PRINT

Τι είναι τα πεπτικά ένζυμα;

Υδροχλωρική βεταΐνη και πεπτικά ένζυμα

Τι είναι η υδροχλωρική βεταΐνη;
Είναι μια χημική ένωση που βοηθάει στην αύξηση των οξέων του στομάχου τα οποία τιμούν φυσιολογικά να μειώνονται όσο αυξάνεται η ηλικία.

Τι είναι τα πεπτικά ένζυμα;
Όταν τρώμε μια τροφή, το πεπτικό μας σύστημα δεν απορροφά την τροφή αλλά τα θρεπτικά συστατικά. Τα τρόφιμα διαχωρίζονται σε αμινοξέα (από πρωτεΐνες) σε λιπαρά οξέα και χοληστερόλη (από λίπη), σε σάκχαρα (από υδατάνθρακες), βιταμίνες και ποικιλία άλλων φυτικών και ζωικών ενώσεων. Τα πεπτικά ένζυμα, που παράγονται κατά κύριο λόγο στο πάγκρεας και στο λεπτό έντερο, διασπούν την τροφή μας σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά, ώστε να μπορεί το σώμα μας να τα απορροφήσει.

Εάν δεν έχουμε επαρκή πεπτικά ένζυμα, δεν μπορούμε να διασπάσουμε τις τροφές, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμα και αν τρώμε καλά, δεν απορροφάμε τα θρεπτικά συστατικά.

Διάφορες ασθένειες και φλεγμονές, χρόνιο άγχος, αλλά ακόμα και το πέρασμα του χρόνου μπορεί να οδηγήσουν σε ανεπάρκεια ενζύμων.
Συνήθη συμπτώματα ανεπάρκειας είναι αέρια και φούσκωμα, αίσθηση πλακώματος στο στομάχι, άπεπτες τροφές στα κόπρανα, κόπρανα που επιπλέουν ή έχουν λίπος.
Η ανεπάρκεια σε πεπτικά ένζυμα μπορεί να αντιμετωπιστεί με κατάλληλη διατροφή, προβιοτικά, και συμπληρώματα πεπτικών ενζύμων.
Κάθε πεπτικό ένζυμο έχει συγκεκριμένο ρόλο.

Ας δούμε τα κυριότερα από αυτά και που βοηθάνε:

  • Alpha-Galactosidase  Διάσπαση του αμύλου στα όσπρια
  • Amylase Διάσπαση αμύλων από ψωμί ρύζι και άλλους υδατάνθρακες
  • Beta- Glucanase  Διάσπαση των υδατανθράκων, ιδιαίτερα των σιτηρών
  • Hemicellulase Διάσπαση φυτικών ινών. Απελευθερώνει θρεπτικά συστατικά από φρούτα και λαχανικά
  • Cellulase Διάσπαση φυτικών ινών από φυτά φρούτα σπόρους και ξηρούς καρπούς
  • Xylanase Διασπά την ξυλάνη, φυτική ίνα στα φυτά. Βοηθά στην μείωση των αερίων και του φουσκώματος.
  • Glycoamylase Διάσπαση σακχάρων
  • Invertase Διάσπαση σακχαρόζης, από ζαχαροκάλαμο και φρούτα
  • Lactase Διάσπαση λακτόζης που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά
  • Lipase Διάσπαση λίπους
  • Proteases  

Α. ένζυμα Carboxypeptidase A ,Carboxypeptidase B  Διάσπαση πρωτεϊνών. Εντοπίζονται στο στομάχι στο πάγκρεας και στα εντερικά υγρά καθώς και

Β.Chymotrypsin, Pepsin, Trypsin, Papain, Bromelain είναι τροφικά ένζυμα που βρίσκονται στον ανανά και την παπάγια και συνεργάζονται με τα πεπτικά ένζυμα για την διάσπαση των πρωτεϊνών

  • Papain Διάσπαση πρωτεϊνών Βοηθάει στην δυσκοιλιότητα. Από φύλλα παπάγιας
  • Peptidase Διάσπαση καζεΐνης στο γάλα, διάσπαση γλουτένης
  • Pectinase Φυτικές ίνες φρούτων που βοηθούν στον έλεγχο της όρεξης Μείωση φουσκώματος και στομαχικής αναταραχής
  • Hemicellulase Διάσπαση του κυτταρικού τοιχώματος των φυτικών ινών
  • Phytase Βοηθά στην απορρόφηση των μετάλλων

 

Πεπτικά ένζυμα, βεταΐνη η και τα δύο μαζί;

Τις περισσότερες φορές δεν είναι η τροφή που προκαλεί τα γαστρεντερικά συμπτώματα αλλά η κακή πέψη. Εάν ο τυμπανισμός, τα αέρια, η κακή πέψη εμφανίζονται μέσα σε 30-45 λεπτά μετά από το φαγητό καλή ιδέα θα ήταν να ξεκινήσετε με την βεταΐνη. Όταν τα  συμπτώματα εμφανίζονται μετά από 45 λεπτά τότε δοκιμάστε πρώτα πεπτικά ένζυμα.

09.09.2019 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Διαβάστε επίσης
ΠΙΣΩ ΣΤΑ ΝΕΑ