Βρώμη!
Αλεύρι, νιφάδες, πίτουρο και ίνες βρώμης!
Θα ρωτήσετε, μα καλά τι διαφορές έχουν; Όλα βρώμη δεν είναι; Χμμ.. :) Πάμε να τα δούμε τις ομοιότητες και τις διαφορές τους!
Ο σπόρος της βρώμης περιέχει τρία τμήματα: το ενδοσπέρμιο, τον πυρήνα και τον φλοιό (πίτουρο).
• Το πίτουρο βρώμης περιέχει μόνο το φλοιό του σπόρου
• Οι νιφάδες βρώμης προέρχονται από ολόκληρο τον σπόρο
• Οι ίνες βρώμης μπορούν να λαμβάνονται από τους σπόρους βρώμης ή το φλοιό
ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΒΡΩΜΗΣ!
Διατροφικά στοιχεία για κάθε προϊόν:
100 γραμμάρια από αλεύρι βρώμης περιέχουν:
• 6.5 γραμμάρια φυτικές ίνες
• 15 γραμμάρια πρωτεΐνης
• 66 γραμμάρια υδατάνθρακες
100 γραμμάρια από νιφάδες βρώμης περιέχουν:
• 10 γραμμάρια φυτικές ίνες
• 13 γραμμάρια πρωτεΐνης
• 68 γραμμάρια υδατάνθρακες
100 γραμμάρια από πίτουρο βρώμης περιέχουν:
• 15 γραμμάρια φυτικές ίνες
• 17 γραμμάρια πρωτεΐνης
• 66 γραμμάρια υδατάνθρακες
100 γραμμάρια από ίνες βρώμης από σπόρο περιέχουν:
• 40 γραμμάρια φυτικές ίνες
• 16 γραμμάρια πρωτεΐνης
• 25 γραμμάρια υδατάνθρακες
100 γραμμάρια από ίνες βρώμης από φλοιό περιέχουν:
• 90 γραμμάρια φυτικές ίνες
• 0 γραμμάρια πρωτεΐνης
• 0 γραμμάρια υδατάνθρακες
Σε τι υπερέχουν οι ίνες βρώμης από σπόρους έναντι αυτών από τον φλοιό;
Οι ίνες βρώμης από σπόρους είναι υψηλότερης θρεπτικής αξίας από τις ίνες από φλοιό. Συνδυάζουν τη λεπτότητα των νιφάδων, τη γεύση των σπόρων και παράλληλα διατηρούν την υψηλή περιεκτικότητα σε β-γλυκάνη. Η β-γλυκάνη συμβάλλει στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα. Παράλληλα είναι υπεύθυνη για τις ιδιότητες πηκτωματοποίησης της βρώμης και γι ‘αυτό λειτουργεί καλά ως αντικατάσταση των επιτρεπόμενων ουσιών πύκνωσης.
Μπορεί να προστεθεί σε αρτοσκευάσματα, ζυμαρικά, στιγμιαία προϊόντα, γαλακτοκομικά προϊόντα και μούσλι.