Φανουρόπιτα χωρίς γλουτένη, ζάχαρη & γαλακτοκομικά!
LOW CARB TiPS!
Αν βάλετε μόνο ξύσμα πορτοκαλιού σε νερό με ελάχιστο μηλόξυδο και αφαιρέσετε τις σταφίδες από την συνταγή φτιάχνετε μια low carb έκδοση φανουρόπιτας! ;)
Λίγα λόγια για την “Φανουρόπιτα”
Με αυτή τη νηστίσιμη πίτα, τιμάμε την ζωή του Αγίου Φανουρίου και προσφέρεται στους πιστούς ως ευλογία στις 27 Αυγούστου. Κατά την παράδοση, η πίτα φτιάχνεται για να σωθεί η μητέρα του αγίου, η οποία ήταν μία σκληρή και αμαρτωλή γυναίκα. Επίσης έχει επικρατήσει ως έθιμο και προσφέρεται ως μια ευλαβική χειρονομία των πιστών για την εύρεση απολεσθέντων αντικειμένων αλλά και προσώπων. Άλλοι πιστεύουν ότι φέρνει καλοτυχία και φωτίζει τον δρόμο της ζωής του καθενός. Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης γράφει με αφορμή την συγκεκριμένη πίτα ότι όποιος επικαλείται τον Άγιο Φανούριο πρέπει πάντα να λέει «Θεός σχωρέσ’ τη μητέρα του Αγίου Φανουρίου. Θεός σχωρέσ’ την».
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΗΣ
Για 12 μερίδες
• 3 ποτήρια αλεύρι χωρίς γλουτένη (1 ½ ποτήρι αλεύρι αμυγδάλου, 1/2 ποτήρι αλεύρι καρύδας, 1/2 ποτήρι ίνες μπαμπού, ⅛ κόμμι ξανθάνης, χαρουπιού ή οποιοδήποτε κόμμι)
• 3 κγ baking powder
• 1 1/3 ποτήρι λάδι καρύδας
• 1 ποτήρι Sukrin Gold
• 1 ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκάλι
• ξύσμα από ένα πορτοκάλι
• ½ ποτήρι σταφίδα ξανθή
• ½ ποτήρι καρύδια
• 1 κγ κανελό-γαρύφαλλο
Προαιρετικά για ντεκόρ μπορείτε να βάλετε Sukrin Icing (άχνη) ή σουσάμι.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σημαντικό! Με ότι μέτρηση ξεκινήσετε ένα από τα υλικά, ποτήρι ή κούπα, με αυτό και θα κάνετε και όλα τα υπόλοιπα.
• Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170 βαθμούς (για 10 λεπτάκια)
• Χτυπάτε το λάδι μαζί με την Sukrin gold
• Ρίχνετε το πορτοκάλι και το baking
• Σε δεύτερο μπολ ανακατεύετε τα υπόλοιπα υλικά και τα προσθέτετε στο πρώτο μείγμα
• Ψήνετε στους 170 βαθμούς για 45 λεπτά (αέρα ή αντίσταση)
Και του χρόνου με υγεία!
_
Διατροφικές πληροφορίες ανά μερίδα
|345kcal
|5gr πρωτεΐνη
|15,5gr υδατάνθρακες (8.5gr low carb έκδοση)
Εκ των οποίων σάκχαρα 6,5gr (1gr low carb έκδοση)
|30gr λιπαρά
|6gr φυτικές ίνες