PRINT

Πώς να χρησιμοποιήσετε τη σκόνη Lucuma στο ψήσιμο και όχι μόνο

Το Lucuma είναι ο καρπός του δέντρου Pouteria lucuma που προέρχεται από τη Νότια Αμερική. Έχει ένα σκληρό, πράσινο εξωτερικό κέλυφος και απαλή, κίτρινη σάρκα με ξηρή υφή και γλυκιά γεύση που συχνά παρομοιάζεται με ένα μείγμα γλυκοπατάτας και καραμέλας βουτύρου. Με τον τίτλο «χρυσός των Ίνκας», το lucuma χρησιμοποιείται ως παραδοσιακό φάρμακο στη Νότια Αμερική εδώ και αιώνες. Επιπλέον, λόγω της γλυκιάς του γεύσης, χρησιμοποιείται ως μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση στην επιτραπέζια ζάχαρη και άλλα δημοφιλή γλυκαντικά.

Τι ακριβώς προσφέρει το Lucuma;

1. Πιο θρεπτικό από τα περισσότερα γλυκαντικά
Το Lucuma συνήθως βρίσκεται σε αποξηραμένη μορφή πούδρας και χρησιμοποιείται ως φυσικό γλυκαντικό. Μια κουταλιά της σούπας σκόνη lucuma παρέχει 30 θερμίδες, έχει φυτικές ίνες σε αντίθεση με τη ζάχαρη, τους μισούς υδατάνθρακες και 75% λιγότερα σάκχαρα από αυτή.
Μια κουταλιά της σούπας σκόνης lucuma παρέχει μια μικρή ποσότητα ασβεστίου, σιδήρου, καλίου, νιασίνης και βιταμίνης C καθιστώντας τη πιο θρεπτική από άλλα δημοφιλή γλυκαντικά.

2. Περιέχει ποικιλία αντιοξειδωτικών
Το Lucuma περιέχει μια ποικιλία από αντιοξειδωτικά, τα οποία είναι ενώσεις που βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες. Είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε πολυφαινόλες και καροτενοειδή, δύο ομάδων αντιοξειδωτικών, γνωστών για την αντιφλεγμονώδη δράση κατά του καρκίνου αλλά και για την προστασία της καρδιάς.
Έχει ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε ξανθοφύλλες, μια ομάδα καροτενοειδών υπεύθυνων για το κίτρινο χρώμα του lucuma που πιστεύεται ότι προάγουν την υγεία των ματιών και την καλή όραση.
Το Lucuma έχει βιταμίνη C, γνωστή για τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες, για την υποστήριξη της όρασης και για τα οφέλη στο ανοσοποιητικό σύστημα.

3. Μπορεί να ωφελήσει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα
Παρά το γεγονός ότι έχει υδατάνθρακες, το lucuma μπορεί να προσφέρει κάποια προστασία έναντι του διαβήτη τύπου 2, καθώς οι σύνθετοι υδατάνθρακες, όπως οι φυτικές ίνες που αποτελούν τους περισσότερους υδατάνθρακες στο lucuma, έχει αποδειχθεί ότι προάγουν τα υγιή επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Επιπλέον, οι διαλυτές φυτικές ίνες στο lucuma μπορεί να προστατεύσουν από τον διαβήτη βελτιώνοντας την ευαισθησία στην ινσουλίνη και αποτρέποντας τις αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα μετά από ένα γεύμα ή σνακ. Αποτρέπει τη δράση του ενζύμου άλφα-γλυκοσιδάση, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη διάσπαση των σύνθετων υδατανθράκων σε απλά σάκχαρα που τείνουν να αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

4. Μπορεί να προάγει την υγεία της καρδιάς
Το Lucuma μπορεί να προσφέρει κάποια προστασία από καρδιακές παθήσεις, πιθανότατα λόγω της περιεκτικότητάς του σε πολυφαινόλες. Οι πολυφαινόλες είναι ευεργετικές φυτικές ενώσεις που πιστεύεται ότι προστατεύουν από την υψηλή αρτηριακή πίεση και τις καρδιακές παθήσεις.

Η σκόνη lucuma παρασκευάζεται με αφυδάτωση και άλεση του καρπού του δέντρου lucuma σε λεπτή σκόνη. Έχει μια γλυκιά γεύση που μοιάζει με καραμέλα ή σιρόπι σφενδάμου, γεγονός που την καθιστά εξαιρετικό συστατικό για μια μεγάλη γκάμα συνταγών. Από αρτοσκευάσματα και «ωμά» επιδόρπια μέχρι smoothies, ακολουθούν χρήσεις αυτής της εκπληκτικής σκόνης:

Χρησιμοποιήστε τη σκόνη Lucuma στο ψήσιμο
Λόγω της γλυκιάς γεύσης της, η σκόνη lucuma μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο ζάχαρης σε πολλές συνταγές. Ωστόσο, πριν χρησιμοποιήσετε το lucuma στο ψήσιμο, να γνωρίζετε ότι δεν είναι τόσο γλυκό όσο η ζάχαρη, ούτε έχει την ίδια υφή με τη ζάχαρη. Στην πραγματικότητα, η σκόνη lucuma μοιάζει περισσότερο με αλεύρι στην υφή της παρά με ζάχαρη. Επομένως, όταν ψήνετε με σκόνη lucuma, είναι συνήθως καλύτερο να αντικαταστήσετε μερικές κουταλιές της σούπας από το αλεύρι που απαιτείται σε μια συνταγή με σκόνη lucuma. Στη συνέχεια αντικαταστήστε την ποσότητα ζάχαρης που απαιτείται σε παρόμοια ποσότητα lucuma.

Χρησιμοποιήστε Lucuma για να αρωματίσετε το παγωτό
Στο Περού, το lucuma χρησιμοποιείται συνήθως για παγωτό και επιδόρπια. Στην πραγματικότητα, το lucuma λέγεται ότι είναι η πιο δημοφιλής γεύση για παγωτό στο Περού. Χρησιμοποιήστε τη λοιπόν είτε σαν άρωμα όπως θα χρησιμοποιούσατε τη βανίλια είτε για αντικατάσταση της ζάχαρης.

Χρησιμοποιείστε το Lucuma για να φτιάξετε σνακ από φρούτα και λαχανικά
Δοκιμάστε να φτιάξετε σπιτικό σνακ από φρούτα με σκόνη lucuma.
Κόψτε τη σάρκα ενός ώριμου φρούτου σε κύβους και βάλτε τους κύβους σε ένα μπλέντερ.
Προσθέστε γιαούρτι και σκόνη lucuma κι ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Γεμίστε φορμάκια με το μείγμα και παγώστε τα.

Προσθέστε Lucuma στα Smoothies για πρόσθετη γλυκύτητα
Ειδικά τα πράσινα smoothies που συνδυάζουν φρούτα με πράσινα λαχανικά, όπως το λάχανο ή το σπανάκι, μπορούν να επωφεληθούν από τη φυσική γλυκύτητα της σκόνης lucuma, επειδή δεν είναι τόσο γλυκά όσο τα smoothies που περιέχουν μόνο φρούτα.

Φτιάξτε γάλα ξηρών καρπών με γεύση Lucuma
Με τη γεύση που μοιάζει με καραμέλα, η σκόνη lucuma είναι μια ενδιαφέρουσα προσθήκη σε κάθε σπιτικό γάλα ξηρών καρπών, είτε για γάλα αμυγδάλου, είτε για οποιοδήποτε άλλο είδος.

Φτιάξτε raw τρούφες σοκολάτας με Lucuma
Tο lucuma και το κακάο είναι ένας εξαιρετικός γευστικός συνδυασμός! Μπορείτε να ανακατέψετε τριμμένους ξηρούς καρπούς και χουρμάδες με lucuma και να φτιάξετε μπαλάκια που θα ρολάρετε στο κακάο.

Φτιάξτε ζεστή σοκολάτα
Εκτός από lucuma και κακάο, αναμείξτε και εκχύλισμα βανίλιας που βοηθά στην ανάδειξη της φυσικής γλυκύτητας της σκόνης lucuma με ζεστό φυτικό γάλα και φτιάξτε ρόφημα λαχταριστής σοκολάτας!

Προσθέστε τη σκόνη Lucuma στα σπιτικά βούτυρα ξηρών καρπών
Αναμείξτε στο μπλέντερ ανά 3 φλιτζάνια ξηρών καρπών, 2-3 κουταλάκια του γλυκού lucuma και 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι για χειροποίητο άλειμμα ξηρών καρπών.

Διάβασε εδώ για τα οφέλη της σκόνης lucuma!

Βρες το Lucuma εδω!

16.05.2023 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Διαβάστε επίσης
ΠΙΣΩ ΣΤΑ ΝΕΑ