Όχι στη Γλουτένη!
Η γλουτένη μπορεί να κάνει δύσκολη τη ζωή πολλών ανθρώπων. Από τη μία, η αποφυγή των προϊόντων γλουτένης είναι ένα θετικό βήμα προς την υγιεινή διατροφή. Αλλά από την άλλη, η λαχτάρα για ένα ζεστό αφράτο ψωμί ή μια λαχταριστή πίτσα την κάνει ιδιαίτερα δύσκολη και η κατανάλωσή της μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας.
Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τα σημάδια δυσανεξίας στη γλουτένη, διότι υπάρχει πολύ μεγάλη παραπληροφόρηση πάνω στο θέμα. Ας δούμε πρώτα από όλα, τι είναι η γλουτένη.
Σύμφωνα με το ίδρυμα Κοιλιοκακικής νόσου, η γλουτένη απαντάται στις πρωτεΐνες του σιταριού, της σίκαλης και του κριθαριού. Βοηθάει να “κολλήσουν” τα τρόφιμα μεταξύ τους και να διατηρήσουν το σχήμα τους. Στην σύγχρονη μαγειρική χρησιμοποιείται όχι μόνο στη παρασκευή ψωμιού, αλλά και πάνω σε προϊόντα κρέατος και λαχανικών.
Ίσως να γνωρίζετε ότι κάποιοι άνθρωποι που ονομάζονται κοιλιοκακικοί, δεν μπορούν να φάνε γλουτένη.
Στην πραγματικότητα όμως υπάρχουν 3 διαφορετικές μορφές ενόχλησης τις οποίες μπορεί να πυροδοτήσει η γλουτένη:
• Κοιλιοκάκη
Ονομάζεται και δυσανεξία στη γλουτένη ή ακόμα και αλλεργία, αν και δεν πρόκειται για πραγματική αλλεργία. Είναι μια αυτοάνοση πάθηση στην οποία πρέπει να απέχεις από την γλουτένη εφόρου ζωής. Όταν έχεις κοιλιοκάκη, το να καταναλώσεις γλουτένη διεγείρει το ανοσοποιητικό σου σύστημα το οποίο επιτίθεται στο λεπτό έντερο και προκαλεί βλάβες και ατροφία. Η κατάσταση αυτή προκαλεί γαστρεντερικά προβλήματα και δυσαπορρόφηση θρεπτικών συστατικών.Η πάθηση διαγιγνώσκεται με αιματολογικές και ενδοσκοπικές εξετάσεις.
• Μη κοιλιοκακική ευαισθησία (Δυσανεξία στη γλουτένη)
Μια μεγάλη κατηγορία ανθρώπων η οποία έχει αρνητικές εξετάσεις για κοιλιοκάκη και έχει ευαισθησία στην γλουτένη, αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα γαστρεντερικά προβλήματα. Στη κατηγορία αυτή μπορεί να συμπεριληφθούν και φαινόμενα χρόνιων δερματικών προβλημάτων (κόκκινο δέρμα με κνίδωση). Δυστυχώς μια διάγνωση αυτής της κατηγορίας είναι πιο δύσκολη καθώς δεν υπάρχουν αξιόπιστα τεστ ακόμα.
• Αλλεργία στη γλουτένη
Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει άμεσες αντιδράσεις μετά την κατανάλωση γλουτένης, οι οποίες οδηγούν σε αναφυλαξία. Η κατηγορία αυτή θέλει άμεση ιατρική παρέμβαση γιατί μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο.
Στο σημείο αυτό, θα έπρεπε να σημειώσουμε ότι αυτές οι 3 καταστάσεις συνοδεύονται από δυσανεξία/αλλεργία και σε άλλες πρωτεΐνες των δημητριακών και όχι μόνο στην γλουτένη.
15 σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να βγάλετε τη γλουτένη από τη διατροφή σας:
1. Άμεσος ερεθισμός στο στόμα ή τον λαιμό μετά από την κατανάλωσης τροφής με γλουτένη
Αυτό το σύμπτωμα θα σας οδηγήσει αρκετά εύκολα στον γιατρό. Τα σημάδια αλλεργίας θα εμφανιστούν λίγα λεπτά ή κάποιες ώρες αμέσως μετά την κατανάλωση της τροφής.
2. Κνησμός στο δέρμα
Μερικές φορές εμφανίζεται κνησμός αρκετές ώρες μετά την κατανάλωση της τροφής. Αυτό μπορεί να είναι ένδειξη αλλεργίας ή δυσανεξίας στη γλουτένη.
3. Ναυτία ή κοιλιακό άλγος
Η δυσανεξία σε αυτή την περίπτωση πλήττει το έντερο. Έτσι τα συμπτώματα της μπορεί να περιλαμβάνουν ναυτία η κοιλιακό άλγος.
4. Υγρά μάτια ή φαγούρα στα μάτια
Φαίνεται ότι οι αλλεργίες στα τρόφιμα μπορεί να επηρεάσουν πολλά μέρη του σώματος. Ειδικά στα παιδιά μια αλλεργία, για παράδειγμα στο σιτάρι, μπορεί να περιλαμβάνει πρήξιμο και φαγούρα στα μάτια.
5. Αίσθηση πνιγμού στο λαιμό
Αυτό είναι το χειρότερο σενάριο στην άμεση αλλεργία και είναι σύμπτωμα αναφυλαξίας. Αν σας συμβεί επισκευθείτε άμεσα γιατρό διότι η αναφυλαξία είναι απειλητική για την ζωή μας και χρειάζεται ιατρική φροντίδα
6. Αίσθημα ψυχικής κόπωσης
Αποτελεί συχνό σύμπτωμα δυσανεξίας στην γλουτένη. Εάν αισθάνεστε απότομη πτώση της διάθεσης σας η το μυαλό σας να θολώνει (το λεγόμενο brain fog) μετά την κατανάλωση φαγητού με γλουτένη πιθανότατα έχετε δυσανεξία.
7. Ενόχληση στα άκρα
Συχνό σύμπτωμα δυσανεξίας είναι το μούδιασμα στα δάχτυλα, στους βραχίονες ή στα πόδια. Αυτό το σύμπτωμα μπορεί να εμφανιστεί ώρες ή ακόμα και μέρες μετά την κατανάλωση γλουτένης.
8. Γενικό αίσθημα κόπωσης
Σε μερικούς ανθρώπους η δυσανεξία στην γλουτένη προκαλεί μια γενικότερη αίσθηση κόπωσης. Σαν να “σκάβαμε όλη μέρα”.
9. Έντονοι πονοκέφαλοι
Σίγουρα ένας πονοκέφαλος μπορεί να προκληθεί από χίλιες δυο αιτίες. Εάν όμως έχετε πονοκεφάλους μαζί με άλλα συμπτώματα αυτής της λίστας, τότε μπορεί αυτοί να οφείλονται στην γλουτένη.
10. Φλεγμονή στις αρθρώσεις
Σε μερικούς ανθρώπους τα συμπτώματα δεν μένουν στην επιφάνεια του δέρματος αλλά προχωράνε ποιο μέσα στο σώμα. Σύμφωνα με τις μελέτες, αυτή είναι μια οδυνηρή αιτία μη κοιλιοκακικής ευαισθησίας στη γλουτένη.
11. Κοιλιακό φούσκωμα και πόνος
Αυτό το σύμπτωμα είναι πολύ συχνό ειδικά στις περιπτώσεις κοιλιοκάκης. Αν τα προβλήματα στο στομάχι σας είναι έντονα τότε θα πρέπει να γίνει έλεγχος για κοιλιοκάκη.
12. Αναιμία
Λόγω κακής δυσαπορρόφησης θρεπτικών συστατικών, συχνά εμφανίζεται αναιμία από έλλειψη σιδήρου.Η αναιμία είναι συχνό σύμπτωμα κοιλιοκάκης.
13. Ιστορικό κοιλιοκάκης
Εάν συγγενής σας έχει κοιλιοκάκη τότε υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να έχετε και εσείς.
14. Ερπητοειδής δερματίτιδα
Η ευαισθησία στη γλουτένη πολλές φορές εμφανίζεται με αυτό τον τρόπο.
15. Αρθρίτιδα
Η αρθρίτιδα πολλές φορές είναι σύμπτωμα κοιλιοκακικής αλλά και μη κοιλιοκακικής ευαισθησίας στη γλουτένη.
Εάν αναγνωρίσετε κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα στον εαυτό σας, τότε η επίσκεψη στο γιατρό είναι επιβεβλημένη.
Στη LifeTree μπορούμε να καλύψουμε διατροφικά όλους τους τύπους ενόχλησης της γλουτένης. Η σειρά άλευρων και έτοιμων μειγμάτων της Sukrin αποτελείται από ξηρούς καρπούς και σπόρους και δεν περιέχουν γλουτένη.
_
Πηγές
1. https://celiac.org/gluten-free-living/what-is-gluten/
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26043918
3. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/wheat-allergy/symptoms-causes/syc-20378897
4. https://gluten.org/resources/getting-started/celiac-disease-non-celiac-sensitivity-or-wheat-allergy-what-is-the-difference/
5. https://www.healthline.com/health/allergies/gluten-allergy-symptoms
6. https://www.beyondceliac.org/celiac-disease/non-celiac-gluten-sensitivity/what-is-it/
7. https://gut.bmj.com/content/65/12/1930.full
8. https://celiac.org/about-celiac-disease/related-conditions/dermatitis-herpetiformis/