PRINT

Τα 9 λάθη που μπορεί να κάνετε στην κετογονική δίαιτα

Ποια είναι λοιπόν τα πιο συνηθισμένα λάθη της κετογονικής διατροφής και τι πρέπει να αποφύγετε για να ελαχιστοποιήσετε τα ανεπιθύμητα συμπτώματα;

Ας γνωρίσουμε 9 βασικά λάθη

  1. Πάρα πολλή πρωτεΐνη και όχι αρκετό λίπος. Αν και το λίπος έχει δαιμονοποιηθεί και προτείνεται να περιορίζεται εδώ και πολλά χρόνια, η κετογονική διατροφή, ειδικά κατά την περίοδο προσαρμογής, αποτελείται σχεδόν από το 80% των θερμίδων από λίπος. Πολλοί άνθρωποι φοβούνται ότι τρώγοντας πολλά λίπη θα πάρουν βάρος, άρα καταναλώνουν πολλές πρωτεΐνες ταυτόχρονα. Η κετογονική διατροφή δεν είναι σαν τη δίαιτα Dukan, στην οποία κυριαρχεί η πρωτεΐνη. Αυτά τα είδη λαθών σε μια κετογονική διατροφή μπορούν να σας κάνουν να αισθάνεστε άσχημα.
  2. Πάρα πολλοί υδατάνθρακες στη διατροφή. Είναι αποδεκτό ότι η κατανάλωση πολύ λίγων υδατανθράκων προκαλεί προβλήματα συγκέντρωσης, επηρεάζει τα επίπεδα ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας και επηρεάζει ακόμη και το έργο οργάνων όπως ο θυρεοειδής. Ωστόσο, ο περιορισμός των υδατανθράκων στη διατροφή δεν προκαλεί τέτοιου είδους ανεπιθύμητα συμπτώματα. Το σώμα μας μπορεί να παράγει μέχρι και 200 γραμμάρια γλυκόζης την ημέρα από μόνο του και η προτιμώμενη πηγή ενέργειας για τον εγκέφαλό μας είναι τα κετονοσώματα. Εάν ανησυχείτε ότι τρώτε πολύ λίγους υδατάνθρακες, ακόμη και για μια κετογονική διατροφή, τότε προσπαθήστε να αυξήσετε την ποσότητα των λαχανικών που τρώτε κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  3. Μεγάλη ποσότητα φαγητού. Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη σε μια κετογονική διατροφή είναι να τρώτε με ένα ρολόι στο χέρι κάθε 3 ώρες. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι όταν τρώτε, αυξάνετε τα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα σας για τουλάχιστον μια ώρα. Αυτό μπορεί να βγάλει το σώμα σας απο κατάσταση κέτωσης. Σε μια κετογονική διατροφή, το πιο σημαντικό πράγμα είναι να χορτάσετε και να τρώτε μόνο όταν πεινάτε. Ακούστε το σώμα σας.
  4. Υπερβολική κατανάλωση τροφίμων μηδενικών θερμίδων (light/χαμηλών θερμίδων). Ειδικά κατά την περίοδο προσαρμογής, αλλά όχι μόνο, να είστε προσεκτικοί τόσο με τα ροφήματα μηδενικών θερμίδων όσο και με τα κάθε είδους γλυκαντικά. Η περίοδος προσαρμογής είναι μια πολύ ιδιαίτερη περίοδος που το σώμα χρειάζεται να αλλάξει από μια πηγή ενέργειας όπως η γλυκόζη στο λίπος. Τα προϊόντα μηδενικών θερμίδων μπορούν να παρατείνουν σημαντικά αυτή τη διαδικασία και να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της κετογρίπης.
  5. Πολύ λίγοι υδατάνθρακες .Έγινε παραπάνω αναφορά στους πολλούς υδατάνθρακες, αλλά πρόβλημα μπορεί να δημιουργείται και όταν υπάρχουν μηδενικοί υδατάνθρακες. Να θυμάστε ότι κάθε σώμα είναι διαφορετικό και μετά από μια περίοδο προσαρμογής, η ανοχή μας στους υδατάνθρακες μπορεί να ποικίλλει πολύ. Αυτό θα επηρεαστεί από παράγοντες όπως η ποσότητα και η ποιότητα του ύπνου, το πρόγραμμα προπόνησης και το άγχος. Μετά την περίοδο προσαρμογής, είναι καλή ιδέα να αυξήσετε σταδιακά την ποσότητα των υδατανθράκων και να ελέγξετε την ανοχή σας.
  6. Απόλυτος αποκλεισμός των φρούτων και κάποιων λαχανικών. Μερικοί άνθρωποι σε κετογονική διατροφή θα μπορούν να τρώνε έως και 100 γραμμάρια υδατανθράκων την ημέρα (ο κανόνας, ωστόσο, είναι περίπου 50 γραμμάρια). Ετσι ύστερα απο την περίοδο προσαρμογής θα μπορούσαν να προστεθούν αρκετοί υδατάνθρακες, ακόμα και ντομάτες και πατάτες, υπο την προυπόθεση οτι είναι μέσα στην καθημερινή σας ανοχή σε υδατάνθρακες.
  7. Πάρα πολύ λίπος. Είναι δύσκολο να υπερκαταναλώσετε λίπος γιατί είναι πολύ χορταστικό και αφήνει το σώμα σας ικανοποιημένο και γεμάτο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, δεν είναι απίθανο να το παρακάνετε σε μια κετογονική διατροφή. Δεν είναι ότι η διατροφή κετο είναι ένας μαγικός τρόπος διατροφής, έτσι μπορείτε να τρώτε όσο θέλετε και να χάσετε βάρος. Δυστυχώς, δεν λειτουργεί έτσι.Κάθε γεύμα στην κετογονική διατροφή πρέπει να έχει συγκεκριμένη αναλογία απο λίπος πρωτεϊνη και υδατάνθρακα και να μη βασίζεται μόνο σε ένα είδος. Πείτε όχι σε ένα γεύμα που αποτελείται μόνο από μπέικον, βούτυρο και κρέμα.
  8. Μειωμένες θερμίδες. Ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων ακολουθεί κετογονική διατροφή και συνεχίζει να υπολογίζει τον αριθμό των θερμίδων, συχνά με μεγάλο θερμιδικό έλλειμμα. Ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της περιόδου προσαρμογής, είναι σημαντικό να τρώτε μέχρι να χορτάσετε και να μην συνεχίζετε να περιορίζεστε.
  9. Κατανάλωση αλκοολ. Το αλκοόλ είναι ένα αμφιλεγόμενο θέμα σε κάθε διατροφή, αλλά όπως και το φαγητό, έχει θερμίδες που συχνά ξεχνάμε. Ειδικά κατά την περίοδο προσαρμογής θα πρέπει να αποφεύγουμε τα αλκοολούχα ποτά, ενώ αργότερα αξίζει να προσέξουμε την ποσότητα ζάχαρης που περιέχουν. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για κοκτέιλ και γλυκά κρασιά. Επομένως, όσον αφορά το αλκοόλ, όσο πιο απλό, λιγότερο επεξεργασμένο και χωρίς ζάχαρη, τόσο το καλύτερο.

Δείτε επίσης:
Κετογονική δίαιτα … τα βασικά!
Κετογονική δίαιτα : τι είναι η κέτωση; Μύθοι και αλήθειες
Kετογονική δίαιτα και αλκοολ… συνδιάζονται;
Τα είδη της κετογονικής διατροφής

01.07.2023 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Διαβάστε επίσης
ΠΙΣΩ ΣΤΑ ΝΕΑ