PRINT

Πρωτεΐνη κάνναβης!

Πρωτεΐνη κάνναβης! Αυτός ο μικρός θησαυρός.

Τα τελευταία χρόνια έχουν μπει πολλές πρωτεΐνες στη διατροφή μας. Από ειδικά ροφήματα που χρησιμοποιούν όσοι γυμνάζονται ή θέλουν να χάσουν βάρος μέχρι προϊόντα καθημερινής διατροφής εμπλουτισμένα με πρωτεΐνες. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει το αλεύρι από σπόρους κάνναβης, ένα προϊόν πλούσιο σε πρωτεΐνη αλλά και τόσα άλλα θρεπτικά συστατικά.

Η πρωτεΐνη κάνναβης παράγεται από σπόρους ενός φυτού Cannabis Sativa. Οι μικροί αυτοί σπόροι χαρακτηρίζονται από υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και λιπαρά οξέα, συμπεριλαμβανομένων των ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρών οξέων. [1] [2] [3] Είναι από τις πιο πλούσιες φυτικές πηγές αμινοξέων.

Για μια καλύτερη σύγκριση, δείτε τον πίνακα στις φωτογραφίες του άρθρου, ο οποίος δείχνει την περιεκτικότητα σε αμινοξέα σε διάφορες πηγές πρωτεΐνης.


Είναι μια πλούσια πηγή φυτικών ινών

Σε 30 γραμμάρια πρωτεΐνης κάνναβης, υπάρχουν έως και 7-8g ινών, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 18-28% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης. Το περιεχόμενό του διαφέρει ανάλογα με το αν παρασκευάζεται από αποφλοιωμένους ή μη αποφλοιωμένους σπόρους κάνναβης. Οι ίνες είναι ένα ζωτικό συστατικό της διατροφής, παρόλο που είναι δύσκολο να αφομοιωθεί από το πεπτικό μας σύστημα.


Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε αντι-θρεπτικά συστατικά

Τα αντι-θρεπτικά συστατικά έχουν παρουσία στα δημητριακά, τους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους και τα όσπρια, και αποτελούν τη φυσική προστασία έναντι βακτηριακών λοιμώξεων ή πτηνών και εντόμων. Από την άλλη όμως για τον άνθρωπο, τα αντι-θρεπτικά συστατικά αποτελούν προβληματικό συστατικό επειδή δυσκολεύουν την πέψη των τροφίμων ενώ εμποδίζουν την απορρόφηση ανόργανων συστατικών και βιταμινών. Τα θρεπτικά συστατικά περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, φυτικό οξύ και τανίνες που μπορούν να βρεθούν σε πρωτεΐνες μπιζελιού ή σόγιας. Το φυτικό οξύ εμποδίζει την απορρόφηση σιδήρου, ασβεστίου, ψευδαργύρου και μαγνησίου ενω οι τανίνες μειώνουν την απορρόφηση σιδήρου. Η πρωτεΐνη κάνναβης χαρακτηρίζεται από χαμηλή ποσότητα αυτών των αντι-θρεπτικών συστατικών, καθιστώντας την καλύτερη πηγή μετάλλων. [6]


Ακόρεστα λίπη, μέταλλα και αντιοξειδωτικά

Η πρωτεΐνη κάνναβης παράγεται από σπόρους που έχουν συμπιεστεί για να ληφθεί έλαιο κάνναβης. Ακόμα και μετά την συμπίεση, οι σπόροι εξακολουθούν να έχουν περίπου το 10% της αρχικής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Το 80% της περιεκτικότητας σε λιπαρά της πρωτεΐνης κάνναβης είναι πολυακόρεστα λίπη. Περιέχουν ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα , όπως άλφα-λινολενικό οξύ (ALA) και γ-λινολενικό οξύ (GLA). Τα ωμέγα-6 και τα ωμέγα-3 υπάρχουν στην πρωτεΐνη κάνναβης σε αναλογία 3:1, που είναι πολύ κοντά στην ιδανική αναλογία πρόσληψης.

Οι σπόροι κάνναβης είναι μια πλούσια πηγή πολλών ανόργανων στοιχείων όπως μαγνήσιο, σίδηρο , ψευδάργυρο και φώσφορο. Οι σπόροι κάνναβης περιλαμβάνουν επίσης αμίδια λιγνίνης, τα οποία είναι σημαντικά για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες. [4]


Κατάλληλο για χορτοφάγους και vegan

Υπάρχουν πολλές πηγές φυτικών πρωτεϊνών, αλλά λόγω του προφίλ αμινοξέων, η πρωτεΐνη κάνναβης είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες. Είτε είστε vegan, χορτοφάγος είτε απλά προσπαθείτε να μειώσετε την πρόσληψη κρέατος, η πρωτεΐνη κάνναβης είναι μια εξαιρετική επιλογή. [5]


Είναι εύπεπτη

Ο συνδυασμός όλης της περιεκτικότητας σε αμινοξέα και της εύκολης πέψης καθιστά την πρωτεΐνη κάνναβης μια ενδιαφέρουσα επιλογή συγκρίσιμη με τις ζωικές πρωτεΐνες. [4]


Πώς να την χρησιμοποιήσετε;

• Σε νερό, γάλα ή φυτικό γάλα, σμούθι φρούτων, καφέ, χυμό, μηλόξυδο
• Σε ομελέτα, pancake, βάφλες, σούπες, ζωμούς, μπάρες, ψωμί και άλλες αρτοπαρασκευές

 

ΒΡΕΙΤΕ ΤΟ ΕΔΩ!

Συνταγή: Ψωμί με αλεύρι κάνναβης!


_
Πηγές

[1] https://www.medicalnewstoday.com/articles/308044
[2] https://examine.com/supplements/hemp-protein/
[3] https://www.medicalnewstoday.com/articles/323037
[4] https://www.healthline.com/nutrition/hemp-protein-powder
[5] https://purekana.com/blogs/news/hemp-protein-all-you-need-to-know/
[6] https://www.livestrong.com/article/88254-benefits-hemp-protein/

13.04.2021 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Διαβάστε επίσης
ΠΙΣΩ ΣΤΑ ΝΕΑ