PRINT

Το μουρουνέλαιο Green Pasture και.. τα “άλλα”!

Το μουρουνέλαιο είναι εδώ και χρόνια μια κατηγορία μόνο του, στον τομέα των συμπληρωμάτων. Στις μέρες μας είναι πάρα πολύ εύκολο να πάμε σε κάποιο φαρμακείο και να επιλέξουμε κάποιο μέσα από μια μεγάλη γκάμα τίτλων και ειδών. Το σημαντικό όμως είναι να βρούμε κάποιο μουρουνέλαιο το οποίο να κάνει όντως καλό, να μας δίνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που υπόσχεται στο μέγιστο και να μη μένει απλά στο όνομα.

Δυστυχώς αυτή η μεγάλη αγοραστική πληθώρα δεν είναι πάντα καλή. Από τα μουρουνέλαια που κυκλοφορούν στην αγορά σχεδόν όλα είναι επεξεργασμένα.
Δε γίνεται να υπάρχει “μουρουνέλαιο” μη επεξεργασμένο και αγνό, χωρίς γεύση και μυρωδιά. Δε γίνεται το απλό «ιχθυέλαιο» να μετονομάζεται σε «μουρουνέλαιο». Δε γίνεται να κοιτάμε τις προσπάθειες παραπληροφόρησης πολλών εταιρειών και να μένουμε με σταυρωμένα χέρια.

Παρακάτω έχουμε παραθέσει κάποια σημαντικά στοιχεία και λεπτομέρειες οι οποίες θα σας βοηθήσουν να αναγνωρίσετε και να κατανοήσετε μόνοι σας τις διαφορές με τα άλλα μουρουνέλαια.

Σε τι διαφέρει το μουρουνέλαιο της Green Pasture “Blue Ice” και γιατί να το επιλέξουμε;

Το Blue Ice είναι το μοναδικό που γίνεται από ανεπεξέργαστο και ζυμωμένο μουρουνέλαιο, κάτι που το καθιστά ανώτερο όχι μόνο από τα ιχθυέλαια (τα οποία περιέχουν μόνο Ω3) αλλά και από τα άλλα μουρουνέλαια της αγοράς τα οποία περιέχουν βιταμίνες A, D και Ω3, που συχνά είναι συνθετικές.

Γιατί είναι πραγματικά “ανώτερο”;

Δεν είναι προϊόν θέρμανσης όπως τα περισσότερα της αγοράς. Δηλαδή δεν χρησιμοποιείται θερμότητα σε καμία διαδικασία παρασκευής του και έτσι δεν καταστρέφονται οι βιταμίνες A και D καθώς και τα Ω3 που περιέχει.
Για τον λόγο αυτό δεν περιέχει πρόσθετες βιταμίνες οι οποίες είναι λιγότερο απορροφήσιμες και που σε υψηλές δόσεις είναι τοξικές.
Τα συνένζυμα που περιέχονται μόνο στο ζυμωμένο μουρουνέλαιο, βοηθούν την απορρόφηση της βιταμίνης A και D.
• Συγκριτικά με τα άλλα μουρουνέλαια της αγοράς έχουμε τα ίδια οφέλη με την μισή δόση.

Βάση κλινικών ερευνών, έχει αποδειχθεί ότι η καθημερινή κατανάλωση ζυμωμένου μουρουνέλαιου βοηθάει αποτελεσματικά σε όλες τις πιθανές ασθένειες και διαταραχές, όπως:
• Μολύνσεις στα αυτιά
• Μειωμένη καρδιαγγειακή λειτουργία
• Αντοχή στην ινσουλίνη
• Υψηλή χοληστερόλη
• Αλλεργίες
• Μαθησιακές δυσκολίες
• Άγχος
• Μανιακή καταθλιπτική διαταραχή

Συνδυάζοντάς το μουρουνέλαιο με βούτυρο υψηλής ποιότητας από ζώα ελευθέρας βοσκής βοηθάει
• Στο μυϊκό πόνο
• Στη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων
• Στην πίεση του αίματος
• Στην υγιή χοληστερόλη
• Στη λειτουργία της καρδιάς
• Στη λειτουργία του νευρικού συστήματος
• Στη βελτίωση της συγκέντρωσης
• Στις αρθρώσεις
• Στην ισχυρή δομή των οστών
• Στη βελτίωση της πέψης
• Στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος
• Στη βελτίωση της όψης της επιδερμίδας
• Στην απορρόφηση σιδήρου
• Στη βελτίωση της όρασης και της ξηρότητας των ματιών
• Στην απορρόφηση μετάλλων
• Στην ανάπτυξη των οστών του προσώπου

Η Green Pasture θέλοντας να διατηρήσει το ανεπεξέργαστο ζυμωμένο μουρουνέλαιο με ελάχιστες παρεμβάσεις πρόσθεσε βρώσιμα αιθέρια έλαια στην σειρά προϊόντων της.

Όλα της τα προϊόντα διατηρούν την αυθεντική γεύση του μουρουνέλαιου και με την προσθήκη ελαίων αποκτούν διαφορετική τελική επίγευση. Πορτοκάλι, κανέλα και μέντα στο σκέτο μουρουνέλαιο ή κανέλα και σοκολάτα στο μείγμα μουρουνέλαιου βουτυρέλαιου.

 

_
Όλα τα παραπάνω είναι πληροφορίες βασισμένες σε ιατρικές μελέτες. Παρακάτω έχουμε παραθέσει τις πηγές.
_

“PAIN IN RHEUMATOID ARTHRITIS: Cod liver oil supplements were better than controls in relieving pain and can be used as NSAID-sparing agents in rheumatoic arthritis patients (Rheumatology (Oxford). 2008 May;47(5):665-9).
VITAMIN D STATUS AND BONE LOSS: Inclusion of cod liver oil in the diet appears to attenuate the seasonal variation of vitamin D status in early postmenopausal women at northerly latitudes where quality of sunlight for production of vitamin D is diminished. Cod liver oil can thus protect against greater bone turnover, bone loss and obesity (Bone. 2008 May;42(5):996-1003).
DIABETES-RELATED CARDIOVASCULAR DISORDERS: Cod liver oil treatment in diabetic rats completely prevented endothelial deficiency and partly corrected several biochemical markers for cardiovascular disorders (J Pharm Pharmacol. 2007 Dec;59(12):1629-41).
MULTIPLE SCLEROSIS: In Arctic climates, supplemental cod-liver oil during childhood may be protective against multiple sclerosis later in life (J Neurol. 2007 Apr;254(4):471-7).
BREAST CANCER: Reduced breast cancer risks were associated with increasing sun exposure and cod liver oil use from ages ten to nineteen. “We found strong evidence to support the hypothesis that vitamin D could help prevent breast cancer. However, our results suggest that exposure earlier in life, particularly during breast development, maybe most relevant” (Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2007 Mar;16(3):422-9).
DEPRESSION: Regular use of cod liver oil is negatively associated with high levels of depressive symptoms in the general population (J Affect Disord. 2007 Aug;101(1-3):245-9).
WOUND HEALING: The combination of zinc oxide and cod liver oil was found to be superior to the formulations containing only one active ingredient. This combination was also found to be most efficient in accelerating wound healing when it is retarded by repeated dexamethasone treatment (Dtsch Tierarztl Wochenschr. 2006 Sep;113(9):331-4).
BREAST MILK: Women using cod liver oil had a significantly higher levels of docosahexaenoic acid (DHA) and eicosapentaenoic acid (EPA) in their breast milk. “As this may have an impact on the health and development of breast-fed infants in later life, regular maternal cod liver oil intake could be relevant for the infant as well as for the nutritional adequacy of the maternal diet” (Ann Nutr Metab. 2006;50(3):270-6).
PAIN AND JOINT STIFFNESS: Cod liver oil application allows reduction of the dose of nonsteroidal anti-inflammatory drugs, and improves chief clinical symptoms, reducing pain and morning joint stiffness (Klin Med Mosk2005;83(10):51-7).
HIP FRACTURE: Multivitamin or cod liver oil supplementation was associated with a significantly lower risk of any fracture. “We found no evidence to support any skeletal harm associated with increased serum indices of retinol exposure or modest retinol supplementation in this population” (J Bone Miner Res. 2005 Jun;20(6):913-20).
HIGHER BIRTH WEIGHT: Women who used liquid cod liver oil in early pregnancy gave birth to heavier babies, even after adjusting for the length of gestation and other confounding factors. “Higher birth weight has been associated with a lower risk of diseases later in life and maternal cod liver oil intake might be one of the means for achieving higher birthweight” (BJOG. 2005 Apr;112(4):424-9).
UPPER RESPIRATORY TRACT INFECTIONS IN CHILDREN: Children supplemented with cod liver oil had a decrease in upper respiratory tract infections and pediatric visits over time (Ann Otol Rhinol Laryngol. 2004 Nov;113(11):891-901).
VITAMIN D STATUS: In Norway, three mølje meals (consisting of cod liver and fresh cod-liver oil) provided an amount of vitamin D equal to 54 times the recommended daily dose. Subjects with food consumption habits that included frequent mølje meals during the winter sustained satisfactory vitamin D levels in their blood, in spite of the long “vitamin D winter” (Public Health Nutr. 2004 Sep;7(6):783-9).
DIABETES: Use of cod liver oil in the first year of life was associated with a significantly lower risk of type 1 diabetes. Use of other vitamin D supplements during the first year of life and maternal use of cod liver oil or other vitamin D supplements during pregnancy were not associated with lower risk of type 1 diabete (Am J Clin Nutr. 2003 Dec;78(6):1128-34).
INTELLIGENCE IN CHILDREN: Children who were born to mothers who had taken cod liver oil during pregnancy and lactation scored higher on intelligence tests at age four compared with children whose mothers had taken corn oil (Pediatrics. 2003 Jan;111(1):e39-44).
RHEUMATOID ARTHRITIS: Use of cod liver oil decreased occurrence of morning stiffness, swollen joints and pain intensity in patients suffering from rheumatoid arthritis (Adv Ther. 2002 Mar-Apr;19(2):101-7).
EAR ACHES IN CHILDREN: Children prone to ear aches (otitis media) receiving cod liver oil plus selenium needed lower amounts of antibiotics during supplementation compared to before supplementation (Ann Otol Rhinol Laryngol. 2002 Jul;111(7 Pt 1):642-52).
DIABETIC NEUROPATHY: Use of cod liver oil in mice played an important role in the prevention of diabetic nephropathy (Lipids. 2002 Apr;37(4):359-66).
FAT-SOLUBLE VITAMINS IN BREAST MILK: Maternal use of cod liver oil resulted in higher levels of fat-soluble vitamins in breast milk, especially vitamins E and A. (Ann Nutr Metab. 2001;45(6):265-72).”

12.11.2018 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Διαβάστε επίσης
ΠΙΣΩ ΣΤΑ ΝΕΑ