PRINT

Οδηγός αγοράς στέβια!

Στην αγορά υπάρχουν πάρα πολλά προϊόντα στέβιας σε διάφορες μορφές: υγρή, σε σκόνη, σε δισκία. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των προϊόντων έχουν πληρωτικά (πρόσθετα).
Τα γλυκαντικά με στέβια είναι ραφιναρισμένα εκχυλίσματα φύλλων στέβια που απομονώνονται απευθείας από το φύλλο του φυτού. Αφού καθαριστεί το εκχύλισμα, μπορεί να περιέχουν έναν γλυκοζίτη στεβιόλης ή και περισσότερους. Επειδή τα εκχυλίσματα στέβιας παρέχουν γλυκιά γεύση αλλά σε μικρό όγκο και βάρος, τα γλυκαντικά αυτά συχνά απαιτούν πληρωτικά ώστε να έχουν μια ομοιότητα με την κοινή μας ζάχαρη. Τα fillers προσθέτουν όγκο αλλά μόνο ελάχιστους υδατάνθρακες και θερμίδες σε κάθε μερίδα.

Τα πληρωτικά στα γλυκαντικά τα βοηθούν να ρέουν πιο εύκολα, δίνουν την αίσθηση του παχύρρευστου ή “γεμάτου” στο στόμα, βελτιώνουν τη γεύση και ενισχύουν τη γλυκύτητα.
Το πιο κοινό πληρωτικό στα γλυκαντικά της επιτραπέζιας στέβιας είναι η ερυθριτόλη. Τα υπόλοιπα πληρωτικά που μπορεί να βρείτε είναι διάφορα σάκχαρα όπως γλυκόζη, πολυόλες (ερυθριτόλη, ξυλιτόλη), διαλυτές ίνες (ινουλίνη, φρουκτοολιγοσακχαρίτες) και πολυσακχαρίτες (μαλτοδεξτρίνη).


Τι ακριβώς είναι ένα «φυσικό» γλυκαντικό;

Όλοι έχουμε διαβάσει σε ετικέτες σακχάρων, σιροπιών και γλυκαντικών ισχυρισμούς όπως “φυσικό”, “εντελώς φυσικό” ή “100% φυσικό”.
Αλλά τι είναι ένα “φυσικό” γλυκαντικό; Έχει υποστεί ελάχιστη επεξεργασία; Είναι εντελώς ανεπεξέργαστο; Είναι απαλλαγμένο από οτιδήποτε τεχνητό, συνθετικό και γενετικά τροποποιημένο; Είναι γλυκαντικό που παράγεται από τη φύση χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση; Μπορεί να παραχθεί συνθετικά με ζύμωση;

Η λογική αρχικά βασίζεται στην πηγή του υλικού, το οποίο πρέπει να βρίσκεται στη φύση. Σύμφωνα με τον FDA, όλα τα γλυκαντικά που “προέρχονται από φυσική πηγή”, όπως τα εκχυλίσματα φύλλων στέβιας, τα εκχυλίσματα monk fruit, η επιτραπέζια ζάχαρη, θεωρούνται φυσικά, ανεξάρτητα από το πόσο εξευγενισμένα και επεξεργασμένα μπορεί να είναι. Τεχνητά γλυκαντικά είναι μόνο αυτά που δεν βρίσκονται στη φύση και παράγονται συνθετικά.

Τα φυσικά γλυκαντικά μπορούν να παρασκευάζονται τεχνητά με ζύμωση ή ένζυμα. Όπως αναφέρεται στον ιστότοπο του FDA, τα συστατικά “που βρίσκονται στη φύση μπορούν να κατασκευαστούν τεχνητά και να παραχθούν πιο οικονομικά, με μεγαλύτερη καθαρότητα και πιο σταθερή ποιότητα από τα αντίστοιχα φυσικά.”
Πολλά φυσικά γλυκαντικά δεν απομονώνονται άμεσα και δεν εξάγονται από ένα φυτό. Αυτά τα “φυσικά γλυκαντικά” είναι συνθετικά αντίγραφα γλυκών συστατικών φυτών και συχνά αναφέρονται ως φυσικά γλυκαντικά. Συντίθενται με ζύμωση ή ένζυμα σε μια διαδικασία που αλλάζει χημικά ένα υλικό που απομονώνεται από ένα φυτό.

Τα προϊόντα της Sukrin όπως η Sukrin Gold λοιπόν είναι μια φυσική εναλλακτική στα γλυκαντικά καθώς παρασκευάζεται μέσω της ζύμωσης της γλυκόζης με μη γενετικά τροποποιημένο άμυλο καλαμποκιού με φυσική καλλιέργεια, όπως όταν παράγεται το γιαούρτι ή το τυρί. Το υγρό που προκύπτει αποξηραίνεται και προστίθεται λίγη στέβια για να δώσει τη γεύση, την υφή και το άρωμα της καστανής ζάχαρης.

Βρείτε όλα τα φυσικά γλυκαντικά εδώ!

Διαβάστε επίσης: Πως θα αποφύγω την επίγευση της στέβια;

 

05.12.2022 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Διαβάστε επίσης
ΠΙΣΩ ΣΤΑ ΝΕΑ