PRINT

Προβιοτικά -ή- Πρεβιοτικά;

Τελευταία ακούμε πολύ συχνά τις λέξεις προβιοτικό και πρεβιοτικό.
Παρόλο που “ακούγονται” τα ίδια, τα προβιοτικά διαφέρουν από τα πρεβιοτικά όσον αφορά τον ρόλο τους στο γαστρεντερικό σύστημα.

Ποιες είναι όμως οι διαφορές τους;

Οι πρεβιοτικές ίνες είναι ένα μη εύπεπτο μέρος σε τροφές όπως μπανάνες, κρεμμύδια και σκόρδο, αγκινάρα της Ιερουσαλήμ, φλούδα του μήλου, ρίζα κιχωρίου, φασόλια και πολλά άλλα. Οι πρεβιοτικές ίνες περνάνε από το λεπτό έντερο και είναι ζυμωμένες όταν φτάνουν στο παχύ έντερο.
Αυτή η διαδικασία ζύμωσης τροφοδοτεί ωφέλιμες βακτηριακές αποικίες (συμπεριλαμβανομένων των προβιοτικών βακτηριδίων) και συμβάλλει στην αύξηση του αριθμού των επιθυμητών βακτηρίων στο πεπτικό-γαστρεντερικό μας σύστημα που συνδέονται με την καλύτερη υγεία και τον μειωμένο κίνδυνο πολλών ασθενειών.

Τα προβιοτικά είναι ζωντανά ευεργετικά βακτήρια που δημιουργούνται φυσικά από τη διαδικασία ζύμωσης σε τρόφιμα όπως γιαούρτι, λάχανο λάχανο, Miso, kimchi και άλλα.
Δεδομένου ότι κάθε σώμα είναι διαφορετικό, είναι απαραίτητο να καθορίσουμε ποια προβιοτικά θα είναι χρήσιμα στο δικό μας σύστημα. Επιπλέον, είναι σημαντικό να βεβαιωθούμε ότι τα βακτήρια στα προβιοτικά συμπληρώματα είναι ζωντανά. Τα προβιοτικά βακτήρια είναι εύθραυστα και μπορούν εύκολα να θανατωθούν από το στομάχι, το χρόνο και τη ζέστη.

Οφέλη των προβιοτικών
Τα ευεργετικά αποτελέσματα των προβιοτικών έχουν αποδειχθεί ευρέως. Οι επαγγελματίες υγείας συχνά συνιστούν προβιοτικά σε μορφή συμπληρώματος σε ασθενείς που παίρνουν αντιβιοτικά, σε μια προσπάθεια επαναδημιουργίας της χλωρίδας με επιθυμητά βακτηρίδια μετά την εξάλειψη τόσο των ευεργετικών όσο και των ανεπιθύμητων βακτηρίων από την χρήση της αντιβίωσης.

Οφέλη των πρεβιοτικών
Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι τα πρεβιοτικά βοηθούν στην αύξηση των βακτηρίων που βρίσκονται ήδη στο έντερο, τα οποία μειώνουν τον κίνδυνο ασθενειών και βελτιώνουν τη γενική ευημερία. Οι πρεβιοτικές ίνες δεν είναι τόσο εύθραυστες όσο τα προβιοτικά βακτήρια επειδή δεν επηρεάζονται από τη θερμότητα, το οξύ του στομάχου ή το χρόνο.
Η επιστημονική βιβλιογραφία δείχνει ότι η αύξηση της πρόσληψης πρεβιοτικών ινών υποστηρίζει την ανοσία, την πεπτική υγεία, την οστική πυκνότητα, τη διαχείριση του βάρους και την υγεία του εγκεφάλου.

Φυσικά, ας μην ξεχνάμε ότι η μεγαλύτερη επένδυση στην γαστρεντερική υγεία είναι η διατροφή.

Στην LifeTree θα βρείτε μια σειρά από προβιοτικά της Kirkman, μια εταιρεία που κάνει εκτενής ελέγχους στα προϊόντα της για να βεβαιώσει ότι είναι απαλλαγμένα από αλλεργιογόνα και βαρέα μέταλλα, καθώς και την σειρά Sukrin FiberSirup, που αποτελείται από φυσικά γλυκαντικά από πρεβιοτικές ίνες με ελάχιστο γλυκαιμικό δείκτη, κατάλληλο και για διατροφή χαμηλών υδατανθράκων.

24.02.2019 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Διαβάστε επίσης
ΠΙΣΩ ΣΤΑ ΝΕΑ