PRINT

Βουτυρικό οξύ και τα οφέλη του για την υγεία μας!

Τι είναι το βουτυρικό οξύ και ποια τα οφέλη του για την υγεία μας;

Το βουτυρικό οξύ είναι ένα λιπαρό οξύ που δημιουργείται όταν τα καλά βακτήρια στο έντερο σας διαλύουν τις διαιτητικές ίνες. Βρίσκεται επίσης σε ζωικά λίπη και φυτικά έλαια. Ωστόσο, η ποσότητα βουτυρικού οξέος που υπάρχει σε τρόφιμα όπως το βούτυρο και το γκι είναι μικρή σε σύγκριση με την ποσότητα που παράγεται στο έντερο.

Μέχρι σήμερα, έχει γίνει περιορισμένη έρευνα, ειδικά στους ανθρώπους, για την πλήρη κατανόηση των οφελών του βουτυρικού οξέος. Ωστόσο, τα πρώιμα στοιχεία δείχνουν πολλά υποσχόμενα. Οι ερευνητές συνεχίζουν να εξετάζουν τις δυνατότητες που έχει το βουτυρικό οξύ για τη βελτίωση της υγείας του εντέρου.
Συνεχίστε την ανάγνωση για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα πιθανά οφέλη του βουτυρικού οξέος και τι έχουν ανακαλύψει οι ερευνητές για αυτό.


Τι ακριβώς είναι το βουτυρικό οξύ;

Το βουτυρικό οξύ είναι γνωστό ως λιπαρό οξύ βραχείας αλυσίδας (SCFA). Είναι ένα από τα τρία πιο κοινά SCFA στο έντερο σας, μαζί με το οξικό οξύ και το προπιονικό οξύ. Αυτά τα τρία λιπαρά οξέα αποτελούν μεταξύ τους 90 και 95% (1) των SCFA στο έντερο σας.
Τα SCFAs είναι κορεσμένα λιπαρά οξέα που δημιουργούνται όταν τα φιλικά βακτήρια διαλύουν τις διαιτητικές ίνες. Τα κύρια οφέλη τους για την υγεία είναι η ικανότητά τους να παρέχουν ενέργεια στα κύτταρα του παχέος εντέρου σας. Το βουτυρικό οξύ παρέχει στα κύτταρα του παχέος εντέρου σας περίπου 70 τοις εκατό (2)
της συνολικής ενεργειακής ανάγκης του.
Το βουτυρικό οξύ λέγεται και βουτανοϊκό οξύ και στα αγγλίκά θα το βρείτε ως butyric acid, butyrate, butanoic acid.


Ποια είναι τα οφέλη του βουτυρικού οξέος;

Έχετε ακούσει πιθανώς ότι η κατανάλωση φυτικών ινών είναι καλή για την πέψη σας. Ένας λόγος που η κατανάλωση περισσότερων φυτικών ινών μπορεί να βελτιώσει την υγεία του εντέρου σας είναι επειδή προκαλεί το παχύ έντερο να παράγει περισσότερο βουτυρικό οξύ.
Αν και τα κλινικά στοιχεία είναι περιορισμένα, η πρώιμη έρευνα δείχνει ότι το βουτυρικό οξύ θα μπορούσε να έχει πολλά οφέλη, όπως περιγράφεται παρακάτω.


Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και νόσος του Crohn

Ορισμένες έρευνες έδειξαν ότι η λήψη συμπληρωμάτων βουτυρικού οξέος θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) και τη νόσο του Crohn.
Σε ένα διπλή τυφλή έρευνα με εικονικό φάρμακο, μελέτη , 66 ενήλικες με IBS έλαβαν ημερήσια δόση είτε 300 mg (mg) βουτυρικού νατρίου είτε εικονικού φαρμάκου. Μετά από 4 εβδομάδες, οι συμμετέχοντες στην ομάδα βουτυρικού οξέος ανέφεραν σημαντικά λιγότερο κοιλιακό άλγος.
Σε μια άλλη μελέτη, οι ερευνητές έδωσαν σε 13 ασθενείς με νόσο του Crohn 4 γραμμάρια βουτυρικού οξέος την ημέρα για 8 εβδομάδες. Στο τέλος της θεραπείας των 8 εβδομάδων, 9 από τους 13 συμμετέχοντες είχαν βελτίωση σ συμπτωμάτων.


Καρκίνο του παχέος εντέρου

Το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας που εξετάζει την ικανότητα βουτυρικού οξέος να προλαμβάνει ή να θεραπεύει καρκίνο του παχέος εντέρου έχει γίνει σε ζώα ή μεμονωμένα κύτταρα.
Σε μια μελέτη (3), οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το βουτυρικό νάτριο εμπόδισε την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων του παχέος εντέρου. Η ίδια μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι αύξησε το ποσοστό του κυτταρικού θανάτου.
Οι ερευνητές θεωρούν οτι υψηλότερη πρόσληψη φυτικών ινών, η οποία θα μπορούσε να αυξήσει την ποσότητα βουτυρικού οξέος που παράγει το έντερο, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου.
Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερες μελέτες σε ανθρώπους για να το διερευνήσουμε.


Ευαισθησία στην ινσουλίνη

Τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 έχουν συχνά χαμηλά ποσά (4) βακτηρίων που παράγουν βουτυρικό οξύ στο έντερο τους.
Μελέτες σε ζώα (5), έχουν δείξει ότι η αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών μπορεί να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και να μειώσει τον κίνδυνο παχυσαρκίας.
Μέχρι σήμερα, υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι η αύξηση του βουτυρικού οξέος στον άνθρωπο έχει την ίδια επίδραση στην ευαισθησία στην ινσουλίνη.


Σε ποιες τροφές βρίσκεται το βουτυρικό οξύ;

Το μεγαλύτερο μέρος του βουτυρικού οξέος στο σώμα σας προέρχεται από τα βακτήρια στο έντερο σας. Η ποσότητα βουτυρικού οξέος στα τρόφιμα είναι μικρή σε σύγκριση με την ποσότητα που παράγουν τα βακτήρια του εντέρου σας.

Το βουτυρικό οξύ βρίσκεται στα ακόλουθα τρόφιμα (6) :
• γκι
• αγελαδινό γάλα
• βούτυρο
• πρόβειο γάλα
• γάλα κατσίκας
• μητρικό γάλα
• παρμεζάνα
• κόκκινο κρέας
• φυτικά έλαια
• ξινολάχανο

Το βούτυρο είναι μια από τις καλύτερες διατροφικές πηγές βουτυρικού οξέος. Περίπου 11% (7) του κορεσμένου λίπους στο βούτυρο προέρχεται από SCFAs. Το βουτυρικό οξύ αποτελεί περίπου το ήμισυ αυτών των SCFA.
Μπορείτε επίσης να πάρετε βουτυρικό οξύ ως συμπλήρωμα. Το βουτυρικό νάτριο είναι μία από τις πιο κοινές μορφές του συμπληρώματος.
Θα πρέπει όμως να λάβετε υπόψη ότι αυτή τη στιγμή, τα οφέλη των συμπληρωμάτων βουτυρικού οξέος δεν είναι πλήρως κατανοητά. Συζητήστε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα με το γιατρό σας.
Η αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών είναι ένας άλλος τρόπος για να αυξήσετε την ποσότητα βουτυρικού οξέος στο έντερο. Τα βακτήρια στο έντερο σας τρέφονται κυρίως με ανθεκτικά άμυλα που το σώμα σας δεν μπορεί να διασπάσει.

Μπορείτε να βρείτε αυτά τα ανθεκτικά άμυλα στα φρούτα, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα όσπρια και τα λαχανικά όπως:
• αγκινάρες
• σκόρδο
• κρεμμύδια
• σπαράγγι
• πατάτες
• μπανάνες
• μήλα
• βερίκοκα
• καρότα
• πίτουρο βρώμης

Μπορείτε επίσης να βρείτε ανθεκτικά άμυλα σε υδατάνθρακες που μαγειρεύονται και μετά ψύχονται, όπως:
• βρώμη
• φασόλια
• ρύζι
• πατάτες


Πόσο βουτυρικό οξύ χρειάζεστε;

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν οδηγίες σχετικά με το πόσο βουτυρικό οξύ χρειάζεστε.
Η αύξηση της πρόσληψης ινών μπορεί να είναι η καλύτερη στρατηγική για την αύξηση της ποσότητας βουτυρικού οξέος στο έντερο. Ακόμη και οι πλουσιότερες πηγές τροφίμων περιέχουν σχετικά λίγο από αυτό το λιπαρό οξύ σε σύγκριση με την ποσότητα που δημιουργούν τα βακτήρια του εντέρου σας.


Υπάρχουν παρενέργειες βουτυρικού οξέος;

Μέχρι σήμερα, υπάρχουν περιορισμένα κλινικά στοιχεία σχετικά με την ασφάλεια του βουτυρικού οξέος.
Στη μελέτη (8), διαπίστωσαν ότι το συμπλήρωμα βουτυρικού οξέος μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα IBS.
Οι ερευνητές δεν ανέφεραν παρενέργειες σε δόση 300 mg την ημέρα.
Ωστόσο, εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε, ίσως θελήσετε να αποφύγετε τη συμπλήρωση βουτυρικού οξέος.
Μία μελέτη σε ζώα (9), διαπίστωσε ότι η χορήγηση σε αρουραίους, έγκυες και θηλάζουσες οδήγησε σε αντίσταση στην ινσουλίνη και αυξημένη αποθήκευση λίπους στους απογόνους τους.


Συμπέρασμα

Η έρευνα που έχει γίνει για τα οφέλη του βουτυρικού οξέος -μέχρι και σήμερα, είναι περιορισμένη στους ανθρώπους. Από την άλλη, η έρευνα που έχει δημοσιευτεί δείχνει ότι το βουτυρικό οξύ μπορεί να είναι ευεργετικό για την πεπτική σας υγεία.
Με βάση αυτά που γνωρίζουμε σήμερα, ο καλύτερος τρόπος για να αυξήσετε αυτό το λιπαρό οξύ στο σύστημά σας είναι να αυξήσετε την πρόσληψη διαιτητικών ινών. Τα φρέσκα φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηροί καρποί, σπόροι και δημητριακά ολικής αλέσεως είναι όλες εξαιρετικές πηγές ινών.
Άλλα τρόφιμα όπως το γκι, το βούτυρο το γάλα και το κρέας περιέχουν επίσης λίγο βουτυρικό οξύ. Ωστόσο, τα επίπεδα είναι χαμηλά σε σύγκριση με αυτό που παράγεται όταν τα φιλικά βακτήρια στο έντερο σας διαλύονται και ζυμώνουν διαιτητικές ίνες.

Σημείωση:

Σύμφωνα με αυτό το άρθρο κάθε ενήλικας πρέπει να προσλαμβάνει 20-30gr φυτικών ινών. Ειδικά όμως για όσους κάνουν κετογονική διατροφή αυτές δεν είναι απαραίτητες.
Η διατροφική κέτωση που προκύπτει από καλά προσαρμοσμένη κετογονική διατροφή προάγει την παραγωγή βήτα-υδροξυβουτυρικό (BOHB) στο ήπαρ το οποίο έχει την δυνατότητα να αντικαταστήσει ορισμένες από τις λειτουργίες των διαιτητικών ινών.

ΒΡΕΙΤΕ ΤΟ ΕΔΩ!

_

1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4756104/
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4903954/
3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4718706/
4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24833634/
5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4496978/
6. https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/butyric_acid
7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2596709/
8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22738315/
9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5355078/

30.03.2021 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Διαβάστε επίσης
06.03.2024 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
06.03.2024 ΜΕΛΕΤΕΣ
ΠΙΣΩ ΣΤΑ ΝΕΑ