PRINT

Πρωτεΐνη ορού γάλακτος- whey protein. Έχει παρενέργειες η κατανάλωση της;

Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος χρησιμοποιείται συχνά ως συμπλήρωμα διατροφής για το χτίσιμο μυών και τη διατήρηση των επιπέδων χοληστερόλης υπό έλεγχο. Αν και ο ορός γάλακτος προσφέρει πολλά οφέλη, πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι η πρωτεΐνη ορού γάλακτος έχει διάφορες παρενέργειες στην υγεία. Σε αυτό το άρθρο, ρίχνουμε μια πιο προσεκτική ματιά στις δυσμενείς επιπτώσεις της κατανάλωσης υπερβολικής πρωτεΐνης ορού γάλακτος.

Πρωτεΐνη ορού γάλακτος – μια σύντομη επισκόπηση

Το γάλα περιέχει δύο τύπους πρωτεΐνης, την πρωτεΐνη ορού γάλακτος και την καζεΐνη. Η πρωτεϊνη ορού γάλακτος,είναι ένα υποπροϊόν της παραγωγής τυριού και είναι υδατοδιαλυτή.

Οι ειδικοί αναφέρονται στην πρωτεΐνη ορού γάλακτος ως «πλήρη πρωτεΐνη» επειδή είναι πλούσια σε όλα τα αμινοξέα που χρειάζεται το ανθρώπινο σώμα για να χτίσει μύες, οστά, ιστούς, όργανα κ.λπ. Άλλες πλήρεις πρωτεΐνες είναι τρόφιμα όπως αυγά, κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα κλπ. Ένα από τα πλεονεκτήματα της πρωτεΐνης ορού γάλακτος είναι ότι αφομοιώνεται εύκολα και γρήγορα.Περιέχει επίσης βιοενεργά πεπτίδια που είναι γνωστά για τα πιθανά οφέλη τους για την υγεία, όπως η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες

Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι πρωτεΐνης ορού γάλακτος. Η concentrate (συμπυκνωμένη) πρωτεΐνη ορού γάλακτος περιέχει 70 έως 80 % πρωτεΐνη. Η Isolate (απομονωμένη) περιέχει 90% πρωτεΐνη και λιγότερα λιπαρά από τον πρώτο τύπο. Η Hydrolyzate (υδρολυμένη) είναι ένας προ-χωνεμένος τύπος που επιταχύνει την απορρόφηση πρωτεΐνης στο σώμα.

Οφέλη της πρωτεΐνης ορού γάλακτος

Αν και η πρωτεΐνη ορού γάλακτος καταναλώνεται ως συμπλήρωμα διατροφής, είναι πολά περισσότερα από ένα απλό συμπλήρωμα. Είναι μια λειτουργική «υπερτροφή» που βοηθάει πάρα πολύ στη ρύθμιση του σωματικού βάρους. Βοηθά επίσης στη δημιουργία μυϊκής μάζας και προσφέρει πολλά άλλα οφέλη για την υγεία τα οποία σχετίζονται άμεσα με τα αμινοξέα που περιέχει. Αυτή η πλήρης πρωτεΐνη είναι επίσης πολύ πλούσια σε αντιοξειδωτικά.

Παρακάτω είναι μερικά από τα οφέλη που μπορείτε να επιτύχετε με την κατανάλωση υψηλής ποιότητας πρωτεΐνης ορού γάλακτος τακτικά και με μέτρο:

-Βοηθά στην προώθηση της απώλειας βάρους.

-Βοηθά στην αύξηση της μυϊκής μάζας στο σώμα.

-Βοηθά στη θεραπεία του καρκίνου.

-Βοηθά στη μείωση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με τον HIV.

-Βοηθά στην αύξηση της γλουταθειόνης, μιας αντιοξειδωτικής ένωσης που είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και για την οικοδόμηση και την επισκευή των ιστών. στο σώμα σου.

-Βοηθά στη μείωση των τριγλυκεριδίων που σχηματίζονται από τη μετατροπή επιπλέον θερμίδων που ο οργανισμός δεν χρησιμοποιεί αμέσως.

-Βοηθά στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης ενώ αυξάνει την καλή χοληστερόλη (HDL).

-Βοηθά στην προώθηση της καλής λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.

-Βοηθά στην ενίσχυση της απόδοσης στον αθλητισμό.

-Βοηθά στη μείωση του χρόνου αποκατάστασης και των συμπτωμάτων που σχετίζονται με την υπερπροπόνηση.

Πότε πρέπει να παίρνετε πρωτεΐνη ορού γάλακτος;

Για να έχετε το μέγιστο όφελος απο την κατανάλωση της ακολουθείστε τις παρακάτω απλές οδηγίες

-Πάρτε την μισή ώρα με μια ώρα πριν την προπόνηση ενδυνάμωσης

-Πάρτε την για σνακ,σε ένα σεικ με λίγο ιχθυέλαιο ή ξηρούς καρπούς

Ο συνδυασμός λίπους βοηθά στην επιβράδυνση της πέψης, κάτι που με τη σειρά του είναι πολύ ωφέλιμο για εσάς καθώς τα επίπεδα ινσουλίνης στο σώμα σας παραμένουν ισορροπημένα. Προωθεί επίσης την απελευθέρωση της ορμόνης CCK, η οποία λέει στο σώμα πότε είναι γεμάτο.

-Πάρτε την μετά την προπόνηση
θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα ευεργετική καθώς έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λευκίνη, ένα αμινοξύ που απορροφάται εύκολα από τον οργανισμό. Μετά την άσκηση, οι μύες μας βρίσκονται σε μια κατάσταση αρνητικής ισορροπίας πρωτεΐνης, όπου τα ποσοστά αποικοδόμησης υπερισχύουν της σύνθεσης. Ο συνδυασμός της σύσπασης των μυών με επαρκή λευκίνη επιτρέπει τόσο την αποκατάσταση των μυών όσο και την ενίσχυση της σύνθεσης μετά την άσκηση.

Παρενέργειες της κατανάλωσης whey protein

Αν και η πρωτεΐνη ορού γάλακτος προσφέρει πολλά οφέλη, έχει επίσης μια σειρά από παρενέργειες. Είναι λοιπόν καλή για εσάς η πρωτεΐνη ορού γάλακτος; Για να το καταλάβουμε καλύτερα, ας ρίξουμε μια ματιά σε δεκαπέντε από τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτή η πρωτεΐνη στο σώμα σας.

Αύξηση βάρους (λίπους):

Σε πολλές περιπτώσεις, τα συμπληρώματα πρωτεΐνης ορού γάλακτος περιέχουν επιπλέον υδατάνθρακες με τη μορφή σακχάρων. Μερικά περιέχουν επίσης λίπη. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να πάρετε βάρος με τη μορφή λίπους, το οποίο είναι ανθυγιεινό. Μπορείτε επίσης να πάρετε βάρος εάν τρώτε υπερβολικά και λαμβάνετε ταυτόχρονα πρωτεΐνη ορού γάλακτος.

Σχηματισμός λίθων στα νεφρά:

Υπάρχει κίνδυνος σχηματισμού πέτρας στα νεφρά κατά την κατανάλωση πρωτεΐνης ορού γάλακτος. Αν και αυτό δεν είναι άμεση αιτία, οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτή η πρωτεΐνη μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση εάν ήδη υποφέρετε από αυτήν. Για να αποφευχθεί αυτό, θα πρέπει να καταναλώνετε επαρκείς ποσότητες φυτικών ινών και νερού.

Πεπτικά προβλήματα:

Επιλέξτε whey protein isolate ή concentrate καθώς δεν περιέχει λακτόζη που μπορεί να προκαλέσει πεπτικά προβλήματα όπως δυσκοιλιότητα, αέρια, φούσκωμα και πόνο στο στομάχι.

Κίνδυνος ουρικής αρθρίτιδας:

Αν και δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι άμεση αιτία της ουρικής αρθρίτιδας, μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα εάν την έχετε ήδη. Συνιστάται επίσης να συμβουλευτείτε έναν γιατρό πριν αρχίσετε να παίρνετε πρωτεΐνη ορού γάλακτος εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό ουρικής αρθρίτιδας.

Νεφρικά προβλήματα:

Η υπερβολική κατανάλωση πρωτεΐνης ορού γάλακτος μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα νεφρά, ειδικά αν υποφέρετε ήδη από προβλήματα στα νεφρά. Οι ειδικοί συνιστούν να παρακολουθείτε την πρόσληψη πρωτεΐνης ορού γάλακτος και να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να αποφύγετε τη μακροχρόνια βλάβη των νεφρών.

Ηπατικά προβλήματα:

Η υπερβολική κατανάλωση πρωτεΐνης ορού γάλακτος μπορεί να επιδεινώσει τα ηπατικά προβλήματα. Επομένως, είναι σημαντικό να καταναλώνετε πάντα πρωτεΐνες με μέτρο. Συνιστάται επίσης να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν πάρετε πρωτεΐνη ορού γάλακτος, καθώς μπορεί να επηρεάσει τα αποτελέσματα οποιουδήποτε φαρμάκου που παίρνετε για την πάθηση του ήπατος.

Κίνδυνος καρδιακής νόσου:

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η υπερβολική κατανάλωση πρωτεΐνης ορού γάλακτος μπορεί να έχει επικίνδυνες επιπτώσεις σε άτομα που πάσχουν από καρδιακές παθήσεις. Μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανακοπή, υψηλή αρτηριακή πίεση, μη φυσιολογικούς παλμούς και πλήρη απώλεια της καρδιακής λειτουργίας.

Αύξηση των επιπέδων οξέος στο αίμα:

Μια άλλη παρενέργεια της κατανάλωσης πρωτεΐνης ορού γάλακτος είναι η αύξηση των επιπέδων του pH του αίματος. Εάν υπάρχει πάρα πολλή πρωτεΐνη στο αίμα, τα νεφρά έχουν προβλήματα με το μεταβολισμό της. Αυτό οδηγεί σε αύξηση της οξύτητας του αίματος.

Ανάπτυξη οστεοπόρωσης:

Αυτή η κατάσταση σχετίζεται με την υπερβολική πρόσληψη πρωτεΐνης ορού γάλακτος. Η κατανάλωση πρωτεΐνης ορού γάλακτος σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να οδηγήσει σε ανισορροπία μετάλλων στα οστά, η οποία με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της πυκνότητας των ορυκτών των οστών.

Κόπωση και αδυναμία:

Λόγω των πεπτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν μερικοί άνθρωποι όταν καταναλώνουν πρωτεΐνη ορού γάλακτος, μπορεί επίσης να υποφέρουν από ανεπιθύμητες ενέργειες όπως υπερβολική κόπωση επίσης ως αδυναμία. Μπορεί επίσης να υποφέρουν από φούσκωμα, αέρια, μυϊκές κράμπες, πονοκέφαλο κ.λπ. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα ορισμένων ανθρώπων δεν μπορεί να επεξεργαστεί ή να διασπάσει την πρωτεΐνη που καταναλώνουν.

Αύξηση της κέτωσης:

Εάν βάλετε τον εαυτό σας σε μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες και υψηλή σε πρωτεΐνες, η ενέργεια καίγεται στο σώμα χρησιμοποιώντας λίπος. Όταν δεν υπάρχει λίπος, χρησιμοποιείται πρωτεΐνη. Αυτό ασκεί τεράστια πίεση στο συκώτι και γιαυτό θέλει προσοχή.

Διάρροια:

Μια άλλη παρενέργεια της υπερβολικής κατανάλωσης πρωτεΐνης ορού γάλακτος είναι η διάρροια. Είναι ένα μέρος της επίδρασης που έχει αυτή η πρωτεΐνη στο πεπτικό σύστημα. Μπορεί ακόμη και να υπάρχει αίμα στα κόπρανα, ειδικά μεταξύ των βρεφών.

Συριγμός:

Πολλοί άνθρωποι έχουν συχνά αλλεργικές αντιδράσεις στην πρωτεΐνη ορού γάλακτος, ειδικά εάν έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Τέτοια άτομα μπορεί να έχουν δυσκολία στην αναπνοή και μπορεί να υποφέρουν από συμπτώματα όπως συριγμό. Εάν εμφανίσετε αυτό το σύμπτωμα, θα πρέπει να συμβουλευτείτε αμέσως έναν γιατρό.

Πρήξιμο του λαιμού, του στόματος, των χειλιών:

Ένα άλλο σύμπτωμα που συνοδεύει μια αλλεργική αντίδραση στην πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι το πρήξιμο του λαιμού, του στόματος και των χειλιών. Αν και μπορεί να μην είναι επώδυνο, μπορεί να είναι εξαιρετικά άβολο και είναι καλύτερο να επισκεφτείτε έναν γιατρό για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχει προκληθεί σοβαρή βλάβη.

Ναυτία:

Αυτή είναι μια από τις κοινές παρενέργειες της λήψης πρωτεΐνης ορού γάλακτος. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι άνθρωποι υποφέρουν επίσης από εμετό. Το κλειδί για την αποφυγή αυτής της δυσάρεστης παρενέργειας είναι να μειώσετε την πρόσληψη πρωτεΐνης.

Αλληλεπίδραση με φάρμακα

Υπάρχει επίσης η πιθανότητα η πρωτεΐνη ορού γάλακτος να έχει αλληλεπίδραση με ορισμένα φάρμακα.

Για παράδειγμα, έχει βρεθεί ότι τα συμπληρώματα που παρασκευάζονται με αυτή την πρωτεΐνη μπορούν να μειώσουν την αποτελεσματικότητα της λεβοντόπα, η οποία είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για την εγκεφαλική διαταραχή της νόσου του Πάρκινσον XA που επηρεάζει το νευρικό σύστημα, προκαλώντας ακούσιες στιγμές όπως δυσκολία στην ισορροπία, τρέμουλο, δυσκαμψία κ.λπ.

Τα συμπληρώματα πρωτεΐνης ορού γάλακτος μπορεί επίσης να μειώσουν την αποτελεσματικότητα του Alendronate, του φαρμάκου που συνταγογραφείται σε ασθενείς με οστεοπόρωση. Μπορεί να μειώσει την ικανότητα του σώματος να απορροφά το φάρμακο, καθιστώντας το λιγότερο αποτελεσματικό.

Μπορεί επίσης να έχει δυσμενή επίδραση στην αποτελεσματικότητα των αντιβιοτικών Τετρακυκλίνη και Κινολόνη.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι οι διαβητικοί ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν αλλαγές σακχάρου στο αίμα όταν καταναλώνουν συμπληρώματα πρωτεΐνης.

 

Ιδανική δόση

Θα πρέπει ιδανικά να παίρνετε 1 με 2 μεζούρες πρωτεΐνη ορού γάλακτος καθημερινά. Ωστόσο, εάν δεν είστε σίγουροι για τη δοσολογία, διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες σερβιρίσματος στη συσκευασία.

Συμπέρασμα

Τελικά είναι η κατανάλωση πρωτεΐνης ορού γάλακτος καλή για μένα ή όχι;
Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι ένα συμπλήρωμα με σημαντικά οφέλη για την υγεία, ειδικά των σωματικά δραστήριων ατόμων που έχουν αυξημένες ανάγκες σε πρωτεϊνη.Απο τα πιο σημαντικά οφέλη της είναι οτι ενισχύει τη σύνθεση μυϊκής πρωτεΐνης και την ανάπτυξη της άλιπης μυϊκής μάζας, βοηθάει στην απώλεια βάρους και στη μείωση της χοληστερόλης . Ωστόσο η υπερβολική κατανάλωση ενέχει κινδύνους, ειδικά όταν έχουμε χρόνια προβλήματα υγείας. Για να αποφύγετε τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες καταναλώστε με μέτρο whey protein καλής ποιότητας, μέχρι 2 μεζούρες καθημερινά. Φροντίστε να διαβάσετε τα συστατικά του κάθε προϊόντος και να επιλέξετε συμπλήρωμα με “καθαρή ετικέτα”, χωρίς πρόσθετα, τεχνητά γλυκαντικά και αρώματα.

Βιβλιογραφία

The Effect of Whey Protein Supplementation on Vascular and Cognitive Function in Older Adults

The effects of whey protein on blood pressure: A systematic review and dose-response meta-analysis of randomized controlled trials

Whey Proteins Reduce Appetite Stimulate Anorexigenic Gastrointestinal Peptides and Improve Glucometabolic Homeostasis in Young Obese Women

Cholestatic liver injury associated with whey protein and creatine supplements

Ανακαλύψτε τη σειρά Keto whey isolate, εμπλουτισμένη με mct oil που βοηθάει στην βελτίωση του μεταβολισμού και τη λειτουργία του εγκεφάλου!

07.11.2023 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Διαβάστε επίσης
ΠΙΣΩ ΣΤΑ ΝΕΑ