PRINT

Όχι στη ζάχαρη! Διαβάστε τους 10 σημαντικότερους λόγους, για τους οποίους θα πρέπει να την αποφύγετε

Αυτοί είναι οι 10 σημαντικότεροι λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να αποφύγετε τη ζάχαρη (Ακολουθεί μεγάλο κείμενο, αλλά αξίζει να το διαβάσετε):

1. H ΖΑΧΑΡΗ ΕΙΝΑΙ ΕΘΙΣΤΙΚΗ!
Όπως και τα ναρκωτικά, η ζάχαρη διεγείρει την απελευθέρωση της ντοπαμίνης, μιας «αίσθησης ευχαρίστησης» στον εγκέφαλο. Καθώς λοιπόν καταναλώνουμε ζάχαρη, τα σώματά μας δημιουργούν περισσότερους υποδοχείς ντοπαμίνης που με τη σειρά τους μας οδηγούν σε περισσότερη ζάχαρη, με αποτέλεσμα έναν φαύλο κύκλο κατανάλωσής της.

2. Η ΖΑΧΑΡΗ ΒΛΑΠΤΕΙ ΤΟ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ
Με τη μείωση της αποτελεσματικότητας των λευκών αιμοσφαιρίων για ώρες μετά την κατανάλωση, η ζάχαρη υποβαθμίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και εμποδίζει την ικανότητά μας να καταπολεμήσουμε τις ασθένειες και τις λοιμώξεις.

3. Η ΖΑΧΑΡΗ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΜΕΤΑΛΛΩΝ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΜΑΣ
Εκτός από τις κενές θερμίδες χωρίς αξία στη διατροφή, η ζάχαρη κρατάει πραγματικά το σώμα μας μακριά από βασικά μεταλλικά στοιχεία. Εμποδίζει την αφομοίωση βασικών μετάλλων όπως το νάτριο, το κάλιο, το μαγνήσιο και το ασβέστιο. Αυτό μπορεί να αποδυναμώσει τα δόντια και τα οστά, προκαλώντας τερηδόνα και ασθένειες όπως η οστεοπόρωση.

4. Η ZΑΧΑΡΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ
Υπάρχει ένα παλιό ρητό: “Ο καρκίνος αγαπά τη ζάχαρη”. Η κατανάλωση υπερβολικής ζάχαρης προκαλεί στο σώμα μας την παραγωγή υπερβολικής ποσότητας ινσουλίνης, η οποία με τη σειρά της ενθαρρύνει την ανάπτυξη κυττάρων -κάτι καλό για υγιή κύτταρα, αλλά όχι για καρκινικά κύτταρα. Η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού, του παχέος εντέρου, του παγκρέατος και του ενδομητρίου.

5. Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΖΑΧΑΡΗΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΜΕΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΚΩΤΙ
Η εξευγενισμένη ζάχαρη είναι μισή γλυκόζη και μισή φρουκτόζη. Το ήπαρ είναι το μόνο όργανο που μπορεί να μεταβολίσει τη φρουκτόζη. Όταν όμως υπερβολική ποσότητα φρουκτόζης εισέρχεται στο ήπαρ, μετατρέπεται σε λίπος που μπορεί να συσσωρευτεί με την πάροδο του χρόνου και τελικά να οδηγήσει σε ασθένειες.

6. Η ΖΑΧΑΡΗ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΗΝ ΑΝΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΙΝΣΟΥΛΙΝΗ, ΠΟΥ ΣΥΝΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΑΒΗΤΗ ΚΑΙ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΒΑΡΟΥΣ
Η ινσουλίνη οδηγεί τη γλυκόζη στα κύτταρα μέσω της κυκλοφορίας του αίματος. Η αυξημένη γλυκόζη του αίματος είναι τοξική, άρα όταν δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σωστά υπερβολικές ποσότητες γλυκόζης, το πάγκρεας αρχίζει να εκκρίνει ινσουλίνη για να το αφαιρέσει από την κυκλοφορία του αίματος, οδηγώντας το σώμα να γίνει ανθεκτικό στην ινσουλίνη. Όταν το σώμα γίνει ανθεκτικό στην ινσουλίνη, το πάγκρεας σταματά να κάνει τη δουλειά του σωστά, γεγονός που συνεισφέρει στον διαβήτη τύπου ΙΙ. Η ινσουλίνη προκαλεί επίσης την αποθήκευση λίπους στο σώμα, γεγονός που οδηγεί στην παχυσαρκία.

7. Η ΖΑΧΑΡΗ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΓΗΡΑΝΣΗ
Η ζάχαρη μπορεί να προσκολληθεί σε πρωτεΐνες στην κυκλοφορία του αίματος, με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα AGEs (γλυκοτοξίνες), χημικές ουσίες που βλάπτουν την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, τα οποία είναι υπεύθυνα για τη διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος.

8. Η ΖΑΧΑΡΗ ΕΝΤΕΙΝΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ, ΤΟ ΑΓΧΟΣ, ΤΗ ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ, ΤΗΝ ΕΥΕΡΕΘΙΣΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΥΞΟΜΕΙΩΣΕΙΣ ΔΙΑΘΕΣΗΣ
Η κατανάλωση ζάχαρης οδηγεί σε εκτόξευση τόσο του σάκχαρου του αίματος, όσο και των επιπέδων της σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Όταν η ζάχαρη αποσυρθεί από το σύστημά μας, βιώνουμε μια «συντριβή» που δημιουργεί ένα αίσθημα εξάρτησης και θολούρας, τόσο στο σώμα μας όσο και στο μυαλό μας. Αυτό δεν είναι διασκεδαστικό για κανέναν.

9. Η ΖΑΧΑΡΗ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΗΝ ΥΠΕΡΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
Τα σάκχαρα εισέρχονται γρήγορα στην κυκλοφορία του αίματος, δημιουργώντας ταχείες διακυμάνσεις στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα που ενεργοποιούν την αδρεναλίνη και κάνουν τα παιδιά πιο ενεργά.

10. Η ΖΑΧΑΡΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ ΤΗΝ ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ ΜΑΣ
Η υψηλή κατανάλωση ζάχαρης μειώνει τα επίπεδα της “καλής” χοληστερόλης HDL, που βοηθά στην απομάκρυνση της LDL (ή αλλιώς “κακής”) χοληστερόλης από τα τοιχώματα των αρτηριών και έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τα επίπεδα τριγλυκεριδίων, έναν τύπο λίπους που βρίσκεται στο αίμα και που δημιουργεί αυξημένο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις.

Τα τεχνητά γλυκαντικά, αν και δεν παρασκευάζονται από ζάχαρη, θα πρέπει επίσης να αποφεύγονται με κάθε κόστος. Αυτά τα γλυκαντικά είναι φτιαγμένα από φορτία χημικών ουσιών, δεν έχουν απολύτως καμία διατροφική αξία και προκαλούν μια σειρά από επιβλαβείς παρενέργειες.

Τα φυσικά γλυκαντικά και ιδιαίτερα η Sukrin που παρασκευάζεται από τη ζύμωση φρούτων, δεν αυξάνουν καθόλου τη γλυκόζη του αίματος. Επιπλέον η Sukrin δεν περιέχει θερμίδες και είναι απόλυτα φιλική για τα δόντια μας! Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, προσφέροντας προστασία στον οργανισμό μας, αλλά και απόλαυση!

04.07.2018 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Διαβάστε επίσης
06.03.2024 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
06.03.2024 ΜΕΛΕΤΕΣ
ΠΙΣΩ ΣΤΑ ΝΕΑ