PRINT

Συχνές ουρολοιμώξεις; Δοκίμασε 7 τρόπους φυσικής αντιμετώπισης!

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, σχεδόν το 50 με 60 τοις εκατό των γυναικών θα έχουν τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους και περίπου το ένα τρίτο των γυναικών θα χρειαστούν αντιβιοτική θεραπεία για ουρολοίμωξη μέχρι την ηλικία των 24 ετών.

Τι είναι η ουρολοίμωξη;

Βακτήρια – κυρίως Escherichia coli, ευθύνονται για περίπου το 80 έως 85% (3) όλων των ουρολοιμώξεων ή μυκητιάσεων. Λοιμώξεις απο βακτήρια μπορεί να εμφανιστούν στους ουρητήρες, στην ουροδόχο κύστη, στην ουρήθρα ή ακόμα και στους νεφρά, που έχουν τη σημαντική δουλειά να φιλτράρουν το αίμα και να παράγουν ούρα.

Τι συμπτώματα έχει η ουρολοίμωξη;

-Αίσθημα καύσου κατά την ούρηση
– Συχνουρία
– Θολά ούρα
-Αιματηρά ούρα (κόκκινα, ροζ ή έντονα χρωματισμένα ούρα)
– Συνεχής επιθυμία για ούρηση
– Ούρα με έντονη οσμή
– Πυελικός πόνος

Ωστόσο, εάν η μόλυνση σας έχει εξαπλωθεί στα νεφρά, μπορεί να εμφανιστούν πιο σοβαρά συμπτώματα όπως:

– Πόνος στο πλάι
– Υψηλός πυρετός
– Πόνος στην πλάτη
– Ναυτία
– Εμετός
– Κρυάδα

Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μια λοίμωξη των νεφρών μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές στην υγεία.

Πως αντιμετωπίζεται η ουρολοίμωξη απο την κλασική ιατρική;

Στη συμβατική ιατρική, μόλις διαγνωστεί η ουρολοίμωξη, ο γιατρός θα συνταγογραφήσει ένα από τα ακόλουθα αντιβιοτικά ανάλογα με τα συγκεκριμένα βακτήρια που προκαλούν τη μόλυνση:

-Νιτροφουραντοΐνη
-Σουλφοναμίδες
-Αμοξικιλλίνη
-Κεφαλοσπορίνες
-Τριμεθοπρίμη/σουλφαμεθοξαζόλη
-Δοξυκυκλίνη
-Κινολόνες

Ενώ τα αντιβιοτικά μπορούν συνήθως να θεραπεύσουν τις ουρολοιμώξεις γρήγορα και αποτελεσματικά, μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις και άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες και επιπλοκές.

Για παράδειγμα, παλαιότερη έρευνα δείχνει ότι περίπου το 22% των γυναικών που λαμβάνουν θεραπεία για μη επιπλεγμένες ουρολοιμώξεις αναπτύσσουν κολπική λοίμωξη Candida, έναν τύπο μυκητιασικής λοίμωξης.

Άλλες πιθανές παρενέργειες των αντιβιοτικών περιλαμβάνουν:

-ναυτία και έμετος
-διάρροια
-εξάνθημα
-μυκητιασική λοίμωξη

Οι πιο σοβαροί κίνδυνοι από τη χρήση αντιβιοτικών περιλαμβάνουν:

Δημιουργία ισχυρότερων στελεχών βακτηρίων

Με την πάροδο του χρόνου, ορισμένα είδη βακτηρίων έχουν γίνει ανθεκτικά στα παραδοσιακά αντιβιοτικά. Σύμφωνα με ορισμένες έρευνες, αρκετά είδη E. coli, η κύρια αιτία των ουρολοιμώξεων, παρουσιάζουν αυξανόμενη αντοχή στα φάρμακα.

Το κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) γράφει ότι η υπερβολική και κακή χρήση αντιβιοτικών προκαλεί αυξημένη αντίσταση. Οι άνθρωποι πρέπει να λαμβάνουν αντιβιοτικά μόνο όταν είναι απαραίτητο. Δεν πρέπει να πιέζουν έναν γιατρό να συνταγογραφήσει αντιβιοτικά εάν δεν είναι απαραίτητα, όπως για κρυολόγημα ή γρίπη.

Εάν ένας γιατρός συνταγογραφήσει αντιβιοτικά, ένα άτομο θα πρέπει να τα πάρει ακριβώς όπως του υποδεικνύεται.

Καταστροφή χρήσιμων βακτηρίων

Το σώμα περιέχει πληθυσμούς βακτηρίων και άλλων μικροοργανισμών που βοηθούν στις σωματικές λειτουργίες. Πηγές CDC λένε ότι τα αντιβιοτικά μπορεί να καταστρέψουν ορισμένα από αυτά τα βακτήρια που βοηθούν στην προστασία των ανθρώπων από λοιμώξεις.

Υπάρχουν φυσικές λύσεις για την ουρολοίμωξη;

1. Καλή ενυδάτωση

Το νερό βοηθά τα όργανα του ουροποιητικού συστήματος να απομακρύνουν αποτελεσματικά τα απόβλητα από το σώμα διατηρώντας παράλληλα ζωτικά θρεπτικά συστατικά και ηλεκτρολύτες.

Η ενυδάτωση αραιώνει επίσης τα ούρα και επιταχύνει το ταξίδι τους μέσω του συστήματος, καθιστώντας πιο δύσκολο για τα βακτήρια να φτάσουν και να μολύνουν τα κύτταρα που βρίσκονται στα ουροποιητικά όργανα.

2.D-Mannose

Η D-μαννόζη είναι μια φυσική ζάχαρη που βρίσκεται σε τρόφιμα όπως τα μήλα, τα βατόμουρα και τα βακκίνια. Η D-μαννόζη είναι αποτελεσματική στην πρόληψη των ουρολοιμώξεων επειδή είναι γνωστό ότι συνδέεται με τα βακτήρια E.coli που προκαλούν πάνω από το 80% των ουρολοιμώξεων, και διασφαλίζει ότι αποβάλλονται μέσω των ούρων αντί να προσκολλώνται στα τοιχώματα του ουροποιητικού συστήματος.

Μια μελέτη εξέτασε τα αποτελέσματα 2 γραμμαρίων σκόνης D-μαννόζης σε 200 ml νερού ημερησίως για 6 μήνες και διαπίστωσε ότι μείωσε σημαντικά τη συχνότητα των υποτροπιαζόμενων ουρολοιμώξεων και έχει λιγότερες παρενέργειες από ένα αντιβιοτικό που χρησιμοποιείται συνήθως για υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις. Η D-mannose μπορεί να λαμβάνεται καθημερινά σε ένα ποτήρι νερό ως προληπτικό μέτρο ή πολλές φορές την ημέρα εάν προσπαθείτε να ξεπεράσετε μια τρέχουσα λοίμωξη.

3. Προβιοτικά

Τα προβιοτικά είναι γνωστά για τη βελτίωση της υγείας του πεπτικού συστήματος, αλλά η αλήθεια είναι ότι η υποστήριξη ενός υγιούς μικροβιώματος μπορεί να ωφελήσει την υγεία σας με περισσότερους από έναν τρόπους. Για παράδειγμα, η χρήση προβιοτικών μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο μπορεί να βοηθήσει να αποτραπούν λοιμώξεις συμπεριλαμβανομένων των ουρολοιμώξεων. Mια μελέτη διαπίστωσε ότι η λήψη των ευεργετικών βακτηρίων Lactobacillus βοήθησε να μειωθούν οι υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις σε μια ομάδα γυναικών κατά περίπου στο ήμισυ.

4. Βιταμίνη C

Mελέτες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη C είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στη θεραπεία των ουρολοιμώξεων αυξάνοντας την οξύτητα των ούρων σας με αποτέλεσμα λιγότερη ανάπτυξη βακτηρίων.

5. Λάδι ρίγανης

Το ριγανέλαιο είναι γνωστό για τις ισχυρές αντιβακτηριακές του ιδιότητες, και έχει αποδειχθεί ότι σκοτώνει το E.coli.

6. Σκόρδο

Το θρυμματισμένο σκόρδο έχει υψηλά επίπεδα της δραστικής ένωσης, της αλισίνης, η οποία έχει ισχυρές αντιμικροβιακές ιδιότητες έναντι πολλαπλών στελεχών βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένου του E. coli.

7. Υιοθετείστε καλές συνήθειες για να προλάβετε την ουρολοίμωξη

-Σκουπιστείτε από μπροστά προς τα πίσω

Οι ουρολοιμώξεις μπορούν να αναπτυχθούν όταν βακτήρια από το ορθό ή τα κόπρανα αποκτήσουν πρόσβαση στην ουρήθρα, το μικρό κανάλι που επιτρέπει στα ούρα να ρέουν έξω από το σώμα.

Μόλις τα βακτήρια βρίσκονται στην ουρήθρα, μπορούν να ταξιδέψουν σε άλλα όργανα του ουροποιητικού συστήματος, όπου μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις.

Μετά την ούρηση, σκουπίστε με τρόπο που εμποδίζει τα βακτήρια να μετακινηθούν από τον πρωκτό στα γεννητικά όργανα. Χρησιμοποιήστε ξεχωριστά κομμάτια χαρτιού υγείας για να σκουπίσετε τα γεννητικά όργανα και τον πρωκτό, για παράδειγμα.

-Εφαρμόστε καλή σεξουαλική υγιεινή

Ορισμένες σεξουαλικές επαφές μπορούν να εισάγουν βακτήρια και μικρόβια στο ουροποιητικό σύστημα. Η καλή σεξουαλική υγιεινή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση αυτού του κινδύνου.

Παραδείγματα καλής σεξουαλικής υγιεινής περιλαμβάνουν:

-ούρηση πριν και αμέσως μετά το σεξ
-χρήση προφυλακτικού
-πλύσιμο των γεννητικών οργάνων, ειδικά της ακροποσθίας, πριν και μετά τη σεξουαλική πράξη ή την επαφή
-πλύσιμο των γεννητικών οργάνων ή αλλαγή προφυλακτικού σε περίπτωση αλλαγής από πρωκτικό σε κολπικό σεξ
-διασφάλιση ότι όλοι οι σεξουαλικοί σύντροφοι γνωρίζουν τυχόν τρέχουσες ή παλαιότερες ουρολοιμώξεις

Το σπερματοκτόνο είναι μια χημική ουσία που σκοτώνει το σπέρμα πριν προλάβει να γονιμοποιήσει ένα ωάριο. Μπορούν να βρεθούν σε διάφορες μορφές όπως τζελ, κρέμες ή διαφράγματα που εισάγονται στον κόλπο. Αν και είναι αποτελεσματικά στην πρόληψη της εγκυμοσύνης, μπορούν να αυξήσουν σημαντικά τον κίνδυνο και τη συχνότητα των ουρολοιμώξεων.

-Να ουρείτε συχνά

Η τακτική ούρηση μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση των βακτηρίων από το ουροποιητικό σύστημα για την πρόληψη λοιμώξεων.

25.10.2023 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Διαβάστε επίσης
ΠΙΣΩ ΣΤΑ ΝΕΑ