PRINT

Υαλουρονικό, το θαυματουργό!

Κάθε μέρα, το σώμα μας διαλύει τα σάκχαρα, τις πρωτεΐνες και τα λίπη που καταναλώνουμε και χρησιμοποιούμε τις πρώτες ύλες για να δημιουργήσουμε ουσίες απαραίτητες για τη ζωή και την υγεία μας. Μία από αυτές τις βασικές ουσίες είναι το Υαλουρονικό Οξύ (HA) – ένα μόριο σακχάρου μακράς αλυσίδας που μπορεί να διατηρήσει έως και 1000 φορές το βάρος του σε νερό!

Το σώμα μας το χρησιμοποιεί για να λιπαίνει τις αρθρώσεις, να υγραίνει τα μάτια και να βοηθήσει το δέρμα και τα μαλλιά να διατηρήσουν την υγρασία που χρειάζονται για να παραμείνουν ελαστικά και νεανικά.

Πως παράγεται το υαλουρονικό οξύ;
Επειδή το υαλουρονικό οξύ είναι ασυνήθιστο στις πηγές τροφίμων, το σώμα μας πρέπει να το παράγει μόνο του. Για να το πετύχουμε αυτό, χτίζουμε μεγάλες αλυσίδες ΗΑ από δύο άλλα σάκχαρα (γλυκουρονικό οξύ και η-ακετυλο γλυκοζαμίνη). Ένα μόνο μόριο ΗΑ μπορεί να περιέχει έως και 25.000 επαναλαμβανόμενες αλυσίδες αυτών των δύο σακχάρων! Κάτω από το μικροσκόπιο, αυτά τα μόρια μακράς αλυσίδας εμφανίζονται ως μικροσκοπικές ίνες. Το μέσο ανθρώπινο σώμα περιέχει περίπου 15 γραμμάρια ΗΑ ανά πάσα στιγμή , το οποίο συνεχώς κατασκευάζεται, χρησιμοποιείται και ανακυκλώνεται όπως απαιτείται σε όλα τα συστήματά μας.

Τι κάνει το Υαλουρονικό οξύ υψηλού μοριακού βάρους;
Το μόριο ΗΑ μακράς αλυσίδας που παράγει το σώμα μας φυσικά έχει κατά κύριο λόγο υψηλό μοριακό βάρος (HMW). Αυτό το βαρύ μόριο (HMW-HA) είναι ιδανικό για πολλές βιολογικές διεργασίες, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης των υποδοχέων (πώς τα κύτταρα επικοινωνούν και μεταφέρουν ουσίες), σηματοδότηση (πώς τα κύτταρα «γνωρίζουν» πότε να ξεκινήσουν ή να τερματίσουν μια διαδικασία) και τη μετανάστευση των κυττάρων (πώς τα κύτταρα μετακινούνται όπου χρειάζονται).

Εδώ είναι μερικά πράγματα που κάνει το HMW-HA για εμάς.
Βοηθά το σώμα μας με αρθρικό υγρό που λιπαίνει και μαλακώνει τις αρθρώσεις μας κατά τη διάρκεια της κανονικής καθημερινής δραστηριότητας.
Βοηθά τα μάτια μας να διατηρούν ζωτική υγρασία και υποστήριξη καθώς γερνάμε
Βοηθά στην ενυδάτωση του δέρματος
Βοηθά στη διατήρηση της υγρασίας και της υγείας των μαλλιών μας.

Εάν τα σώματά μας παράγουν υαλουρονικό οξύ, γιατί χρειαζόμαστε συμπληρώματα;
Ενώ το σώμα μας είναι αρκετά ικανό να κατασκευάζει όλο το HMW-HA που χρειαζόμαστε όταν είμαστε νέοι, αυτή η ικανότητα αρχίζει να μειώνεται καθώς γερνάμε. Ένα άτομο άνω των 50 μπορεί να παράγει μόνο το ήμισυ περίπου HMW-HA που παρήγαγε ως έφηβος.

Γιατί θέλουμε υαλουρονικό υψηλού βάρους (HMW-HA) και όχι χαμηλού μοριακού βάρους
Η επίγνωσή μας για τη σημασία των συμπληρωμάτων ΗΑ έχει αυξηθεί δραματικά τις τελευταίες δεκαετίες. Σε απάντηση, οι παραγωγοί έχουν αρχίσει να εμπορεύονται διάφορες εκδόσεις χαμηλού μοριακού βάρους (LMW) του μορίου HA.

Αυτό το LMW-HA είναι συνήθως πιο εύκολο και λιγότερο δαπανηρό στην παραγωγή, επιτρέποντας στους νέους κατασκευαστές να εισέλθουν στην αγορά, αλλά αυτές οι παραλλαγές LMW έχουν κάποιες σημαντικές ελλείψεις σε σύγκριση με το HMW-HA.
Παρόλο που το σώμα μας αναγνωρίζει εύκολα το HMW-HA (επειδή αυτό παράγεται κατά κύριο λόγο φυσικά), το LMW-HA μπορεί εύκολα να μπερδέψει το σώμα μας και μπορεί να αναγνωριστεί εσφαλμένα. Μελέτες δείχνουν οτι το LMW υαλουρονικό έχει ικανότητα να διεισδύει στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος καλύτερα, αλλά παράλληλα ενεργοποιεί μια φλεγμονώδη διαδικασία στο σώμα. Οπότε η χρήση του θέλει προσοχή!

Στην LifeTree θα βρείτε υψηλό υαλουρονικό οξύ στα συμπληρώματα

Cellufine HyaVita Hyaluronic
Το υαλουρονικό οξύ HyaVita® είναι υψηλού μοριακού βάρους , με το βέλτιστο μοριακό μέγεθος 1,1 έως 1,5 εκατομμύρια Daltons. Το υψηλού μοριακού βάρος υαλουρονικό οξύ φθάνει γρήγορα στον συνδετικό ιστό, το αρθρικό υγρό και το δέρμα.

Invest Men Collagen
Περιέχει υαλουρονικό οξύ HyaVita ®, πεπτίδια κολλαγόνου VERISOL ®, εκχύλισμα λιπιδίων CERAMOSIDES ™ triticum, βιταμίνες και μέταλλα χωρίς την προσθήκη αρωμάτων, γλυκαντικών, συντηρητικών κ

04.06.2020 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Διαβάστε επίσης
08.11.2023 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Χωρίς γλουτένη Χαμηλών υδατανθράκων Χωρίς ζάχαρη

Κλασσική κρεμ μπρουλέ ΧΩΡΙΣ ζάχαρη

Η κλασσική Crème brûlée με υλικά Sukrin, εμπνευσμένη από τον διατροφολόγο Καραμανίδη Βασίλη! Μπορείτε να τον βρείτε στο instagram: @vkaramanidis_dietitian και στη σελίδα του διατροφολογικού κέντρου https://vknutrition.gr/… Read More

ΠΙΣΩ ΣΤΑ ΝΕΑ