PRINT

TiPS! Ωμέγα-3 και δοσολογία μουρουνέλαιου!

Το να τρώνε τα παιδιά υγιεινά είναι ένας συνεχής αγώνας για πολλούς γονείς, αλλά και συχνά μια χαμένη μάχη. Όλοι γνωρίζουμε ότι τα παιδιά χρειάζονται επαρκή θρεπτικά συστατικά για να λειτουργήσουν στο βέλτιστο, αλλά το να γνωρίζουμε ποιες θρεπτικές ουσίες χρειάζονται (και κυρίως πόσο χρειάζονται) είναι ένας βραχνάς για τους γονείς. Ευτυχώς, οι επιστήμονες έχουν κάνει το μεγαλύτερο μέρος της εργασίας για εμάς.

Δεκαετίες έρευνας έχουν αποδείξει τα οφέλη των Ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, των εικοσαπεντανοϊκό (EPA) και εικοσιδυαεξαενοϊκό (DHA) οξέων για την κυτταρική δομή και λειτουργία των παιδιών, τη νευρολογική και γνωστική ανάπτυξη και την υγεία του ανοσοποιητικού. Ωστόσο, παρά τη σημασία τους για την υγεία των παιδιών, πρόσφατα δεδομένα από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων υποδεικνύουν ότι οι προσλήψεις EPA και DHA στα παιδιά είναι πολύ κάτω από τα συνιστώμενα επίπεδα, με αποτέλεσμα να διατρέχουν κίνδυνο για μια σειρά από προβλήματα στην υγεία και αρνητική επίδραση στην ανάπτυξη τους.


Τα EPA και DHA είναι απαραίτητα για τη φυσιολογική ανάπτυξη

Η παιδική ηλικία χαρακτηρίζεται από περιόδους ταχείας ανάπτυξης. Επειδή το EPA και το DHA είναι θεμελιώδη θρεπτικά συστατικά που συμμετέχουν σε πολλές από τις δομικές και λειτουργικές δραστηριότητες που συμβαίνουν μέσα στα κύτταρα, θεωρούνται απαραίτητα για την καλή ανάπτυξη.

Τα επαρκή επίπεδα Ωμέγα-3 βοηθούν στην υποστήριξη της σωματικής, γνωστικής και κοινωνικής ανάπτυξης των παιδιών προάγοντας:
• Τη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου και του κεντρικού νευρικού συστήματος
• Την υγιή ανοσοαπόκριση και αναπνευστική ικανότητα
• Τη ρύθμιση εστίασης και προσοχής
• Τις γνωστικές δεξιότητες όπως η ανάγνωση και τα μαθηματικά
Η σχέση μεταξύ των Ωμέγα-3 και της υγείας αποδεικνύεται περαιτέρω από μελέτες που συνδέουν τα ανεπαρκή επίπεδα EPA και DHA με:
• Δυσκολίες στη ρύθμιση της συμπεριφοράς και της προσοχής,
• Υποβέλτιστη γνωστική απόδοση
• Μια ανθυγιεινή ανοσοαπόκριση σε περιβαλλοντικούς στρεσογόνους παράγοντες.
Οι τρέχουσες συστάσεις δοσολογίας Ωμέγα-3 για παιδιά είναι πολύ χαμηλές.

Αρκετοί οργανισμοί υγείας παρέχουν συστάσεις για την ημερήσια πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Αυτές οι συστάσεις τείνουν να διαφέρουν ανάλογα με τον οργανισμό, αλλά συνήθως προτείνουν ότι οι ενήλικες να λαμβάνουν τουλάχιστον 500mg EPA+DHA την ημέρα και τα παιδιά να λαμβάνουν από 150 έως 250mg EPA και DHA ανά ημέρα. Ωστόσο, αυτές οι συστάσεις βασίζονται σε κλινικές δοκιμές που χρησιμοποιούν συντηρητικές ποσότητες, καθώς πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι δόσεις έως και 5000mg είναι ανεκτές από παιδιά και ενήλικες και πιο αποτελεσματικές για την αύξηση της κατάστασης των Ωμέγα-3 από μικρότερες δόσεις.

Επίσης, επειδή ένας αριθμός παραγόντων μπορεί να εμποδίσει την ικανότητα των παιδιών να συνθέτουν Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (και συνεπώς την ποσότητα EPA και DHA που απαιτείται για τη διατήρηση της βέλτιστης κυτταρικής υγείας), δόσεις τόσο μικρές όπως των 150-250mg είναι απίθανο να έχουν σημαντικό αντίκτυπο για την υγεία των περισσότερων παιδιών. Από την άλλη – ευτυχώς- οι μεγαλύτερες δόσεις βοηθούν στην προστασία έναντι γενετικών και περιβαλλοντικών μεταβλητών που μπορούν να επηρεάσουν την κατάσταση των Ωμέγα-3.


Δοσολογικές συστάσεις βασισμένες σε στοιχεία για παιδιά

Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα μας γίνεται γνωστό ότι:
1) μικρότερες δόσεις είναι λιγότερο πιθανό να παρέχουν επαρκή υποστήριξη για όλα τα άτομα,
2) δόσεις μεγαλύτερες από 5000 mg είναι καλά ανεκτές από παιδιά και ενήλικες, και
3) επαρκή EPA και DHA είναι απαραίτητα για τη φυσιολογική ανάπτυξη, είναι λογικό ότι τα παιδιά θα ωφεληθούν από την κατανάλωση πολύ μεγαλύτερων δόσεων από αυτές που συνιστώνται επί του παρόντος.
Πιο συγκεκριμένα, τα παιδιά ηλικίας μεταξύ 4 και 12 ετών θα ωφεληθούν από τη λήψη περίπου 2000 mg EPA και DHA την ημέρα. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 4-5 μερίδες ψαριού την εβδομάδα, δύο χάπια ιχθυελαίου με υψηλή συγκέντρωση την ημέρα ή 1 κουταλάκι του γλυκού συμπυκνωμένο ψάρι ή λάδι φυκιών την ημέρα.


Συνοπτικά σύμφωνα με τις νέες μελέτες οι δόσεις καθορίζονται ως εξής

• Υγιή βρέφη και νήπια (ηλικίες 0-4): 500 έως 800 mg EPA+DHA την ημέρα
• Υγιή παιδιά (ηλικίας 4-12): 2000 mg EPA+DHA την ημέρα
• Υγιείς έφηβοι (ηλικίες 13-18): 2000-3000 mg EPA+DHA την ημέρα
• Υγιείς ενήλικες (ηλικίες 18+): 3000-4000 mg EPA+DHA την ημέρα

 

Βρείτε όλα τα μουρουνέλαια εδώ!

Για τα μουρουνέλαια της Green Pasture, σας προτείνουμε να διαβάσετε και αυτό το άρθρο μας!

 

16.06.2022 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Διαβάστε επίσης
ΠΙΣΩ ΣΤΑ ΝΕΑ