Χαλβάς με αλεύρι σουσαμιού και καρύδα!
Χαλβάς με αλεύρι σουσαμιού & καρύδα: Χωρίς γλουτένη, χωρίς δημητριακά, χωρίς γαλακτοκομικά
Ο χαλβάς είναι ένα παραδοσιακό επιδόρπιο με καταγωγή από την Μέση Ανατολή, που στην Ελλάδα την Καθαρά Δευτέρα αλλά και όλη τη Σαρακοστή έχει την τιμητική του. Αν και συνήθως αποτελείται από ταχίνι, οι παραλλαγές σε αυτό το γλυκό είναι ατελείωτες. Αυτή η εύκολη ωμή εκδοχή, συνδυάζει αρμονικά το σουσάμι με την καρύδα και είναι φυσικά χωρίς ζάχαρη σε αντίθεση με τους χαλβάδες του εμπορίου. Έτσι, αποτελεί ένα νόστιμο, υγιεινό επιδόρπιο για το σαρακοστιανό σας τραπέζι.
Φυσικά η προσθήκη υλικών που μπορεί να γίνει είναι απεριόριστη: Καρύδια, αμύγδαλα, φιστίκια Αιγίνης, κάσιους, χουρμάδες, σοκολάτα, κακάο… Βασικά, ό,τι μπορείτε να το ψιλοκόψετε, μπορείτε και να το προσθέσετε!
Η καρύδα ισορροπεί καλά με τη γεύση του σουσαμιού για να δώσει στον χαλβά μια λεπτή γεύση, ένα διακριτικό άρωμα και ένα κρεμώδες χρώμα. Είναι πλούσια σε διαιτητικές ίνες, παρέχει υγιή για την καρδιά λιπαρά οξέα βραχείας και μέσης αλυσίδας, έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και περιέχει υψηλά επίπεδα βιταμίνης C και Β.
Το σουσάμι είναι μια εξαιρετική πηγή χαλκού, ενός σημαντικού αντιφλεγμονώδους ιχνοστοιχείου, καθώς και ελαϊκού οξέος, ενός μονοακόρεστου λιπαρού οξέος, το οποίο βοηθά στη μείωση της LDL και στην αύξηση της HDL. Ακόμη, αποτελεί πηγή μαγνησίου, ενός απαραίτητου μετάλλου για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, και ψευδάργυρου, ο οποίος παίζει σημαντικό ρόλο στο σχηματισμό του κολλαγόνου, ενισχύοντας τον μυϊκό ιστό, τα μαλλιά και το δέρμα. Όπως οι περισσότεροι σπόροι και ξηροί καρποί, το σουσάμι είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών.
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΗΣ
για 10 κομμάτια
- 2 κσ λάδι καρύδας
- 1/4 φλιτζανιού Sukrin Maple/Caramel/Gold Syrup (ή και περισσότερο, ανάλογα πόσο γλυκιά γεύση επιθυμείτε)
- 1/2 φλιτζανιού αλεύρι από σουσάμι
- 3/4 φλιτζανιού τσιπς καρύδας χωρίς ζάχαρη, τριμμένα στο μπλέντερ
- 1 κγ εκχύλισμα βανίλιας (προαιρετικά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Βάλτε όλα τα υλικά σε ένα μπλέντερ και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθούν, ξύνοντας τις πλευρές αν χρειάζεται.
- Αδειάζετε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και δίνετε στο μείγμα ένα ομοιόμορφο σχήμα.
- Παγώνετε μέχρι να σταθεροποιηθεί (περίπου 30-60 λεπτά), κόβετε σε κομμάτια και απολαμβάνετε.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ανά κομμάτι:
Θερμίδες 102kcal |Υδατάνθρακες 4,1g |Λιπαρά 7,6g |Σάκχαρα 0,5g |Πρωτεΐνες 3,2g