Ωμέγα-3 Συμπληρώματα διατροφής. Τι πρέπει να προσέχετε!
Ο μέσος Έλληνας κατά τη δεκαετία του ’60 κατανάλωνε κατά αναλογία Ω-3 και Ω-6 ένα προς ένα, πράγμα που σήμερα έχει ανατραπεί τελείως και η αναλογία των Ω-3 και Ω-6 να κοντεύει στο δεκαπέντε προς ένα υπέρ των ω-6, δημιουργώντας έτσι διατροφική ανισορροπία μεταξύ των δυο λιπαρών οξέων. (πηγή wikipedia)
Όταν ψωνίζετε ένα συμπλήρωμα Ωμέγα-3 θα πρέπει πάντα να διαβάζετε προσεκτικά την ετικέτα! Οι πληροφορίες που μπορείτε να βρείτε στην ετικέτα είναι οι παρακάτω:
Τύπος Ω-3
Πολλά συμπληρώματα ωμέγα-3 περιέχουν λίγα EPA και DHA – τους πιο σημαντικούς τύπους ωμέγα-3. Βεβαιωθείτε ότι το συμπλήρωμα περιέχει αυτά τα δυο λιπαρά οξέα σε ικανοποιητική ποσότητα.
Ποσότητα Ω-3
Ένα συμπλήρωμα μπορεί να λέει στο μπροστινό μέρος ότι περιέχει 1.000 mg ιχθυελαίου ανά κάψουλα. Ωστόσο θα πρέπει να αναζητήσετε την περιεκτικότητα τους σε EPA και DHA που φαίνεται αναλυτικά στο πίσω μέρος του.
Μορφή Ω-3
Για καλύτερη απορρόφηση, αναζητήστε FFA (ελεύθερα λιπαρά οξέα), TG, rTG (τριγλυκερίδια και αναμορφωμένα τριγλυκερίδια) και PL (φωσφολιπίδια), αντί για ΕΕ (αιθυλεστέρες).
Καθαρότητα και αυθεντικότητα
Προσπαθήστε να αγοράσετε προϊόντα που έχουν το πρότυπο GOED (Το πρότυπο GOED επικεντρώνεται στην οξειδωτική ποιότητα, τις περιβαλλοντικές προσμίξεις και τη μέτρηση των EPA και DHA) ή το σήμα πιστοποίησης IFOS ως σύμβολο διαφάνειας και ποιότητας. Το IFOS παρέχει στους καταναλωτές την βεβαιότητα αγοράς και κατανάλωσης προϊόντων Ω3 σύμφωνα με τα υψηλότερα πρότυπα ποιότητας, ασφάλειας και καθαρότητας στον κόσμο.
Φρεσκάδα
Τα ωμέγα-3 είναι επιρρεπή στην οξείδωση. Όταν οξειδωθούν έχουν μια άσχημη μυρωδιά και είναι λιγότερο ισχυρά ή ακόμη και επιβλαβή. Να ελέγχετε πάντα την ημερομηνία, να μυρίζετε το προϊόν και να βλέπετε αν περιέχει αντιοξειδωτικό όπως η βιταμίνη Ε.
Βιωσιμότητα
Προσπαθήστε να αγοράσετε ιχθυέλαιο που έχει πιστοποιήσει το MSC, το Ταμείο Περιβαλλοντικής Άμυνας ή κάποιου παρόμοιου οργανισμού. Τα μικρά ψάρια με μικρή διάρκεια ζωής τείνουν να είναι πιο βιώσιμα.
Περισσότερο DHA ή EPA;
Παρακάτω θα δούμε επιγραμματικά ποια κατηγορία λιπαρών οξέων βοηθάει περισσότερο σε συγκεκριμένες καταστάσεις.
• Αθλητές -> EPA
• Διαταραχές διάθεσης -> EPA
• Εγκυμοσύνη -> DHA
• Μείωση φλεγμονών -> EPA
• Υγεία βρεφών -> DHA
• Υγεία εγκεφάλου-> DHA
• Υγεία καρδιάς -> EPA και DHA
• Υγεία όρασης -> DHA
• Υγεία υπερηλίκων -> EPA και DHA
Ωμέγα 3 ή Μουρουνέλαιο;
Το ιχθυέλαιο εξάγεται συνήθως από τη σάρκα λιπαρών ψαριών όπως της ρέγκας, της σαρδέλας, του τόνου, της αντζούγιας, του κολιού, του σολωμού, της πέστροφας, της ρέγγας κ.α.
Το μουρουνέλαιο προέρχεται από τα συκώτια των μπακαλιάρων (μουρούνα).
Το μουρουνέλαιο έχει συνήθως χαμηλότερη περιεκτικότητα σε DHA/EPA από τα άλλα Ω-3 προϊόντα και βοηθάει περισσότερο στην υγεία των οστών αλλά και στη γενική βελτίωση του ανοσοποιητικού, χάρη στις μεγάλες περιεκτικότητες που έχει σε βιταμίνες D και A.