PRINT

Βιταμίνη D! Πόσο σημαντική είναι για τον οργανισμό μας;

Η βιταμίνη D είναι σημαντική για την καλή “γενική υγεία”, όπως και για τα γερά, υγιή οστά. Βοηθάει επίσης τους μύες, την καρδιά, τους πνεύμονες και τον εγκέφαλό σας να λειτουργούν σωστά καθώς και το σώμα σας να μπορεί να καταπολεμήσει τις μολύνσεις.

ΒΡΕΙΤΕ ΤΗΝ ΒΙΤΑΜΙΝΗ “D” ΕΔΩ!

Τι είναι η βιταμίνη D και που βοηθάει;

Πρόκειται για μια βιταμίνη η οποία για να χρησιμοποιηθεί από το σώμα μετατρέπεται σε ορμόνη. Είναι η μοναδική βιταμίνη που χρειάζεται τέτοια μετατροπή πράγμα που την κάνει ξεχωριστή.

Η πρόληψη της γίνεται μέσω της τακτικής έκθεσης του δέρματος στο ηλιακό φώς αλλά και με χρήση συμπληρωμάτων. Η βιταμίνη D που περιέχουν τα τρόφιμα είναι δυστυχώς ελάχιστη. Είναι λοιπόν αρκετά περίπλοκο να έχετε επάρκεια σε σύγκριση με άλλες βιταμίνες και μέταλλα.

Όταν το δέρμα σας εκτίθεται στον ήλιο, παράγει βιταμίνη D και το στέλνει στο ήπαρ σας. Εάν λαμβάνετε συμπληρώματα ή τρώτε τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη D, το έντερό σας στέλνει επίσης τη βιταμίνη D στο ήπαρ σας. Από εδώ, το συκώτι σας την μετατρέπει σε μια ουσία που ονομάζεται 25 (OH) D. Όταν ο γιατρός σας μιλάει για τα επίπεδα βιταμίνης D, εννοεί την ποσότητα του 25 (OH) D που έχετε στο αίμα σας. Αυτή η χημική ουσία αποστέλλεται σε όλο το σώμα σας όπου διάφοροι ιστοί, συμπεριλαμβανομένων των νεφρών σας, την μετατρέπουν σε ενεργή βιταμίνη D. Η ενεργή βιταμίνη D είναι πλέον έτοιμη να εκτελέσει τα καθήκοντά της.

Η βιταμίνη D είναι πολύ σημαντική για τα ισχυρά οστά.
Το ασβέστιο και ο φώσφορος είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη της δομής και της αντοχής των οστών σας και χρειάζεστε τη βιταμίνη D για να απορροφήσετε αυτά τα μέταλλα. Ακόμα κι αν τρώτε τρόφιμα που περιέχουν πολύ ασβέστιο και φώσφορο, χωρίς αρκετή βιταμίνη D, δεν μπορείτε να τα απορροφήσετε στο σώμα σας. Η βιταμίνη D είναι σημαντική για τη γενική καλή υγεία και οι ερευνητές ανακαλύπτουν τώρα ότι η βιταμίνη D μπορεί να είναι σημαντική για πολλούς άλλους λόγους εκτός από καλή υγεία των οστών.

Μερικές από τις λειτουργίες του σώματος που βοηθά η βιταμίνη D περιλαμβάνουν:
• Ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο σας βοηθά να καταπολεμήσετε τη λοίμωξη
• Μυϊκή λειτουργία
• Καρδιαγγειακή λειτουργία, για μια υγιή καρδιά και κυκλοφορία
• Αναπνευστικό σύστημα – για υγιείς πνεύμονες και αεραγωγούς
• Ανάπτυξη εγκεφάλου
• Αντικαρκινικά αποτελέσματα

Οι γιατροί εξακολουθούν να εργάζονται για να κατανοήσουν πλήρως πώς λειτουργεί η βιταμίνη D στο σώμα σας και πώς επηρεάζει τη γενική σας υγεία.

Αν το σώμα σας δεν έχει αρκετή βιταμίνη D για να το κρατήσει υγιές, αυτό ονομάζεται ανεπάρκεια βιταμίνης D. Η σοβαρή ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει μια κατάσταση που ονομάζεται ραχίτιδα στα παιδιά και μια κατάσταση που ονομάζεται οστεομαλακία σε ενήλικες. Και οι δύο αυτές συνθήκες προκαλούν μαλακά, λεπτά και εύθραυστα οστά.

Η έλλειψη βιταμίνης D έχει επίσης συνδεθεί με κάποιες άλλες καταστάσεις, όπως ο καρκίνος, το άσθμα, ο διαβήτης τύπου ΙΙ, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η κατάθλιψη, η νόσος του Alzheimer και οι αυτοάνοσες ασθένειες όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, ο διαβήτης Crohn και ο τύπος Ι.

ΒΡΕΙΤΕ ΤΗΝ ΒΙΤΑΜΙΝΗ “D” ΕΔΩ!

04.12.2020 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Διαβάστε επίσης
06.03.2024 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
06.03.2024 ΜΕΛΕΤΕΣ
ΠΙΣΩ ΣΤΑ ΝΕΑ