Τι είναι η κρεατίνη;
Η κρεατίνη είναι ένα συμπλήρωμα που γίνεται ολοένα και πιο γνωστό και καταναλώνεται ευρέως. Γνωρίζετε τι ακριβώς είναι και πως μπορούμε να κάνουμε ασφαλή χρήση του;
Τι είναι η κρεατίνη
Η κρεατίνη δεν είναι τεχνητό προϊόν, στην πραγματικότητα την περιέχει το ίδιο μας το σώμα και είναι μια από τις ουσίες που συμβάλλουν στην αύξηση της μυϊκής μάζας και στην παραγωγή ενέργειας.
Μπορεί να βρεθεί φυσικά στον σολομό, το κόκκινο κρέας, τα θαλασσινά, το γάλα και τα αυγά.
Ο τύπος κρεατίνης που χρησιμοποιείται συνήθως ως συμπλήρωμα για τη βελτίωση της μυϊκής απόδοσης είναι η μονουδρική κρεατίνη.
Η μονοϋδρική κρεατίνη αποτελείται από γλυκίνη, αργινίνη και μεθειονίνη, αυτά τα 3 είναι αμινοξέα που σχηματίζονται από το σύστημά μας, συγκεκριμένα από το ήπαρ, το πάγκρεας και τα νεφρά.
Η κρεατίνη βρίσκεται στα νευρικά κύτταρα των οργανισμών, καθώς και στους μύες τους, και βοηθά στη μεταφορά της τριφωσφορικής αδενοσίνης, η οποία είναι μια από τις πιο σημαντικές πηγές ενέργειας που λαμβάνει το σώμα μας.
Σε ποιούς απευθύνεται;
Αρχικά, θεωρήθηκε ότι ήταν ένα αθλητικό συμπλήρωμα που επικεντρώνεται αποκλειστικά στο bodybuilding και τη φυσική κατάσταση. Να σημειωθεί ότι η μονοϋδρική κρεατίνη είναι ένα από τα πιο ερευνημένα συμπληρώματα με τα καλύτερα αποτελέσματα στις μελέτες του, γεγονός που την έχει τοποθετήσει στο top 3 των αθλητικών συμπληρωμάτων. Σήμερα είναι γνωστό ότι σε όλα τα αθλήματα υψηλής έντασης θα έχει τα οφέλη του.
Σε τι χρησιμεύει η κρεατίνη;
Η κρεατίνη αυξάνει τον όγκο της φωσφορικής κρεατίνης στο σώμα σας, κάτι που μπορεί να μεταφραστεί σε βελτιωμένη μυϊκή απόδοση, η οποία αποτελείται από διάφορους παράγοντες.
Για να μάθετε γιατί παρέχει πλεονεκτήματα, είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι το σώμα μας έχει ένα ενεργειακό μονοπάτι, το ταχύτερο από όλα που χρησιμοποιεί την κρεατίνη ως καύσιμο, ώστε με γεμάτες εναποθέσεις να μπορούμε να τη χρησιμοποιούμε όλο και περισσότερες φορές. Πρέπει να σημειωθεί ότι είναι ένα ενεργειακό μονοπάτι που δεν προσθέτει άχρηστα προϊόντα στο αίμα, σε αντίθεση με άλλα (γαλακτικό οξύ).
Ένα από τα πιο λανθάνοντα πλεονεκτήματα είναι η μείωση της μυϊκής κόπωσης που προκαλείται από τις προπονήσεις σας, βελτιστοποιώντας έτσι την αποκατάσταση των μυών και αυξάνοντας τη δύναμη και την απόδοση σε προσπάθειες υψηλής έντασης.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κατανάλωσή της όχι μόνο χρησιμεύει στην αύξηση της μυϊκής απόδοσης, αλλά και στην επιβράδυνση της μυϊκής απώλειας, η μονοϋδρική κρεατίνη είναι σε θέση να μειώσει την απώλεια μυών που προκαλείται από την ηλικία.
Η κατανάλωσή του προσφέρει επίσης μεγάλη αύξηση στις αθλητικές επιδόσεις.
Μια άλλη λιγότερη γνωστή λειτουργία της είναι ως ρυθμιστής του pH ή η διόρθωση μεταβολικών διαταραχών.
Σε ποιές κατάστάσεις δεν βοηθάει η κρεατίνη;
Υπάρχουν ορισμένες παθολογίες με τις οποίες δεν μπορείτε να περιμένετε ότι η κρεατίνη θα έχει κάποιο αποτέλεσμα όπως σε άτομα με οστεοπενία, ή χαμηλή οστική μάζα, καθώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν μελέτες που να αποδεικνύουν ότι η κρεατίνη είναι ικανή να επιβραδύνει την οστική απώλεια από την οποία υποφέρουν αυτά τα άτομα.
Επίσης δεν μπορεί να βοηθήσει άτομα με Πλευρική Σκλήρυνση κατά Πλάκας ή εγκεφαλική διαταραχή όπως η νόσος του Χάντινγκτον.
Ποιες είναι οι βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις της κρεατίνης;
Ένα πράγμα είναι σχεδόν σίγουρο: Εάν πάρετε κρεατίνη, θα πάρετε βάρος διότι τραβάει περισσότερο νερό στους μύες σας, κάνοντας τους μύες σας μεγαλύτερους και γεμάτους.
Αν δεν παίρνετε βάρος με κρεατίνη βραχυπρόθεσμα, μπορεί να μην πίνετε αρκετό νερό. Βεβαιωθείτε ότι είστε καλά ενυδατωμένοι όταν παίρνετε συμπληρώματα κρεατίνης.
Ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες επιδράσεις της κρεατίνης;
Μετά από αυτήν την αρχική περίοδο διατήρησης, τα επακόλουθα κέρδη οφείλονται στην αύξηση του φόρτου εργασίας που μπορείτε να χειριστείτε, σύμφωνα με τον Paul Greenhaff, Ph.D., καθηγητή του μεταβολισμού των μυών στο Πανεπιστήμιο του Nottingham στην Αγγλία.
Η κρεατίνη για να σας δώσει τα μέγιστα οφέλη χρειάζεται γυμναστική.
Δεν μπορείτε να πάρετε κρεατίνη, να μην ασκηθείτε και να περιμένετε να αποκτήσετε μυϊκή μάζα. Απλώς δεν λειτουργεί έτσι.
Εαν δεν ασκηθείτε τότε απλά δεν θα έχει καμία επίδραση στο σώμα σας.
Πώς να πάρετε Μονοϋδρική Κρεατίνη
Η συνηστώμενη ποσότητα πρόσληψης είναι περίπου 5 γραμμάρια την ημέρα, αν και η επιστημονική κοινότητα το καθορίζει σε 0,1 γραμμάρια ανά κιλό βάρους ενός ατόμου, εξακολουθόντας να είναι ασφαλές να καταναλώνεται μεγαλύτερη από αυτή την ποσότητα.
Να θυμάστε πάντα να μην υπερβαίνετε το μέγιστο τα 25 γραμμάρια την ημέρα και εάν καταναλώνετε κοντά σε αυτήν την ποσότητα, μην συνεχίσετε ποτέ να το κάνετε για περισσότερες από 14 ημέρες.
Δείτε την κρεατίνη της BeKeto