αυτό το σύστημα είναι ευεργετικό για το περιβάλλον επειδή γονιμοποιεί φυσικά το έδαφος και μειώνει την ποσότητα των σιτηρών που παράγονται ως τροφή για τα ζώα αλλά και για την υγεία των ίδιων το ζώων με αποτέλεσμα το κολλαγόνο που παράγεται απο αυτά να είναι αναβαθμισμένο ποιοτικά.

Μπορώ να πίνω κολλαγόνο κάθε μέρα;

Το κολλαγόνο θεωρείται γενικά ένα ασφαλές συμπλήρωμα για καθημερινή χρήση. Στην πραγματικότητα, οι περισσότερες μελέτες που εξέτασαν τα συμπληρώματα κολλαγόνου αφορούσαν σταθερή ημερήσια πρόσληψη, και καμία από αυτές τις μελέτες δεν βρήκε σημαντικές παρενέργειες.

Υπάρχει κάτι που πρέπει να γνωρίζω πριν την ένταξη του συμπληρώματος κολλαγόνου στην καθημερινότητα μου;

Υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να έχετε υπόψη σας πριν κάνετε τα συμπληρώματα κολλαγόνου μέρος της καθημερινότητάς σας, καθώς υπάρχουν πιθανές αρνητικές συνέπειες που σχετίζονται με τη λήψη τους. Η υπερβολική λήψη κολλαγόνου μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα, δυσκοιλιότητα η διάρροια.
Πάντα να ελέγχετε με έναν γιατρό πριν ξεκινήσετε ένα συμπλήρωμα κολλαγόνου, καθώς μπορεί να αντιδράσουν με ορισμένα φάρμακα, όπως αντιπηκτικά, και μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο αιμορραγίας. Επιπλέον, ορισμένα συμπληρώματα κολλαγόνου μπορεί να είναι μολυσμένα με βαρέα μέταλλα, όπως ο μόλυβδος ή ο υδράργυρος, ειδικά εάν προέρχονται από ψάρια ή άλλες θαλάσσιες πηγές. Γι’αυτό ειδικά σε αυτή την κατηγορία κολλαγόνων πρέπει να γίνονται έλεγχοι απο ανεξάρτητες πηγές.

Τέλος ίσως να πρέπει να αποφύγετε το συμπλήρωμα κολλαγόνου εάν έχετε δυσανεξία στην ισταμίνη ή σύνδρομο ενεργοποίησης μαστοκυττάρων. Το μεγαλύτερο μέρος του κολλαγόνου ζυμώνεται και η διαδικασία ζύμωσης μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ισταμίνης.


Τι δοσολογία να πάρω;

Τα πεπτίδια κολλαγόνου θεωρούνται συνήθως η καλύτερη μορφή κολλαγόνου. Το υδρολυμένο κολλαγόνο σημαίνει ότι το κολλαγόνο έχει διασπαστεί σε μικρά πεπτίδια, τα οποία είναι εύκολο να αφομοιωθούν από το σώμα. Η κατανάλωση κολλαγόνου με βιταμίνη C δίνει στο σώμα την καλύτερη ευκαιρία να εκμεταλλευτεί πλήρως το κολλαγόνο που καταναλώνεται διότι η βιταμίνη C θα βελτιστοποιήσει τη βιοδιαθεσιμότητα του συμπληρώματος κολλαγόνου επειδή είναι απαραίτητη για να συμβεί η σύνθεση του.

H συνιστώμενη δόση των πεπτιδίων κολλαγόνου μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με το προϊόν που χρησιμοποιείτε και τις ατομικές σας ανάγκες υγείας. Σε γενικές γραμμές, τα περισσότερα συμπληρώματα πεπτιδίων κολλαγόνου συνιστούν τη λήψη μίας έως δύο μεζέδων (ή 10 έως 20 γραμμαρίων) την ημέρα, αναμεμειγμένα με νερό ή προσθήκη σε ένα smoothie ή άλλο ρόφημα.

Διαβάστε επίσης: Τρόποι αύξησης του επιπέδου κολλαγόνου στον οργανισμό

Δείτε τα υδρολυμένα κολλαγόνα απο ζώα ελευθέρας βοσκής της LifeTree

04.10.2023 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
04.10.2023 ΜΕΛΕΤΕΣ
Διαβάστε επίσης
08.11.2023 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Χωρίς γλουτένη Χαμηλών υδατανθράκων Χωρίς ζάχαρη

Κλασσική κρεμ μπρουλέ ΧΩΡΙΣ ζάχαρη

Η κλασσική Crème brûlée με υλικά Sukrin, εμπνευσμένη από τον διατροφολόγο Καραμανίδη Βασίλη! Μπορείτε να τον βρείτε στο instagram: @vkaramanidis_dietitian και στη σελίδα του διατροφολογικού κέντρου https://vknutrition.gr/… Read More

ΠΙΣΩ ΣΤΑ ΝΕΑ ΠΙΣΩ ΣΤΙΣ ΜΕΛΕΤΕΣ