Βανίλια!
Βανίλια! Και μόνο η λέξη σου δημιουργεί αυτή την υπέροχη και μοναδική μυρωδιά που έχουμε όλοι καταγεγραμμένη στη μνήμη μας!
Είναι ένα συστατικό που δίνει γεύση σε πολλές γλυκές παρασκευές στην κουζίνα μας. Κάποιες συνταγές ζητάνε το εκχύλισμα, κάποιες τον λοβό και άλλες να είναι σε μορφή σκόνης. Αυτό σημαίνει πως αν εμείς δεν έχουμε την κατάλληλη βανίλια μπορεί να χαλάσουμε την συνταγή.
Παρακάτω θα δούμε κάποια TiPS! για το πως να χρησιμοποιήσουμε και να φτιάξουμε τις διάφορες εκδοχές της βανίλιας.
Συνήθως η συνταγή θα περιέχει βανίλια σκόνη όταν απαιτείται ψήσιμο για πολύ ώρα (το αλκοόλ στο εκχύλισμα εξατμίζεται με τη θερμότητα και έτσι χάνει τη δραστικότητα του) ή όταν δεν θέλετε αλκοόλ στη συνταγή λόγω ειδικής διατροφής (πχ Paleo).
ΒΡΕΙΤΕ ΤΑ ΕΤΟΙΜΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΒΑΝΙΛΙΑΣ ΕΔΩ!
Χρησιμοποιήστε ½ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένη σκόνη για 1 λοβό ή για κάθε κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα ή πάστα.
Πως να φτιάξετε εκχύλισμα βανίλιας
7 λοβούς βανίλιας
1 φλιτζάνι Vodka 70 Proof / 35% Αλκοόλ (ή μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε Bourbon, Rum ή Brandy, οποιαδήποτε μάρκα / ποιότητα)
Πως να φτιάξετε σκόνη βανίλιας από λοβούς
Τοποθετήστε τους λοβούς της βανίλιας σε ένα ταψί καλυμμένο με αντικολλητικό χαρτί.
Ψήστε τους 180ºC για 5 λεπτά. Βγάλτε από το φούρνο και περιμένετε να κρυώσουν.
Κόψτε τους σε μικρά κομμάτια και αλέστε τους με ένα μύλο του καφέ.
Χρησιμοποιήστε αμέσως ή αποθηκεύστε σε ερμητικό (αεροστεγές) δοχείο.
Πώς να φτιάξετε πάστα βανίλιας
5 λοβούς βανίλιας
1κσ Εκχύλισμα βανίλιας
60gr μέλι (ή φυτική γλυκερίνη για έκδοση χωρίς ζάχαρη)
ΟΔΗΓΙΕΣ
Τοποθετήστε όλα τα συστατικά σε έναν επεξεργαστή τροφίμων και αλέστε μέχρι να μαλακώσουν (μπορείτε να κόψετε τους λοβούς βανίλιας σε κομμάτια εάν θέλετε να εξοικονομήσετε χρόνο)
Τοποθετήστε ένα λεπτό σουρωτήρι σε ένα μπολ και ρίξτε το μείγμα μέσα.
Πατήστε το “πολτό” των λοβών βανίλιας για να βγείτε όσο περισσότερο υγρό. Ρίξτε το στραγγισμένο υγρό πάστας βανίλιας σε ένα βάζο και σφραγίστε καλά (απορρίψτε τον πολτό ή μπορείτε να το επαναχρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε εκχύλισμα βανίλιας).
Αποθηκεύστε την πάστα βανίλιας στο ψυγείο.
Πως φτιάχνουμε ζάχαρη βανίλιας;
1 φλιτζάνι Sukrin:1 ή άλλο γλυκαντικό
1 λοβό βανίλιας
ΟΔΗΓΙΕΣ
Κόβετε τον λοβό βανίλιας στα μισά κατά μήκος. Ξύστε τους σπόρους με κίνηση προς τα κάτω χρησιμοποιώντας το πίσω μέρος ενός μικρού μαχαιριού. Κρατήστε τον κενό λοβό.
Προσθέστε τη ζάχαρη στο μπολ ενός επεξεργαστή τροφίμων. Προσθέστε τους σπόρους βανίλιας.
Αλέστε μέχρι να ενσωματωθεί καλά. Ρίξτε σε βάζα ή σε ένα μεγάλο αεροστεγές δοχείο.
Βυθίστε τον λοβό βανίλιας στη ζάχαρη (κόψτε στη μέση εάν είναι απαραίτητο).
Για καλύτερη γεύση αφήστε τη ζάχαρη να εγχυθεί για έως και 2 εβδομάδες ή περισσότερο.