PRINT

Sibo και δυσανεξία στην ισταμίνη!

Επηρεάζει το SIBO τη δυσανεξία στην ισταμίνη και τη δράση του ενζύμου DAO;

Η βακτηριακή υπερανάπτυξη του λεπτού εντέρου (sibo) είναι μια πάθηση του εντέρου που απασχολεί πλεον πολλούς γαστρεντερολόγους και βασανίζει αμέτρητους ασθενείς.

Η ισταμίνη είναι μια χημική ουσία που συμμετέχει στις λειτουργίες του ανοσοποιητικού σας συστήματος, του γαστρεντερικού και του κεντρικού νευρικού συστήματος. Ως νευροδιαβιβαστής, μεταφέρει σημαντικά μηνύματα από το σώμα στον εγκέφαλο ενώ αποτελεί διεγέρτη της έκκρισης του οξέος στο στομάχι, το οποίο βοηθάει στην διάσπαση και την πέψη των τροφών.

Ποιες είναι οι αιτίες που προκαλούν συνήθως αυτή την κατάσταση;

Οι πιο σημαντικές αιτίες είναι:
– Αντιόξινα φάρμακα
– Στρες
– Χαμηλή παραγωγή οξέος στομάχου
– Υπερβολική χρήση αντιβιοτικών
– Ζητήματα μεθυλίωσης (οδηγεί σε μειωμένη παραγωγή και έκκριση χολής)
– Η δυσανεξία στην ισταμίνη είναι επίσης μια απο τις συνήθεις αιτίες

Είναι άγνωστο πόσοι βασανίζονται με τη δυσανεξία στην ισταμίνη. Τα συμπτώματα της δυσανεξίας στην ισταμίνη είναι πολλά και οι θεραπείες είναι συχνά άγνωστες ή απλώς κατασταλτικές στην καλύτερη περίπτωση.

Ας αναλύσουμε με ποιο τρόπο η δυσανεξία στην ισταμίνη μπορεί να προκαλέσει SIBO. Θα το πάμε βήμα-βήμα για να δείτε πώς τα βακτήρια στο λεπτό έντερο συμβάλλουν στην δυσανεξία στην ισταμίνη:
01 – Το λεπτό σας έντερο υποτίθεται ότι δεν έχει τόσα βακτήρια μέσα του. Έχει ενσωματωμένες άμυνες για να μην συμβεί αυτό.
02 – Η βακτηριακή υπερανάπτυξη στο λεπτό έντερο μπορεί να παράγει ισταμίνη. Τα ίδια τα βακτήρια μπορούν να παράγουν ισταμίνη.
03 – Το ένζυμο DAO, το οποίο βρίσκεται στο λεπτό και στο παχύ έντερο σας, εργάζεται σκληρά για να μειώσει την ισταμίνη από τα τρόφιμα, τα ποτά και τα βακτήρια.
04 – Το ένζυμο DAO κατακλύζεται από όλη την ισταμίνη και δεν μπορεί να την ξεφορτωθεί.
05 – Η περίσσεια ισταμίνης συμβάλλει στη δυσλειτουργία του εντέρου – συμπεριλαμβανομένης της διαρροής του εντέρου, της φλεγμονής, της τροφικής δυσανεξίας και των αλλαγών στις κινήσεις του εντέρου.
06 – Η ισταμίνη στο πεπτικό σας σύστημα απορροφάται στο αίμα σας και κυκλοφορεί σε ολόκληρο το σώμα σας – συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, του δέρματος, της καρδιάς, των πνευμόνων, του ήπατος.
07 – Υψηλότερη ισταμίνη σε αυτά τα όργανα και τους ιστούς οδηγεί σε συμπτώματα κεφαλαλγίας και ευερεθιστότητας (εγκέφαλος), κόκκινο πρόσωπο, καυτό, ιδρωμένο δέρμα, έκζεμα, ψωρίαση και κόκκινες γραμμές αν γρατζουνιστεί (δέρμα), αυξημένο καρδιακό ρυθμό (καρδιά), δυσκολία στην αναπνοή και άσθμα (πνεύμονες ), αυξημένη χρήση της μεθυλίωσης και θρεπτικών ουσιών που υποστηρίζουν τη μεθυλίωση (ήπαρ).
08 – Ακόμα κι αν το ένζυμο DAO εργάζεται σκληρά για να αρχίσει να διασπά την ισταμίνη, εάν υπάρχουν επιπλέον μπλοκαρίσματα σε άλλα ένζυμα, τα επιβλαβή επίπεδα αλδεϋδών θα αυξηθούν. Οι αλδεΰδες είναι πολύ τοξικές και οδηγούν σε μεγάλο αριθμό συμπτωμάτων. Η βιταμίνη Β1, γνωστή ως θειαμίνη, είναι ένας σημαντικός παράγοντας που βοηθά στη μείωση των αλδεϋδών.

Στο σημείο αυτό ας δούμε ξανά τα βήματα 1 και 2, πιο προσεκτικά.
Το λεπτό έντερο έχει κάποια βακτήρια (και έτσι θα έπρεπε). Τα περισσότερα βακτήρια, ωστόσο, θα πρέπει να βρίσκονται στο παχύ έντερο.
« Η πυκνότητα των βακτηρίων αυξάνεται από 100 βακτήρια στο εγγύς λεπτό έντερο σε 100.000.000 στον περιφερικό ειλεό (τελικού τμήματος λεπτού εντέρου) και 1.000.000.000.000 στο κόλον. »

Η βακτηριακή υπερανάπτυξη συγκρατείται από τη φυσική άμυνα του λεπτού εντέρου.
« Το επιθήλιο του λεπτού εντέρου βρίσκεται συνεχώς σε επαφή με τα αντιγόνα των τροφίμων, τα εντερικά βακτήρια και τα πιθανά παθογόνα που εισέρχονται στον ξενιστή μέσω της διατροφής. Το βακτηριακό φορτίο στο λεπτό έντερο είναι χαμηλό και αυξάνεται περιφερικά. Για να διατηρήσει τον αριθμό των βακτηρίων σε χαμηλά επίπεδα, το λεπτό έντερο χρησιμοποιεί την κινητικότητά του για να σαρώσει τα βακτήρια, τη βλέννα και τα αντιβακτηριακά μόρια που εκκρίνονται στο γαστρικό οξύ, τον χολικό χυμό, καθώς και ουσίες που παράγονται από την κοινή μικροχλωρίδα και τα επιθηλιακά κύτταρα, όπως τα κύτταρα Paneth. »

Συνοπτικά:
Το λεπτό έντερο έχει ενσωματώσει άμυνες για να κρατήσει μακριά την υπερανάπτυξη βακτηρίων. Εάν έχετε SIBO, τότε οι άμυνές σας είναι πεσμένες.

Αποκαταστήστε την άμυνα του λεπτού εντέρου σας με:
– Βαθύ ξεκούραστο ύπνο
– Μείωση του στρες
– Τρώγοντας με ηρεμία
– Αποφεύγοντας τα αντιόξινα
– Μασώντας καλά το φαγητό σας
– Πηγαίνοντας στην τουαλέτα άμεσα όταν νιώθετε την επιθυμία
– Τρώγοντας συνειδητά (όχι τηλεόραση, τηλέφωνο, αυτοκίνητο, εργασία)
– Υποστηρίζοντας την παραγωγή χολής με ταυρίνη και φωσφατιδυλοχολίνη

Τι πρέπει να γνωρίζετε:
01 – Η δυσανεξία στην ισταμίνη συνδέεται συνήθως με λοιμώξεις. Βρείτε τες και εξαλείψτε τες. Το έλαιο ρίγανης, το καπρυλικό οξύ και η αλλισίνη είναι αποτελεσματικά στην εξάλειψη πολλών μορφών βακτηρίων, ιών και άλλων λοιμώξεων του εντέρου.
02 – Το SIBO συνδέεται με πολλές αιτίες. Η καταπολέμηση του με αντιβιοτικά δεν είναι πάντα η σωστή λύση.
03 – Υποστηρίξτε την παραγωγή οξέος στομάχου με βεταΐνη HCl, να είστε ήρεμοι καθώς τρώτε και να μασάτε καλά την τροφή σας!
04 – Υποστηρίξτε την παραγωγή χολικού οξέος με ταυρίνη και φωσφατιδυλοχολίνη.
05 – Ενώ μελετάται η ροή της χολής, μπορεί κανείς να εξετάσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει το Ox Bile για να βοηθήσει στην εξάλειψη των λοιμώξεων τοπικά στο λεπτό έντερο. Χρησιμοποιήστε το μακριά από το φαγητό πριν τον ύπνο για καλύτερο αποτέλεσμα. Πιείτε με ένα ποτήρι νερό.
06 – Tο μασαζ σπλαχνικής κινητοποίησης είναι εκπληκτικό για το άνοιγμα του ήπατος και της χοληδόχου κύστης.
07 – Υποστηρίξτε με μορφές προβιοτικών που βοηθούν στην εξισορρόπηση της ισταμίνης τοπικά στο έντερο.
08 – Υποστηρίξτε την αποβολή της ακετυλαλδεΰδης χρησιμοποιώντας μια πολυβιταμίνη που παρέχει όλα τα απαραίτητα συστατικά. Οι σημαντικότερες βιταμίνες είναι η βιταμίνη Β1, η θειαμίνη.
09 – Να γνωρίζετε ότι η διαδικασία παίρνει χρόνο. Αν είστε συστηματικοί θα βλέπετε συνεχές όφελος.

 
Παρακάτω μπορείτε να βρείτε συμπληρώματα τα οποία θα σας βοηθήσουν:

Lauricidin
Daofood plus
Betain Hcl
Ox bile
Taurine
Choline
B-complex
Multivitamin
Probiotics

 

 

Πηγή

22.03.2022 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Διαβάστε επίσης
08.11.2023 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Χωρίς γλουτένη Χαμηλών υδατανθράκων Χωρίς ζάχαρη

Κλασσική κρεμ μπρουλέ ΧΩΡΙΣ ζάχαρη

Η κλασσική Crème brûlée με υλικά Sukrin, εμπνευσμένη από τον διατροφολόγο Καραμανίδη Βασίλη! Μπορείτε να τον βρείτε στο instagram: @vkaramanidis_dietitian και στη σελίδα του διατροφολογικού κέντρου https://vknutrition.gr/… Read More

ΠΙΣΩ ΣΤΑ ΝΕΑ